Efter mitt besök i Polen kommer jag hem med många kulinariska inspirationer. Hjärtat hoppar av glädje och stolthet varje gång jag upptäcker nya avtryck och trender. Mattidningar växer i utbud och kvalité, jag köper mina favoriter och blir inte besviken! Receptet på denna underbara granola kommer från en av dessa tidningar med mina små justeringar:)
4 dl ekologiska havregryn
2 dl kokt quinoa
2 dl ekologiska,skalade mandlar
2 dl ekologiska, osötade kokosflingor
1 dl ekologiska, osötade kokosflingor
4 msk honung
3 msk ekologisk kokosolja
I en liten kastrull värm kokosoljan med honung på svag värme tills honungen smälter. Blanda alla
ingredienser till granolan i en stor skal och häll över den smälta kokos- honung massan och blanda
väl. Sedan lägg över granola blandningen på en plåt klädd med bakpapper. Sätt ugnen på 160° och
baka granolan tills den blir gyllenbrun. Förvara den i en burk med lock.
Po każdej wizycie w Polsce wracam do domu z wieloma kulinarnymi inspiracjami. Moje serce
podskakuje ze szczęścia i dumy za każdym razem kiedy odkrywam nowe trendy. Czasopisma
kulinarne zaskakują wspaniałą jakością. Kupuje moje ulubione i nie jestem zawiedziona! Przepis
na tą oto wspaniałą granole pochodzi z 13 nr. Kukbuka z moimi małymi zmianami:)
2 szklanki ekologicznych płatków owsianych górskich
1 szklanka ekologicznej i ugotowanej quinoa ( komosy ryzowej)
1 szklanka obranych migdałów
1 szklanka niesłodzonzch wiórków kokosowych
1/ 2 szklanki niesłodzonych płatków kokosowych
4 łyżki miodu
3 łyżki oleju kokosowego
Podgrzej olej kokosowy z miodem w małym garnuszku aż miód się rozpuści. Dodaj do
połączonych ze sobą w misce pozostałych składników i dokładnie wymieszaj. Całość wyłóż na
blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160° i piecz aż
granola się zarumieni. Przechowuj w pojemniku z zakrętką.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar