Morots biffar
kan ej komma ihåg till hur många personer dem räcker... men till många skulle jag tro!
ca. 2 dl av kokt hirs
1/2 dl av blötlagd, ekologisk bovete ( blötlägg i kallt vatten på kvällen och ställ i ett kylskåp. Po morgonen skölj noggrann med kallt vatten, färdig)
3 gula lökar fint hackade
4 ekologiska ägg
3 stora rårivna ekologiska morötter
2 msk dinkel mjöl
salt, nymalen peppar
ghee smör
Stek gullök i ghee smör på låg värme så att lökens sötma kommer fram. Därefter blanda alla ingredienser till en smet som håller ihop! Du kan tillsätta lite mera mjöl om det behövs. Forma till fina biffar och stek dem på medelvärme tills dem får en fin stekyta.
Rozstania są dla mnie zawsze bolesne! Dziś pojechała nasza "przyjaciółka rodziny"i bardzo bez niej pusto... Darem jest spotykać ludzi którzy promieniują pozytywną energią i dzielą się nią z innymi. Obiecałam jej umieścić na moim blogu przepisy na jej ulubione "kotlety". Oto jeden z nich.
kotlety marchewkowe
niestety nie pamiętam dla ilu osób podana przeze mnie porcja wystarczy, ale myślę że dla wielu...
1 szklanke ugotowanej kaszy jaglanej
1:4 szklanki namoczonej na noc i wypłukanej kaszy gryczanej niepalonej
3 żółte cebule drobno pokrojone
4 jajka
3 duże marchewki starkowane
2 łyżki mąki orkiszowej
sól, pieprz
masło klarowne
Podsmaż cebule na maśle klarownym na małym ogniu. Następnie połącz wszystkie składniki. Uzyskana masa powinna się "trzymać razem" w innzm wypadku dodaj nieco więcej mąki
Formuj kotlety i smaż na malym ogniu na maśle klarownym do chwili aż się lekko zarumienią.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar