väntat... Det blev en god ostkaka den godaste jag har bakat hittills... Inspirationen kommer från
whiteplate.blogspot.com
1 kg färskost
8 ekologiska ägg
280 g vitchoklad
130 g florsocker
150 ml vispgrädde
5 msk potatismjöl
frön från 1 st. vaniljstång
200g kokos granola ( se mitt senaste inlägg)
80 g rumstempererad smör
Fortsätt vispa tills alla ingredienser binder ihop.
Täck med blandningen botten av en form med löstagbar botten ca. 24 cm och baka i ugnen i
ca. 15-18 min eller tills den blir gyllenbrun.
Smält chokoladen i ett vattenbad. Vispa ihop färskosten med äggen. Tillsätt ett ägg i taget sedan
potatismjöl, den smälta chokoladen, vispgrädden, socker och vaniljen. Mixa tills du får en
slet massa. Häll massan i formen med den för bakade botten och baka i ugnen på 150° i ca.
1 timme och 45 min. Ostkakan ska "stanna" i mitten och ha styva kanter!
Låt ostkakan svalna i den varma ugnen med vidöppen ungs lucka. Ställ i kylskåp över natten och
sedan njut..
Upiekłam pyszny sernik. najlepszy dotychczas... Inspiracji zaczerpnęłam z ulubionego
whiteplate.blogspot.com
1 kg tłustego twarogu
8 jajek ekologicynych
280 g białej czekolady
130 g cukru pudru
150 ml śmietany kremówki
5 łyżek mąki ziemniaczanej
ziarenka z 1laski wanilii
na spód
150 g granoli kokosowej( patrz mój ostatni wpis!)
80 g masła w temperaturze pokojowej
Włącz piekarnik na 175°. Zmiksuj granole przy pomocy blendera następnie dodaj masło i
ponownie zmiksuj do połączenia się skłaników. Powstałą masą wylep formę 24 cm i piecz
w piekarniku około 15-18 minut aż się lekko zabrązowi. Rozpuść czekoladę w kąpieli
wodnej. Zmiksuj twaróg dodając po jednym jajku a następnie pozostałe składniki. Wylej masę na
podpieczony spód i wstaw do piekarnika na 150° i piecz przez około 1 godz i 45 min.
Sernik jest gotowz kiedy jest ścięty w środku a jego brzegi sztywne. Pozostaw do wystygnięcia w
piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Na noc wlóż do lodówki i delektuj się dnia
następnego...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar