onsdag 15 april 2015

En regnig dag och min godaste ostkaka! Deszczowy dzień i mój najlepszy sernik!

    Efter några soliga och varma dagar är det regn idag och tid att komma ikapp med det som har
    väntat... Det blev en god ostkaka den godaste jag har bakat hittills... Inspirationen kommer från
    whiteplate.blogspot.com

                                                       
    1 kg färskost
    8 ekologiska ägg
    280 g vitchoklad
    130 g florsocker
    150 ml vispgrädde
    5 msk potatismjöl
    frön från 1 st. vaniljstång

    till botten:
    200g kokos granola ( se mitt senaste inlägg)
       80 g rumstempererad smör
 
    Sätt ugnen på 175°. Mixa granolan med stavmixer och tillsätt sedan det rums varma smöret.
    Fortsätt vispa tills alla ingredienser binder ihop.
    Täck med blandningen botten av en form med löstagbar botten ca. 24 cm och baka i ugnen i
    ca. 15-18 min eller tills den blir gyllenbrun.
    Smält chokoladen i ett vattenbad. Vispa ihop färskosten med äggen. Tillsätt ett ägg i taget sedan
    potatismjöl, den smälta chokoladen, vispgrädden, socker och vaniljen. Mixa tills du får en
    slet massa. Häll massan i formen med den för bakade botten och baka i ugnen på 150° i ca.
    1 timme och 45 min. Ostkakan ska "stanna" i mitten och ha styva kanter!
     Låt ostkakan svalna i den varma ugnen med vidöppen ungs lucka. Ställ i kylskåp över natten och
     sedan njut..

 
      Po kilku ciepłych i słonecznych dniach nadszedł deszcz i czas do nadrobienia zaległości.
      Upiekłam pyszny sernik. najlepszy dotychczas... Inspiracji zaczerpnęłam z ulubionego
                                               whiteplate.blogspot.com

      1 kg tłustego twarogu
      8 jajek ekologicynych
      280 g białej czekolady
      130 g cukru pudru
      150 ml śmietany kremówki
      5 łyżek mąki ziemniaczanej
      ziarenka z 1laski wanilii

      na spód
     150 g granoli kokosowej( patrz mój ostatni wpis!)
      80 g masła w temperaturze pokojowej
   
      Włącz piekarnik na 175°. Zmiksuj granole przy pomocy blendera następnie dodaj masło i
      ponownie  zmiksuj do połączenia się skłaników. Powstałą masą wylep formę 24 cm i piecz
      w piekarniku około 15-18 minut aż się lekko zabrązowi. Rozpuść czekoladę w kąpieli
      wodnej. Zmiksuj twaróg dodając po jednym jajku a następnie pozostałe składniki. Wylej masę na
      podpieczony spód i wstaw do piekarnika na 150° i piecz przez około 1 godz i 45 min.
      Sernik jest gotowz kiedy jest ścięty w środku a jego brzegi sztywne. Pozostaw do wystygnięcia w
      piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Na noc wlóż do lodówki i delektuj się dnia
      następnego...

   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar