lördag 4 januari 2014

Sallad mon amour. Salatka mon amour.





 Vilt lax hör  till dem exotiska fiskar som är nästan omöjliga att få tag på idag.
Jag fick till slut min beställda vilda lax och nu gällde det att öppna fantasin och prova sig fram. Jag var sugen på något fräscht och nyttigt och något jag aldrig har smakat tidigare. Efter några dagar i frysen tog jag fram min laxsida och gravade den enligt Jamies recept:
 http://www.jamieoliver.com/magazine/recipes-view.php?title=gorgeous-beetroot-gravadlax











Nu var halva jobbet avklarat och sinnen tog mig till citrus smaker och en fräsch sallad.


2 pers.

Ingredienser:


150-200 gr. av Blandad salladsblad  gärna cosmopolitan och friseè.

2 stora och mogna avocado skivade i avlånga bitar.

ca. 15 st. ungsbakade tomater
http://whatkasiacook.blogspot.se/2013/09/frestande-brushetta-det-finns-mangder.html

eller soltarkade tomater

2 tsk tunnt skivad scharlottenlök

2 st grapefrukt som du filear till små fina bitar

dressing,vinägret:

Vispa ihop 100 ml olivolja
100 ml jordnötsolja
1/2 tsk salt, 1/4 tsk nymalen peppar, saft av 1/2 citron, 25 ml vitvinsvinäger, 25 ml sherry vinäger eller anna fruktig tex. hallon.
Överskott av dressingen kan du förvara i en glas burk i kylen. Passar utmärkt till dem flesta sallader.







Dziko zyjace lososie naleza juz prawie do ryb egzotycznych czyli  nieosiagalnych. Na szczescie udalo mi sie kupic wspanialy 5 kilowy egzemplarz. Teraz pozostalo mi tylko zaufac mojej fantazji. Mialam wielka ochote na cos zdrowego i lekkiego cos czego jeszcze nigdy wczesniej nie probowalam. Po kilku dniach w zamrazalniku zamarynowalam jeden z filetow wedlug przepisu Jamiego:  http://www.jamieoliver.com/magazine/recipes-view.php?title=gorgeous-beetroot-gravadlax

Polowa pracy juz zostala wykonana,


2 porcje

 Skladniki:
150-200 gr mieszanych salat, najchetniej salaty cosmopoloitan dla mnie to lepsza wersja salaty romanskiej oraz salaty friseè

2 duze i dojrzale avocado pokrojone w podluzne czesci

okolo 15 sztuk pomidorkow pieczonych w piekarniku
http://whatkasiacook.blogspot.se/2013/09/frestande-brushetta-det-finns-mangder.html
 lub pomidory suszone na sloncu

2 lyzeczki cieniutko pokrojonej szalotki
2 owoce grejfruta, wyfiletowne na drobne czastki

vinegret:

Ubij za pomoca trzepaczki: 100 ml oliwy z oliwek, 100 ml oliwy z orzeszkow ziemnych, 1/2 lyzeczki soli, 1/4 lyzeczki swiezo mielonego pieprzu,
sok z 1/2 cytryny, 25 ml bialego octu winego, 25 ml octu winnego sherry lub innego owocowego np. malinowego.

Jesli zostanie ci troche dresingu mozesz go z powodzeniem przechowywac w szczelnie zamknietym np. sloiczku w lodowce. Pasuje doskonale do wielu salat.



















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar