Små plättar som du kan forma till små hjärtan, då du behöver ett gjutjärn med sådana små hjärtformer eller som du formar till små runda plättar på en stekpanna.
Saftiga och spröda plättar som är helt glutenfria.
Male placuszki ktore przy pomocy patelni z formami np. malych serduszek pomoga ci uzyskac takie oto placuszki lub na patelni uformuj male i okragle placuszki.
Soczyste i chrupiace oraz bezglutenowe.
Zapomnialam policzyc wszystkie placuszki z nizej podanych skladnikow ale trzy brzuszki zostaly zapelnione:)
500 gr. twarogu np. president
2 jajka
50 gr. mialkiego cukru
1 lyzeczke sody oczyszczonej
2 lyzeczki skorki otartej z cytryny
50 gr. maki durra ( bezglutenowej maki)
50 gr maki ryzowej
2 lyzeczki cukru waniliowego ( wlasnej produkcji)
Zmiksuj wszyskie skladniki na gladka mase. Smaz twoje placuszki na rozgrzanej patelni na masle klarownym. Smaz w niskiej temperaturze aby sie nie przypalily i nie byly surowe w srodku ( u mnie funkcja 1-12 ja smaze na 8). Na poczatku moze sie twoje smazenie wydawac dosc skomplikowane ale w miare uplywu czasu dojdziesz do wprawy i wyczujesz moment kiedy nalezy placuszki przewrocic na druga strone tak aby sie nie rozpadaly.
Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie byly to powidla malinowe oraz powidla z mojej lubionej moroszki skandynawskiej.
Har glömt att räkna alla mina plättar men minst 3 magar har blivit mäta:)
500 gr. färskost
2 ägg
50 gr. socker
1 tsk bikarbonnat
2 tsk rivet citronskal
50 gr. durramjöl
50 gr. rismjöl
2 tsk vaniljsocker
Mixa alla ingredienser till en slät massa. Stek dina plättar på en uppvärmd stekpanna i ghesmör. Stek dem på ett relativt låg värme så att dem inte blir brända och råa inuti ( min spis 1-12 jag steker på en 8). Det kan vara lite bökigt i början men allt eftersom kommer du på när du kan vända på dina plättar utan att dem ska gå sönder.
Servera dina plättar med någon favorit marmelad. Jag serverade hallon och hjortron marmelad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar