måndag 23 december 2013

Norrland möter Italien, Kärlek uppstår. Polnoc Szwecji spotyka sie z Wlochami, milosc wybucha.


 En underbar mjuk pepparkaka systrarnas Eisenman som har följt med i många år. Wspanialy miekki piernik szwedzkich siostr Eisenman, od dawna figuruje w naszym swiatecznym jadlospisie.





ingredienser:

75 gr. smör
3 ägg
3 dl socker ( hos mig 2,5 dl)
4 dl vetemjöl
1 tsk ingefära
1 tsk bikarbonat
1 1/2 tsk kanel
1/2 tsk nejlikor
1/2 tsk kardemumma
2 1/2 dl vispgrädde

Messörskräm :
1 dl messmör
2 dl mascarpone
1 dl creme fraiche
1 dl florsocker
ca 3 dl hjortronsylt

Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa  en rund form ca. 22 cm
Smält smöret och låt svalna.
Vispa ägg och socker ljust.
Blanda alla torra ingredienser. Rör ner dem i ägg- sockerblandningen tillsammans med det smälta smöret och grädden. Blandna til en slät smet.
Häll smeten i formen och grädda i ugnen i ca. 45 minuter eller tills provstickaät torr.
Låt den svalna  och under tiden blanda alla ingredienser till messmörkrämen, låt stå kallt. Skär kakan  i två bottnar. Bred  ut lite av messmörkrämen på den undre delen. Bred sedan på hjortronsylt. Lägg på den övre delen och bred messmörkrämen över hela kakan. Garnera med hjortronsylt.





 Skladniki:

75 gr. masla
3 jajka
3 dl cukru ( u mnie 2 1/2)
4 dl maki
1 lyzeczke imbiru w proszku
1 lyzeczke sody oczyszczonej
1 1/2 lyzeczke cynamonu
1/2 lyzeczki gozdzikow w proszku
1/2 lyzeczki kardamonu w proszku
2 1/2 dl smietanki slodkiej

Krem messmör ( messmör to slodkie maslo z polnocnej Szwecji. Bardzo specyficzne w smaku mi przypomina nasze mleko skondensowane. Mysle ze z powodzeniem mozna zastapic messmör wlasnie skondensowanym mlekiem. Nalezy jednak zmniejszyc ilosc cukru pudru lub calkowicie z niego zrezygnowac!!)

Krem messmör:

1 dl messmör ( lub mleka skondensowanego)
2 dl mascarpone
1 dl creme fraiche
1 dl cukru pudru

okolo 3 dl dzemu ze skandynawskiej maliny moroszki lub naszych malin polskich

Wstaw piekarnik na 175°. Okragla forme do ciasta okolo 22 cm posmaruj maslem i opsyp bulka tarta.
Rozpusc maslo i zostaw do ostygniecia.
Ubij jajka z cukrem na jasna mase.
Wymieszaj wszystkie sypkie skladnik. Dodaj je do masy jajeczno- cukrowej razem z rozpuszczonym maslem i smietanka. Wymieszaj dokladnie do uzyskania jednolitej masy.
Wlej do formy i piecz w piekarniku przez okolo 45 minut.
Pozostaw do wystygniecia. w miedzyczasie wymieszaj wszystkieskladniki do kremu i wstaw go do lodowki.
Pprzetnij ciasto w poprzek na 2 czesci. Posmaruj dolna czesc niewielka iloscia kremu okolo 1/3. Posmauj rowniez dzemem z moroszki lub malin. Poloz gorna czesc ciasta i rozsmaruj na gornej czesci reszre kremu. Udekoruj dzemem z moroszki lub malin.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar