onsdag 18 december 2013

Pierogi polskie we wloskim skladzie:) Polska piroger med italiensk komposition:)

Jadlam juz pierogi w wielu wydaniach i dotychczas ruskie byly nie do pobicia. Pierogi ktore Wam prazentuje dzisiaj moga sie rownac z ruskimi! Zatopione w pysznym pomidorowym sosie i posypane spora porcja startego parmesanu stanowia pyszny obiad dla wielu nawet tych najwybredniejszych!

Jag har ätit piroger i många olika varianter och mina ryska piroger har varit oslagbara. Piroger vilka jag presenterar idag "kan spela i samma division"!Inbäddade i en god tomatsås och täckta av en riven parmesan utgör en läcker middag även till dem mest kräsna!


Ciasto na pierogi:

600 gr. maki przesianej przez sito
1 lyzeczke soli
1 jajko
2 lyzki oleju archaidowego
250 gr. letniej wody

Przesiana make z sola wysyp na stolnice zrob wglebienie i dodaj jajko oraz olej. Zagarniaj make do srodkaprzy pomocy widelca  dodajac jajko i olej a nastepnie dodaj po troche letniej wody. Ilosc wody zalezy od rodzaju maki ciasto ma byc gladkie i sprezyste. Odstaw na czas przygotowania farszu.

Nadzienie:
2 sztuki mozarelli
2 opakowania sera ricotta
5 lyzek sera mascarpone
sol i swiezo zmielony pieprz

Mozarelle starkuj na grubych oczkach i wymieszaj z pozostalymi skladnikami.

Na blacie posypanym maka rozwalkuj  najpierw 1/2 ciasta na cienki placek oraz przy pomocy malej szklanki wycinaj kolka. Nakladaj nadzienie  okolo 1 duzej lyzeczki na 1 kolko oraz zlep konce ciasta. Pierogi ukladaj na posypanym maka blacie. Zagotuj garnek z duza iloscia posolonej wody i partiami wrzucaj pierogi. Pozostaw do czasu wyplyniecia i ostroznie wyciagaj przy pomocy lyzki cedzakowej.

Ugotowane pierogi uluz w formie wypelnionej do 1/3 wysokosci sosem pomidorowym. Posyp duza iloscia startego pamesanu i zapiekaj w temp. 190 ° przez okolo 20-30 minut.


Degen till piroger:

600 gr. siktat mjöl
1 tsk salt
1 ägg
2 msk jordnöttsolja
250 gr. ljummen vatten

Siktade mjölet häll över på en arbetsbänk, gör en fördjupning och tillsätt salt, ägg och oljan. Arbeta degen med hjälp av en gaffel med cirkulerande rörelsen tillsätt sedan ljummet vatten i omgångar. Mängden vatten beror på mjölets kvalite. Degen ska vara glansig och elastisk. Låt den vila medan du förbereder fyllningen.

Fyllning:
2 st. mozarella
2 pkt ricottaost
5 msk mascarpone
salt, färsk malet  peppar

Riv mozarella på ett rivjärn. Blanda med övriga ingredienser.

På en mjölat arbetsbänk kavla ut först 1/2 portionen av din deg. Kavla ut till en tunn deg och ta ut små ringar med hjälp av ett litet dricksglas. I varje ring lägg en tsk av din fyllning och nyp ihop till en pirog. Lägg dem på en mjölat bänk. Koka i en rymlig kastrull vatten och salta den. Lägg i dina pieroger i omgångar dvs. ca. 10 st åt gången. Låt dem flyta till ytan och ta ut de med en hålslev.

I en rymlig ungsform fylld i 1/3 del av en god tomatsås placera dina piroger och toppa dem rikligt med riven parmesan. Grädda i 190° i ca. 20-30 min.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar