tisdag 24 oktober 2017

Svamp soppa. Zupa grzybowa.


    Sitter och jobbar, en varm pläd har jag runt mina ben brrr kallt! Hösten är en vacker årstid men när
    man börjar känna den bekanta kylan i lyften skulle jag önska att vi kunde hoppa över till våren!
    Bara en varm, god och nyttig soppa kan få mig att känna värmen, den fantastiska känslan av
    både mättnad och värme.
    Det blev en god svamp soppa med mycket svamp smak för dem som älskar svamp:)
   
    soppan räcker till 6 normala portioner
    50 g av torkad svamp ( helst karljohan)
    2 st. stjälkselleri
    2 små purjolökar
    3 morötter
    1/4 av en liten vitkål
    1 stor gullök
    1 1/2 l grönsaks buljong
    smör
    dill
    Koka vatten och häll över den torkade svampen så att den blir täckt med vatten. Låt den stå i minst
    några timmar!
    Sedan ta upp den uppsvällda svampen och skär den i små bitar, spara svamp vätskan!
    Purjolök och selleri skär i tunna strimlor och dem resterande grönsaker riv på ett rivjärn.
    Hacka fint gullök, stek den i smör och lägg i sedan svampen och grönsakerna och fortsätt steka i
    några minuter till. Häll i en varm grönsaksbuljong och vatten från svampen.
    Låt allting koka på låg värme i ca. 50 minuter.
    Krydda med svart peppar och salt. Servera med dill och om du vill med tex. havre grädde till.

   


    Siedzę  i pracuję zawinięta w ciepły wełniany koc brrr zimno... Jesień to piękna pora roku lecz gdy
    zaczynam wyczuwać w powietrzu tak dobrze znajomą zimę mam ochotę przeskoczyć do wiosny.
    Tylko ciepła, sycąca i zdrowa zupa może mnie dziś rozgrzać, więc jest pyszna zupa grzybowa.
    Ta zupa ma intensywny smak grzybowy i polubi ją każdy wielbiciel grzybów.
   
    wystarczy na 6 normalnych porcji
    50 g suszonych grzybów najchętniej prawdziwków
    2 łodygi z selera naciowego
    2 małe pory
    3 marchewki
    1/4 małej glówki kapusty
    1 dużą cebulę
    1 1/2 l bulionu warzywnego
    masło
    koperek
    Grzyby zalej gorącą wodą najlepiej na noc albo na minimum kilka godzin. Następnie wyciągnij
    grzyby i pokrój je drobno. Wodę pozostałą po moczeniu zatrzymaj gdyż użyjesz jej do bulionu.
    Porę i seler naciowy pokrój drobno a pozostałe warzywa zetrzyj na tarce. Cebulę pokrój drobno
    a następnie zeszklij na maśle następnie dodaj wszystkie pozostałe warzywa i podsmaż jeszcze
    przez kilka minut. Zalej podsmażone warzywa gorącym bulionem oraz wodą pozostałą po
    namoczeniu grzybów. Gotuj na małym ogniu około 50 minut. Dopraw solą i pieprzem a podaj
    z koperkiem. Smacznego
   

   
   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar