måndag 4 december 2017

Tacos när den är som bäst. Tacos w najlepszym wydaniu.


Tacos är en populär rätt bland familjer i Sverige, tacos på fredag hör man ofta står på önskelistan...
Mina kära har dock inte önskat sig fredagar med tacos och det var en befrielse för mig... tills nu för att idag vill jag dela med mig av ett recept på ett fantastiskt och hälsosamt tacos! Har ni några kräsna där hemma så kan ni ta fram lite ekologisk kyckling file och baka den i ugnen och servera till.

    ca. 4 portioner
    Du behöver:

    2 1/2 dl  ekologisk basmati ris
    1 liten eller 1/2 stor gullök hackad
    1 ekologisk röd paprika i små bitar
    5 dl grönsaks buljong
    1 burk krossade tomater
    salt, peppar, cumin
    kokosolja smakfri
    Stek lök och paprika i kokos oljan en liten stund på medel värme, tillsätt ris, buljong och tomater.
    Krydda och låt den koka på svag värme i ca. 20-30 minuter ( tiden beror på rissorten)

    Böndipp:
    1 burk eller ca. 300 g kokta svarta bönor ( ett tips till dem som tycker att bönor är svårsmälta är att
    du blötlägger bönorna i 2 dygn och byter vatten efter varje dygn. Innan du kokar dem lägg i 2 tsk
    bikarbonat. Bönorna blir mycket lättare att smälta och du kan njuta av dem:) Häll i lite vatten i dem
    kokta bönor och krydda med salt, pappar, cumin och  chili och mixa med stavmixer till en slät
    massa.
 
    Guacamole:
    2 stora eller 3 mindre avocado
    vitlökspulver
    salt, peppar
    saft från 1 lime
    Mixa alla ingredienser med en stavmixer till en krämig guacamole
 
    Tomat salsa
    1 burk plommon tomater
    5-6 färska cherry tomater
    lime
    1/2 av en mindre lök
    1 dl inlagda jalapenos
    1 bunt färsk koriander
    1 tsk vitlökspulver
 
    Mixa alla  ingredienser.
    Lägg i plommon tomater och pulsera med din mixer. Om du mixar för länge kommer din
    salsa att bli ganska lös! Hacka fint cherry tomater och lägg i dem i salsan.

 
    ca. 100 g shitake svamp skurna i 2 halvor

    några msk ekologisk soja
    kokos olja smakfri
    Fräs svampen i oljan en liten stund, och häll i sojan.
 
    En krispig sallad och gurka passar fint. Några tacos chips kan man bjuda på när man har all det

    nyttiga och vackra på sin tallrik.



 
 
    Tacos jest bardzo popularną propozycją na piątkowy obiad w Szwecji. Piątek jest dniem bardzo
    rodzinnym po całym tygodniu pracy ( dla większości praca nie kończy się przed godz. 17)
    piątkowy wieczór jest nagrodą. Mam oczywiście na myśli rodziny z młodszymi dziećmi i to
    właśnie o nich mowa gdyż to one mają w zwyczaju decydować o meny na piątkowe biesiadowanie
    W mojej rodzinie ku mojej radości nie ma miłośników tacos lecz gdy zainspirowana vegańskim
    przepisem stworzyłam to oto przepyszne i zdrowe tacos napewno będzie się często pojawiać na
    moim również " piątkowym"stole. Dla mięsożerców wystarczy upiec kawałek kurczaka i podać
    z pozostałymi smakołykami.

    4 porcje
    1 szklanke ryżu basmati
    1 małą cebule pokrojoną w kostkę
    1 paprykę czerwoną pokrojoną w kostkę
    2 szklanki bulionu warzywnego
    puszkę krojonych pomidorów
    sól, pieprz i kumin
    olej kokosowz bezwonny
    Na oleju podsmaż cebule aż się zeszkli a następnie papryke i podsmażaj jeszcze przez chwilę.
    Dodaj ryż, bulion i pomidory i gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut (czas gotowania zależy od
    rodzaju ryżu).
 
    Dip z czarnej fasoli
    300 g czarnej fasoli ugotowanej podzielę się z wami pewnym świetnym sposobem na gotowanie
    fasoli: fasola jest ciężko strawna więc zamocz fasolę na 2 doby zmieniając wodę po każdej dobie.
    Do garnka wsyp 2 łyżeczki sody i gotuj fasolę na średnim ogniu do miękkości, wówczas tak
    ugotowaną fasole będziesz mogła jeść bez obaw.
    Ja gotuję zawsze większą ilość fasoli porcjuje ją i mrożę.
    Do 300 g ugotowanej fasoli dodaj kilka łyżek wody i po szczypcie soli, pieprzu, kuminu i chili,
    zmiksuj wszystko na gładką masę.

    Guacamole
    2 duże lub 3 średnie avocado
    czosnek granulowany możesz dodać świeży czosnek ale smak będzie ostrzejszy
    sól, pieprz i sok z 1 lemonki
    Zmiksuj na gładką masę

    Pomidorowa salsa
    1 puszkę pomidorów śliwkowych
    5-6 pomidorków cherry
    lemonke
    połówkę małej cebuli
    japalaneos marynowane 3-czubate łyżki
    świeżą kolendre
    Zmiksuj wszystkie składniki a następnie dodaj pomidory z puszki i pulsując mixerem zmiksuj.
    Miksuj chwilkę aby salsa nie była zbyt wodnista. Pomidorki cherry pokrój drobno i wzmieszaj
    z salsą.

    Grzyby shitake
    100 g grzybów shitake pokrojonych na połówki
    kokosowy olej bezwonny
    kilka łyżek soji
    Podsmaż grzyby shitake przez 3 minutki i na koniec dodaj soję.

    Chrupiąca sałata, ogórek oraz kilka czipsówpasują świetnie  do tej uczty smaków.

 

 

 
 

 
 
 
 
 

 
   

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar