Kallt och mörkt, jag kryper under filten med tjocka ullstrumpor med alltid frusna fötter. Vinter den
kommer varje år och överraskar det är nästan som man glömmer hur det känns... Jag lagar varma
och mätande sopor, läser tjocka böcker och ser på bra filmer. Denna soppa är en lyx variant av en
ärtsoppa, mätande, hälsosam och gudomlig god.
125 g kikärtor blötlagda över natten och kokta med 1 tsk bikarbonat
125 g svarta bönor blötlagda i 2 dygn och kokta med 1 tsk bikarbonat
smakfri kokosolja ca 80 g
2 stora gula lökar ( 400g) skurna i tunna fjädrar
10 st vitlöksklyftor tunt hackade
1 tsk gurkmeja
225 g gula ärtor i halvor
2 liter grönsaks buljong
en kruka färsk koriander hackad
en kyrka färsk persilja hackad
150 färsk spenat
150 g joghurt+ 1 msk till varje portion
2 st lime
Koka kikärtor och svarta bönor i separata kastruller.
I en rymlig gryta med tjock botten värm på medel värme kokosoljan och lägg i lök och vitlök. Stek i ca 20 minuter tills löken blivit mjuk och fått lite färg. Krydda med peppar, salt och 1/2 tsk gurkmeja.
I en rymlig kastrull lägg i dem kokta kikärtorna, bönor och dem delade gula ärtor, häll i buljongen
och koka på medel värme i ca. 35 minuter eller tills ärtorna känns klara. Krydda med salt, peppar och 1/2 tsk gurkmeja. Häll i lite vatten om soppan känns för tjock. Lägg i den färska spenaten och stäng
av värmen. I en liten skål häll en slev av vätskan från soppan , lägg i yoghurt och blanda väl. Häll
tillbaka i soppan och blanda. Servera med den stekta löken och pressa lite lime saft över soppan.
Zimno, ciemno a ja chowam się pod ciepłym kocem z wiecznie zimnymi stopami obutymi w grube
wełniane skarpety. Zima przychodzi co roku a za każdym razem zaskakuje, tak jakbym zapomniała
jakie to uczucie... No cóż gotuję ciepłe i sycące zupy, czytam grube książki i oglądam dobre filmy.
Ta oto zupa jest luksusowym wariantem grochówki sycąca, zdrowa i pyszna.
125 g cieciorki namoczonej na noc i ugotowanej z 1 łyżeczką sody
125 g czarnej fasoli namoczonej na 2 doby i ugotowanej z 1 łyżeczką sody
80 g bezsmakowego oleju kokosowego
2 duże cebule pokrojone na piórka
10 ząbków czosnku pokrojonego na cienkie plasterki
1 łyżeczke kurkumy
225 g grochu w połówkach ( ziarenka grochu mają być przepołowione skróci to nam czas
gotowania)
2 litry bulionu
1 pęczek kolendry
1 pęczek natki pietruszki
150 g świeżego szpinaku
150 g jogurtu + 1 łyżkę do każdej porcji
2 lemonki
Ugotuj cieciorkę i fasolę w osobnych garnkach. W garnkuz grubym dnem rozgrzej olej kokosowy
na średnim ogniu i podsmaż cebulę i czosnek aż zmiękną i cebula się zarumieni. Dopraw solą,
pieprzem i kurkumą.
Ugotowaną cieciorkę, fasolę i surowy groch włóż do dużego garnka i wlej 2 litry bulionu, gotuj
przez około 35 minut lub gdy groch będzie ugotowany. Dopraw solą, pieprzem i kurkumą.
Dolej trochę wody jeśli zupa będzie za gęsta. Włóż świeży szpinak i zdejmij zupę z ognia.
Wlej trochę ciepłej zupy do miski i dodaj do nie jogurt a następnie wymieszaj. Wlej zawartość
miski do garnka z zupą i wymieszaj. Podawaj z usmażoną cebulką i skropione sokiem z lemonki.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar