tisdag 10 oktober 2017

Italienska gnudi, bästa jag har ätit... Włoskie gnudi, najlepsze jakie jadłam...


    Ottolenghi en mästare i mina ögon. Äger 2 av hans böcker och följer honom på Instagram.
    Hans rätter innehåller spännande kryddor och kombinationer och hans gnudi som jag har gjort
    ( dem som besöker min blogg förstår nog att jag älskar gnudi!) Dessa gnudi går nog inte att
    beskriva med ord, dem ska man laga och njuta...

 

    till 2 hungriga eller 4 som förrätt
    Receptet är modifierad enligt  mina önskemål

    40 g rostade pinje nötter
    250 g ricotta
    2 ekologiska ägg, plus 1 extra äggvita
    1/2 tsk muskotnöt
    1/4 tsk bakpulver
    80 g riven parmesan
    100 g semolina mjöl
    havssalt, peppar
    100 g smör
     zest från en ekologisk citron
    1 tsk citron juice
    3 stora vitlöksklyftor, skalade och tunt skivade
    1/2 tsk chilli flingor

    Mixa dem rostade pinjenötter, tillsätt ricottan och fortsätt mixa. Lägg i ägg, äggvita, muskotnöt,
    bakpulver, 60 g av parmesan, 50 g av semolina mjöl, salt och peppar. Mixa allting till en jämn smet
    och ställ i kylen minst i 1 timme. Häll resterande 50 g av semolina på ett stort fat, ta ut smeten och
    med två skedar forma smeten till små bollar och lägg dem på det mjölade fatet. Sedan rullar du
    varje boll i mjölet och formar små fina bollar täckta av mjöl. Ställ fatet i kylen i minst 30 minuter.
    Det är viktigt att kyla ner gnudi för att dem ska hålla ihop när du kokar dem sedan!
    Lägg 100 g smör i en kastrull och låt den sjuda på lägsta värmen( hos mig en 3) tills smöret
    delar sig. Låt svalna och sedan häll i en annan stor och rymlig kastrull den gula vätskan från
    smöret. Värm det skirade smör och lägg i den skivade vitlöken. Var försiktig så att inte vitlöken
    blir bränd. Håll smöret varm på det lägsta värmen, lägg i citron zest och citron saft.
    Fyll en rymlig kastrull med vatten och salta. Koka vattnet på hög värme sedan minska värmen
    till medel och lägg i hälften av dina gnudi i den kokande vatten. Koka dem tills dem flyter upp till
    ytan. Ta ut dem försiktig och lägg i en ugnsform. Häll i lite olivolja i formen innan du läger gnudi
    och det är bara för att dem inte ska fastna i formen. Koka den andra halvan av gnudi och lägg dem
    också i formen.
    Lägg över kokta gnudi i det varma smöret med vitlök och låt dem stekas på fortfarande låg värme
    i några minuter. Strö chili över gnudi.
    Servera genast. Strö mera parmesan över gnudi och njöt:)
 
    
    dla 2 bardzo głodnych lub 4 jako przystawka
    przepis zmodyfikowałam według mojego smaku
 
    40 g podprażonych orzeszków piniowych
    250 g sera ricotta
    2 jajka ekologiczne i jedno białko
    1/2 łyżeczki galki muszkatołowej
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    80 g starkowanego parmesanu
    100 g mąki semolina
    sól morska i pieprz
    100 g smör
    skórka otarta z 1 ekologicznej cytryny
    1 łyżeczka soku z cytryny
    3 duże ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki płatków chili

    Zmiksuj orzeszki piniowe w mikserze a następnie dodaj ser ricotta. Dodaj jajka, białko, gałkę
    muszkatołową, proszek do pieczenia, 60 g parmesanu, 50 g mąki semolina, sól morską i pieprz.
    Zmiskuj wszystko na gładką masę i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Resztę mąki 50 g
    wsyp na duży talerz, wyciągnij masę z lodówki i formuj przy pomocy dwóch łyżek małe kulki.
    Układaj je na talerzu pokrytego mąką  i obtocz kaz1dą kulkę w mące a następnie wstaw do
    lodówki tym razem na minimum 30 minut.
     To ważne aby schłodzić masę wówczas kulki nie będą się rozpadały podczas gotowania.
     Rozpuść 100 g masła na bardzo małym gazie a gdy serwatka z masła się oddzieli
    pozostaw je do schłodzenia. Na np. głęboką patelnie zlej rozpuszczone masło bez serwatki która
    powinna osiąść na dnie garnka. Podgrzej uzyskane masło i dodaj pokrojony cieniutko czosnek i
    pogrzewaj uważając aby czosnek się za bardzo nie zarumienił a następnie dodaj skórkę i sok z
    cytryny. W dużym garnku ugotuj wodę osól ją a potem wrzuć połowę kulek i gotuj je na średnim
    ogniu do momentu aż wypłyną na powierzchnie. Formę do pieczenia skrop oliwą z oliwek i
    układaj w niej ugotowane gnudi. Ugotuj ostatnią porcje a następnie włóż je na patelnie z
    czosnkowo cytrynowym masłem i lekko pogrzej. Przypraw chili i parmesanem i delektuj się:)
 














 
 
    

 
 
 
 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar