tisdag 10 oktober 2017
Italienska gnudi, bästa jag har ätit... Włoskie gnudi, najlepsze jakie jadłam...
Ottolenghi en mästare i mina ögon. Äger 2 av hans böcker och följer honom på Instagram.
Hans rätter innehåller spännande kryddor och kombinationer och hans gnudi som jag har gjort
( dem som besöker min blogg förstår nog att jag älskar gnudi!) Dessa gnudi går nog inte att
beskriva med ord, dem ska man laga och njuta...
till 2 hungriga eller 4 som förrätt
Receptet är modifierad enligt mina önskemål
40 g rostade pinje nötter
250 g ricotta
2 ekologiska ägg, plus 1 extra äggvita
1/2 tsk muskotnöt
1/4 tsk bakpulver
80 g riven parmesan
100 g semolina mjöl
havssalt, peppar
100 g smör
zest från en ekologisk citron
1 tsk citron juice
3 stora vitlöksklyftor, skalade och tunt skivade
1/2 tsk chilli flingor
Mixa dem rostade pinjenötter, tillsätt ricottan och fortsätt mixa. Lägg i ägg, äggvita, muskotnöt,
bakpulver, 60 g av parmesan, 50 g av semolina mjöl, salt och peppar. Mixa allting till en jämn smet
och ställ i kylen minst i 1 timme. Häll resterande 50 g av semolina på ett stort fat, ta ut smeten och
med två skedar forma smeten till små bollar och lägg dem på det mjölade fatet. Sedan rullar du
varje boll i mjölet och formar små fina bollar täckta av mjöl. Ställ fatet i kylen i minst 30 minuter.
Det är viktigt att kyla ner gnudi för att dem ska hålla ihop när du kokar dem sedan!
Lägg 100 g smör i en kastrull och låt den sjuda på lägsta värmen( hos mig en 3) tills smöret
delar sig. Låt svalna och sedan häll i en annan stor och rymlig kastrull den gula vätskan från
smöret. Värm det skirade smör och lägg i den skivade vitlöken. Var försiktig så att inte vitlöken
blir bränd. Håll smöret varm på det lägsta värmen, lägg i citron zest och citron saft.
Fyll en rymlig kastrull med vatten och salta. Koka vattnet på hög värme sedan minska värmen
till medel och lägg i hälften av dina gnudi i den kokande vatten. Koka dem tills dem flyter upp till
ytan. Ta ut dem försiktig och lägg i en ugnsform. Häll i lite olivolja i formen innan du läger gnudi
och det är bara för att dem inte ska fastna i formen. Koka den andra halvan av gnudi och lägg dem
också i formen.
Lägg över kokta gnudi i det varma smöret med vitlök och låt dem stekas på fortfarande låg värme
i några minuter. Strö chili över gnudi.
Servera genast. Strö mera parmesan över gnudi och njöt:)
dla 2 bardzo głodnych lub 4 jako przystawka
przepis zmodyfikowałam według mojego smaku
40 g podprażonych orzeszków piniowych
250 g sera ricotta
2 jajka ekologiczne i jedno białko
1/2 łyżeczki galki muszkatołowej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g starkowanego parmesanu
100 g mąki semolina
sól morska i pieprz
100 g smör
skórka otarta z 1 ekologicznej cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
3 duże ząbki czosnku
1/2 łyżeczki płatków chili
Zmiksuj orzeszki piniowe w mikserze a następnie dodaj ser ricotta. Dodaj jajka, białko, gałkę
muszkatołową, proszek do pieczenia, 60 g parmesanu, 50 g mąki semolina, sól morską i pieprz.
Zmiskuj wszystko na gładką masę i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Resztę mąki 50 g
wsyp na duży talerz, wyciągnij masę z lodówki i formuj przy pomocy dwóch łyżek małe kulki.
Układaj je na talerzu pokrytego mąką i obtocz kaz1dą kulkę w mące a następnie wstaw do
lodówki tym razem na minimum 30 minut.
To ważne aby schłodzić masę wówczas kulki nie będą się rozpadały podczas gotowania.
Rozpuść 100 g masła na bardzo małym gazie a gdy serwatka z masła się oddzieli
pozostaw je do schłodzenia. Na np. głęboką patelnie zlej rozpuszczone masło bez serwatki która
powinna osiąść na dnie garnka. Podgrzej uzyskane masło i dodaj pokrojony cieniutko czosnek i
pogrzewaj uważając aby czosnek się za bardzo nie zarumienił a następnie dodaj skórkę i sok z
cytryny. W dużym garnku ugotuj wodę osól ją a potem wrzuć połowę kulek i gotuj je na średnim
ogniu do momentu aż wypłyną na powierzchnie. Formę do pieczenia skrop oliwą z oliwek i
układaj w niej ugotowane gnudi. Ugotuj ostatnią porcje a następnie włóż je na patelnie z
czosnkowo cytrynowym masłem i lekko pogrzej. Przypraw chili i parmesanem i delektuj się:)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar