Höst dagar är härliga, när mörker faller så följer jag den gärna och lägger mig i sängen med en bra bok. Jag ” måste inte ut och njuta av värmen” jag kan ta dessa dagar och stunder som dem kommer. Det blir mycket mer tid för matlagning och det är så härligt. Idag blev det en annorlunda soppa som tog mig med storm!
Annorlunda menar jag att jag tillagade den på ett nytt och enkelt sätt dvs. man lägger i alla
ingredienser och låter dem koka . Bara det och så överraskande resultat!
Dessutom är denna soppa fullproppad med nyttigheter J
Tyvärr min bild ger inte denna känslan men jag kan lova att
du inte blir besviken.
Räcker till 4 hungriga personer
2 medelstora söt potatisar
skalade och skurna i jämna bitar
3 mindre potatisar gärna ekologiska skallade och skurna i
jämna bitar
1/2 röd och ekologisk paprika ( paprika är en av dem mest besprutade
grönsaker så satsa gärna på en ekologisk sort)
1/ 2 gullök hackad
1 röd och ekologisk chili välj en mildare sort rensad från
kärnor och hackad
3 vitlöksklyftor hackade
2 stora och mogna tomater, ta bort kärnhuset och hacka grovt
1 stor kopp med grönsaksbuljong
2 koppar vatten
lime juice från 1 lime
1/ 2 tsk gurkmeja
4 st stora dadlar
2 stora skedar mandelsmör
havssalt
Koka först alla potatis sorter i vatten. När dem börjar bli
mjuka tillsätt dem andra grönsakerna dadlar och buljong och koka på medel värme
ca. 15 minuter. När alla grönsaker känns mjuka krydda med limejuice, gurkmeja,
havssalt och mandelsmör och mixa till en mustig soppa.
Du kan servera din soppa som den som den är men om du har i
din omgivning små kulinariska kritiker så kan du servera den med krispiga
potatis chips.
Potatis chips gör du så här: 3 stora och skalade potatisar
skär i runda ringar. Krydda med salt, peppar lägg på en plåt klädd med
bakplåtspapper. Droppa lite smakfri
kokosolja och kör dem i ugnen på 200° i ca. 30 minuter.
Jesienne dni są
cudowne , kiedy na dworze robi się ciemno ja bez wyrzutów sumienia (że ciepło,
że słonecznie i wszystko to trzeba wykorzystać ) wskakuje do łóżka z dobrą książką ( często
kulinarną )i snuje plany
kulinarne plany na najbliższą przyszłość. Dzisiejsza zupa jest właśnie takim
jesiennym eksperymentem który okazał się przysłowiowym strzałem w dziesiątkę.
Zupa po prostu
sama się gotuje, no prawie sama ale naprawdę wysiłku przy niej niewiele a
rezultat zaskakujący. A na dodatek jest
naszpikowana zdrowiem.
Moje zdjęcie nie
oddaje niestety mojego opisu ale obiecuję że nie będziesz zawiedziona.
Wystarczy dla 4
głodomorów
2 średnie słodkie
ziemniaki obrane i pokrojone na równe kawałki
3 średnie
ziemniaki obrane i pokrojone na równe kawałki
połowę czerwonej
papryki, wybierz ekologiczną gdyż papryka jest w czołówce warzyw opryskiwanych
chemią
połówkę żółtej
cebuli pokrojoną na kawałki
1 czerwoną
chili bez nasion i pokrojoną na kawałki
3 ząbki czosnku
pokrojone drobno
2 dojrzałe
pomidory
1 szklankę
bulionu warzywnego
2 szklanki wody
sok z 1 lemonki
pół łyżeczki
kurkumy
4 duże daktyle
2 duże łyżki
masła orzechowego u mnie migdałowe ale możesz użyć np. Z nerkowców
sól morska
W wodzie ugotuj oba
rodzaje ziemniaków. Następnie dodaj wszystkie warzywa, daktyle oraz bulion
warzywny i gotuj jeszcze przez około 15 minut. Gdy warzywa będą miękkie dopraw
sokiem z lemonki, kurkumą, solą morską, masłem orzechowym i zmiskuj na gęstą i
kremistą zupę.
Zupa jest pyszna
po prostu taka jaka jest ale jeśli masz w swoim gronie małych i wybrednych
krytyków kulinarnych możesz ją podać z ziemniaczanymi czipsami.
3 duże ziemniaki
obrane i umyte pokrój na talarki, rozłóż na blasze i papierze do pieczenia
przypraw solą morską, pieprzem, polej delikatnie bezwonnym olejem kokosowym i
piecz w temp. 200 stopni przez około 30 minut.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar