tisdag 17 januari 2017

Pad thai fullspäckat med nyttigheter. Pad thai naszpikowany zdrowiem!


    Asiatisk mat är en riktig fröjd för ögat tycker jag:) Denna fantastiska pad thai är en fröjd både
    för ögat och magen. Den är raw och i mitt tycke slår den klassiska pad thai både med smak
    och utseende. När du känner dig trött och behöver extra kärlek i form av mat tveka inte och
    satsa på denna underbara rätt! Inspirationen kommer från en blog:mynewroots.org


för ca. 4-6 personer beroende på hunger nivå:)

1 pakett kelp nudlar 340 g ( finns att köpa på Ica Maxi)
1/4 del av en lite rödkål
2 morötter
1 zucchini
en knippe gräslök
en gul och en röd paprika
en näve böngroddar
en knippe koriander
svarta sesamfrö att strö på salladen
lime att pressa över
marinerad svamp:
helst några timmar innan marinera 450 g shitake svamp skuren i stora bitar 
använd 60 ml tamare soya av god kvalité, 2-3 msk mörk agave sirap ( finns att köpa e-handel), 2 msk 
olivolja. Vispa ihop alla ingredienser , lägg i svampen och låt marinera minst 3-4 timmar

Öppna nudlarna och skölj dem under rinnande vatten. 
Skär rödkålen så tunt som möjligt, har du en mandolin använd den gärna. Skala morötter och här kan du riva dem eller om du har en spiralizer använd den för att få fina spiraler av dina morötter:) På samma sätt kan du göra med zucchini  dvs. använda spiralizer annars skär den i tunna stickor a la Julienne 
Skär paprikor i tunna skivor, hacka gräslök och plocka bladen av koriander. Stjälkarna kan du hacka och ha också i din pad thai.

pad thai raw sås:
3 dl cashewnötter blötlagda helst över natten i kylen 
1 bit skalad ingefära ( ca. 3 cm)
1 skalad vitlöksklyfta
1/2 röd chili utan kärnor
2 msk tamari soya
saft från 1 st lime
1 tsk gurkmeja
1 msk olivolja
2-3 dl vatten beroende på hur tjock du vill att din sås ska vara ( jag hade 2 dl vatten)
Skölj dem blötlagda nötter och mixa dem tillsammans med alla ingredienser men först bara 1 dl vatten den andra tillför du allt eftersom du mixar din sås.
 Klipp kelp nudlar med en sax i 2 längder  och blanda dem med alla vackra grönsaker
toppa med den marinerade svampen ( jag hade även med såsen från marinaden) och toppa med den gudomliga cashew såsen.
För hälsan 😍



Uważam że jedzenie azjatyckie jest prawdziwą ucztą dla oka, pad thai którym się z Wami
dzielę jest również ucztą dla duszy i ciała
😍
dla 4-6 porcji w zależności od poziomu głodu😉
1 opakowanie makaronu z alg kelp noodels 340 g jest to makaron bez glutenu, kolhydrotów, tłuszczu. Jest pyszny, lekko chrupiący ale jeśli taki trudno ci znaleźć myślę że inne azjatyckie również się sprawdzą.
1:4 główki czerwonej kapusty
2 marchewki
1 cukinię
pęczek szczypiorku
1 czerwoną i 1 żółtą paprykę
1 opakowanie kiełków fasoli
pęczek kolendry
czarne ziarenka sezamu do posypania 
sok z 1 lemonki

grzyby marynowane
1 opakowanie 450g grzybów np. shitake pokrojonych na połówki. Wymieszaj trzepaczką 60 ml soi
Tamari, 2-3 łyżki syropu z agawy i 2 łyżki oliwy z oliwek. Do otrzymanej marynaty włóż pokrojone grzyby i marynuj minimum przez 3-4 godziny 
Makaron jeśli używasz kelp noodles wypłucz pod zimną wodą i przekrój go na 2 części używając nożyczek. Kapustę pokrój na bardzo cienkie paski jeśli masz mandolinę świetnie się tu sprawdzi. Marchew obierz i jeśli posiadasz spiralizer użyj go jeśli nie pokrój marchwewki a la Julienne. Cukienię i papryki pokrój w cienkie paski, kolendre oskób z listków a łodyżki posiekaj i posiekaj
szczypiorek. 

Pad thai sos

3 dl nerkowców zamoczonych w wodzie najlepiej przez całą noc w lodówce
3 cm świeżego imbiru
1 obrany ząbek czosnku
1:2 czerwonej chili bez pestek
2 łyżki soi Tamari
sok z 1 lemonki
1 łyżeczkę kurkumy
1 łyżkę oliwy z oliwek
2-3 dl zimnej wody w zależności czy chcesz uzyskać gęsty czy luźniejszy sos u mnie 2 dl
Wypłucz nerkowce i zblenduj ze wszystkimi składnikami, wodę dodawaj sukcesywnie zaczynając
od 1 dl. 
A teraz to już tylko wymieszaj makaron z warzywami i polej wszystko pysznym sosem z nerkowców
Na zdrowie



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar