tisdag 17 januari 2017
Nya idéer med svarta bönor och svamp. Nowy pomysł z czarną fasolą i grzybami.
Baljväxter är kända för att bli svår smälta, dem är också goda, proteinrika och mätande. Jag
blötlägger mina bönor i 48 timmar tills dem börjat jäsa för att få dem att bli mer lätt smälta och
sedan sköljer jag dem noggrann och häller i ett nytt friskt vatten som jag kokar dem i .
Svarta bönor har en fantastisk nötig smak är lätta att koka ( går inte sönder lika lätt som vita bönor
och kok tiden är kortare). Jag rekommenderar stark att satsa på ekologiska svarta bönor som du
lättast hittar på e-handel.
200 g kokta svarta bönor ekologiska
ca. 50 g torkad svamp gärna Karl Johan som du blötlägger i kokande vatten i ca. 30 minuter
1 stor gullök fint hackad
ca. 50 g ekologisk färsk svamp tex. shitake
1 ekologisk ägg
1 msk dinkel sikt
salt, peppar
2 nypor provensalska örter torkade ( smula gärna mellan fingrarna för att få fram den fantastiska
aromen innan du strör i svamp-bön massa)
doft fri kokosolja
Ta upp den blötlagda svampen och hacka den fint sedan hacka den färska svampen. Stek den
finhackade löken utan att den får färg i kokosoljan tillsätt alla svampsorter och stek i några minuter.
Krydda med salt, peppar och provensalska örter. Mixa med stavmixer svarta bönor och sedan lägg
i svamp-lök blandning och fortsatt vispa tills alla ingredienser blandas väl.
Tillsätt ägg blanda väl och till sist 1 msk dinkel mjöl. Blött dina händer för att lättare kunna forma
dina bön-svamp biffar. Stek på medelvärme i kokos oljan. Servera med tex. ungs bakad potatis,
tomat salsa och vegansk majonäs.
Strączki są ciężko strawne ale też bardzo smaczne, pełne protein i sycące. Ja namaczam fasolę
przez 48 godzin aż zaczyna fermentować wówczas po ugotowaniu będzie dużo łatwiej ją nam
strawić. Czarna fasola ma cudowny orzechowy posmak oraz dużo łatwiej ją ugotować gdyż nie
rozpada się tak łatwo jak biała oraz czas jej gotowania jest krótszy. Polecam kupienie czarnej fasoli
z produkcji ekologicznej.
200 g ugotowanej czarnej fasoli
50 g suszonych grzybów najlepiej prawdziwków zamocz je w gorącej wodzie przez 30 minut
50 g grzybów świeżych shitake lub pieczarek
1 dużą cebulę drobno pokrojoną
1 jajko ekologiczne
1 łyżkę mąki
sól pieprz
2 szczypty ziół prowensalskich przed użyciem rozetrzyj je w palcach aby wydostać ich cudowny
zapach
olej kokosowy bezzapachowy
Pokrój drobno grzyby świeże i te które zostały zamoczone. Cebulę podsmaż na oleju kokosowym
a następnie dodaj wszystkie grzyby. Podsmażaj jeszcze przez kilka minut a następnie dopraw solą
pieprzem i ziołami. Fasolę zmiksuj blenderem dodaj masę grzybową i miksuj do połączenia
się składników. Dodaj jajko wymieszaj dokładnie a następnie 1 łyżkę mąki i ponownie wymieszaj.
Zwilż ręce aby łatwiej formawać twoje kotlety i smaż na średnim ogniu na oleju kokosowym.
Podawaj z ulubionymi dodatkami, u mnie była salsa pomidorowa, pieczone ziemniaczki i majonez
wegański. Smacznego
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar