söndag 8 januari 2017

Pasternak, morot = biffar. Pasternak, marchew = kotlety


    Mörkt och kallt brrr jag vill till värme, vara ute dagarna långa, njuta av solljus och känna energi i
    min varma kropp. Det dröjer nog flera månader tills jag få uppleva detta hemma i Sverige, jag
    tröstar mig med god, hälsosam mat som värmer mig och ger mig god energi:))

   
    För att det ska gå smidigt ugnsbakade jag pasternak  och morot dagen innan. Överbliven råris
    blev min bindande kolhydrat. Du kan använda annat tex. kokt quinoa eller hirs det du kanske har
    kvar i ditt kylskåp!
    4-5 ganska små ekologiska pasternak ( tvätta och skrubba dem noga innan du ungs bakar dem
    på 175° i ca. 1 timme i en ungsform med lock ellr aluminium pakett)
    1 stor morot ( du ungs bakar den med pasternak, tvättar och skrubbar och skär i 2 bitar)
    Kokt råris ca. 80-100 g
    1 stor gullök fint hackad
    1 ekologisk ägg
    30 g mandelmjöl ( för att få en knaprig yta och nyttigheter)
    2 nypor av sopp krydda från Herbaria ( ett fantastiskt ekologiskt märke som levererar kryddor av
    hög kvalité. Annars kan du krydda med lite cayenne peppar, paprika, gurkmeja, vitlök och
    ingefära.
    peppar, salt
    doftfri kokosolja
    Mixa rotfrukter till en ganska slet massa tillsätt råriset och fortsätt mixa tills dem binder ihop.
    Blanda i ägg, lök, mandel mjöl och alla kryddor. Blanda väl. Blött dina händer och forma dina
    biffar. Stek på medelvärme i kokosoljan. Servera med en stor grönsallad och vegansk majonäs:)

      Vegansk majonäs:

    Den är lätt, smakrik och fantastisk god:)
    3 msk kikärtsspad ( gör gärna en dubbel sats)
    1 tsk ekologisk vitvinsvinäger
    1 stor tsk dijon senap med honung
    1/2 tsk havssalt
    1/2 tsk svartpeppar
    2 dl ekologisk neutralolja
    Mixa med en stavmixer kikärtsspad med senap och alla kryddor. Tillsätt oljan i en tunn stråle
    samtidigt som du fortsätter mixa. Häll inte oljan för snabbt för att det finns risk att den skär
    sig.
    Forstätt mixa tills du får en fluffig majonäs!
    
      Ciemno i zimno brrr ja chcę słońca, ciepła które daje mi energię i chęć do działania. 
    Pocieszam się zdrowym jedzeniem które mnie ogrzewa i daje dobrą energię:))
    
    Aby ułatwić sobie życie  warzywa upiekłam dzień wcześniej i dodałam ugotowany wcześniej ryż  
    który prosił się o zjedzenie.
    4-5 małe pasternaki umyte, wyszorowane i upieczone w temp, 175 stopni przez około godzinę w
    naczyniu żaroodpornym
    1 dużą marchew umytą, wyszorowaną i pokrojoną na 2 części i upieczoną razem z pasternakiem
    100 g ugotowanego ryżu ( możesz użyć np. ugotowaną quinoa lub kaszę jaglaną)
    1 dużą cebulę pokrojoną drobno
    1 ekologiczne jajko
    30 g mąki migdałowej aby twoje kotlety były chrupiące
    2 szczypty przypraw ( u mnie ekologiczna mieszanka przypraw do zup firmy Herbaria którą
    gorąco polecam)
    Jeśli takowej nie posiadacie wówczas małą szczyptę suszonego czosnku, imbiru, kurkumy,
    papryki, i pieprzu cayenne
    sól, pieprz
    bez zapachowy olej kokosowy
   Zmiksuj upieczone warzywa na dość gładką masę dodaj ryż i miksuj aż składniki się połączą.
   Dodaj jajko, cebulę, mąkę migdałową i wszystkie przyprawy. Wymieszaj dokładnie. Zwilż dłonie
   i uformuj ładne kotlety. Smaż na oleju kokosowym na średnim ogniu. Podawaj z pyszną zieloną
   sałatą i np, wegańskim majonezem:))
   
       
   
   
   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar