tisdag 25 oktober 2016

Tunna,krispiga och goda crêpes med mycket spenat och italienska ostar. Cieniutkie, chrupiące i pyszne crêpes ze szpinakiem i włoskimi serami.


Frankrike möter Italien och det kan bara inte bli fel! Tack vore bovetemjöl blir dina crêpes mjuka
och delikata, mineralvatten ger dem krispigheten och fyllningen är pricken över I



    4 port.
    Crepes
    2 stora ekologiska ägg
    30 g ekologisk fullkornsmjöl
    30 g ekologisk vetemjöl
    60 g ekologisk bovetemjöl
    1 1/5 dl mjölk
    2-3 dl mineralvatten med bubblor
    havssalt
    ekologisk smör

    Vispa ihop ägg och alla mjölsorter och tillsätt mjölk och vatten och vispa tills du får en smet utan
    klumpar, salta. Låt smeten stå och vila i ca. 30 minuter.
    I en trogen panna smält en klick smör på ganska hög värme ( hos mig 1-14, jag stekte på 12)
    Häll i ca. 1 dl av smeten och bred ut den på pannan så att du får en tunn crêpe. Jag fick hälla i lite
    mer och vattnet för att min smet var lite för tjock. Prova dig fram tills du lyckats:) Stek dina crêpes.
    Spenat fyllning
    200 g sköljd spenat, helst med stora blad
    250 g ricotta
    6 msk finriven parmesan
    en nypa muskotnöt
    3 msk fint hackade örter ( bladpersilja, gräslök)
    ekologisk smör
    Fräs spenaten i en klick smör tills den slaknar, låt den svalna och sedan hacka den grovt. Blanda i
    ricottan, parmesan, örter och krydda med muskot, salt och peppar.
    Fyll dina crepes med spenatfyllningen och lägg i en ungs form smörjs med smör. Grädda i ugnen
    på 200° i ca. 20 minuter.
    Servera med en god tomatsås eller en hemmagjord ajvar med sting! Ajvar en smakrik sås som
    härstammar från Balkanländerna och används som tex. pålägg på ett vit bröd

    Recept på min ajvar
    3kg röd paprika ( köp helst hos en utländsk grönsakshandlare, vi i Halmstad har en på Stora Torg)
    Kvalité på deras paprika och auberginer är den bästa, anser jag!
    2 auberginer dela dem i två halvor
    1 stark chili
    2-3 msk vitvinsvinäger
    salt efter smak
    kokos olja utan smak
    Värm ugnen till 200° och skölj paprikan och auberginer. Lägg dem på en plåt med bakpapper ,
    auberginer med snitt ytan nedåt och baka i ca. 1 timme. Grönsakerna ska få mycket färg ju längre
    baktid desto bättre, fylligare smak på din ajvar!
    Lägg dem i en skål och täck med aluminiumfolie, detta trick gör att det blir lättare att skåla
    paprikan. Skåla paprikan, ta bort kärnhuset men spara all saft som kommer ge mycket smak. Med
    en matsked ta ut all kött från auberginer. Mixa allt med stav mixer utan att det blir en pure! I en
    bred kastrull stek den finhackade chili i någon minut och lägg i paprika-auberin massan och låt
    den puttra ca. 3 minuter på låg värme. Smaksätt med vinäger och salt.
    Håller i kylen i ca. en vecka och passar till det mesta:))
 
 
    Francja spotyka Włochy więc miłość kulinarna zagwarantowana.
     Mąka gryczana dodaje im miękkości, gazowana woda mineralna chrupkości a szpinakowa masa
    jest kropką nad I

    4 porcje

    Crepes
    2 duże ekologiczne jajka
    30 g mąki pełnoziarnistej ekologicznej
    30 g mąki pszennej ekologicznej
    60 g mąki gryczanej ekologicznej
    1 1/5 dl mleko, może być mleko roślinne
    2-3 dl gazowanej wody mineralnej
    sól morska
    masło

    Wymieszaj jajka ze wszystkimi rodzajami mąki i dodaj mleko i wodę. Ubij na gładką masę i
    odstaw aby odpoczęła na min. 30 minut. Na ulubionej patelni rozgrzej 1:2 łyżeczki masła i smaż
    cieniutkie creps. Ja musiałam dodać więcej wody mineralnej do mojego ciasta gdyż było zbyt
    gęste.

    Nadzienie szpinakowe
    200 g świeżego szpinaku, wypłukanego i najlepiej o dużych liściach
    250 g sera ricotta
    6 łyżek drobno startego sera parmesan
    szczypta gałki muszkatołowej
    3 łyżki drobno posiekanych ziół
    masło ekologiczne
    W garnku rozpuść masło i dodaj szpinak, podsmażaj go na małym ogniu aż zwiędnie. Ostudź a
    następnie pokrój. Wymieszaj z ricottą, parmesanem, ziołami oraz dopraw gałką i solą.
    Wypełniaj gotowe crepsy nadzieniem, ulóż w formie do zapiekania posmarowanej masłem.
    Piecz w temp. 200 ° przez około 20 minut.
    Serwuj z dobrym sosem pomidorowym lub sosem ajvar:)) Ajvar to sos o głębokim smaku
    pochodzący z krajów Bałkańskich. Używany najczęściej jako smarowidło do białego chleba.
 
    Przepis na mój ajvar
    3kg czerwonwj papryki
    2 bakłażany przekrojone na 2 połówki
    1 papryczkę chili, ostrą
    2-3 łyżki białego octu winnego
    sól morska
    olej kokosowy bezzapachowy

    Włącz piekarnik na 200° i ułóż uprzednio umyte papryki oraz połówki bakłażanów na blasze
    wyścielonej papierem do pieczenia i piecz przez około godzinę. Im dłuższy czas pieczenia tym
    smaczniejszy sos. Po upieczeniu przełóż warzywa do miski i przykryj szczelnie folią spożywczą i
    pozostaw do ostudzenia. Następnie obierz papryki ze skórki powinna lekko odchodzić dzięki
    studzeniu pod folią. Wyciągnij pestki z papryk i postaraj się zaoszczędzić sok z ich pieczenia
    gdyż doda wspaniałego aromatu, wydrąż bakłażany a następnie zmiksuj  upieczone warzywa np.
    blenderem. Uważaj jednak aby nie powstało z tego pure. W garnku podgrzej olej kokosowy
    dodaj drobno posiekane chili i podsmażaj minutkę, dodaj lekko zmiskowaną masę paprykowo-
    bakłażanową i pogrzej lekko. Dopraw octem winnym i solą.








































































































 
 
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar