för 4 personer
1 färsk ekologisk röd chili
1 stor rödlök
2 tsk rökt paprikapulver
1/2 tsk mald kummin
3 vitlöksklyftor
1 bunt bladpersilja
kokosolja utan smak
Skala lök och vitlök och hacka chilin, mixa alla ingredienser med en stavmixer och lägg dem
över i en panna som är något djupare eller i en kastrull. Stek på medelvärme en stund.
1 röd och 1 orange paprika, rensad och skuren i fina bitar
ca. 400 g kokta svarta bönor
ca. 300 g kokta vita bönor
ca. 700 g passerade tomater
Tillsätt alla ingredienser i pannan och blanda väl. Krydda med salt, peppar eventuellt mera rökt
paprikapulver. Låt puttra.
4 tortilla bröd skurna i fina rektangler
Sätt ugnen på 200° och lägg tortilla rektanglar på en plåt klädd med bakpapper och baka tills
gyllenbruna.
2 stora och mogna avokado
1-2 lime
salt, chili peppar
Skala avocado och mixa till en len guacamole. Krydda med lime, salt och peppar.
Severa din chili gryta med krispiga tortilla bitar, guacamole, en bit krispig romansallad och
cherry tomater.
4 porcje
1 czerwone chili
1 dużą czerwoną cebule
2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
1:2 łyżeczki kuminu w proszku
3 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
olej kokosowy bezzapachowy
Obierz cebulę i czosnek, chili oczyść z pestek i pokrój na kawałki i zmiksuj wszystkie składniki
a następnie przełóż na głęboką patelnie i podsmaż na średnim ogniu.
1 czerwoną paprykę i 1 pomarańczową paprykę pokrój na kawałki
400 g ugotowanej czarnej fasoli
300 g ugotowanej białej fasoli
700 g passaty pomidorowej
Dodaj wszystkie składniki do pasty chili, dopraw solą, pieprzem i ewentualnie jeszcze szczyptą
wędzonej papryki. Duś na małym ogniu.
4 chlebki tortilla pokrojone na trójkąty rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
i piecz w temp. 200 ° aż się zarumienią.
2 duże i dojrzałe avocado
1-2 lemonki
sól morską, pieprz chili
Obierz avocado i zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku.
Serwuj twój gulasz fasolowy z chrupiącą tortillą, guacamole, chrupiącą sałatą rzymską i
pomidorkami cherry.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar