tisdag 29 november 2016

Ramen soppa med vermicelli risnudlar och shiitake. Zupa ramen z ryżowym makaronem vermicelli i grzybami shitake.

 Ramen soppa kommer från Japan och består av nudlar, smakrik buljong och olika tillbehör.
 Jag valde pak choi, röd chili, morötter, potatis, snittlök, shiitake svamp, vitlök, citrongräs och mycket
 ingefära. Rena hälsobomben i dessa mörka tider :))


    till ca. 4 pers.
    1 burk ekologisk kokosmjölk
    3 dl av egen grönsaksbuljong
    3 tsk grön curry pasta
    4 cm skalad och finriven ingefära
    4 klyftor vitlök, finriven
    2 st. citrongräs stjälkar,  den vita delen fin hackad
    3 st. frysta limeblad
    3 potatisar, skalade och skurna i fina, små bitar
    3 morötter, skalade och skurna i fina, små bitar
    300 g färska shiitake svampar, skurna i fina halvor
    150 g. risnudlar tex, vermicelli kokta enl, instruktionen på förpackningen
    2 stora pak choi stjälkar fint hackade
    3 st. snittlök stjälkar fint hackade
    1 lime
    fisksås
    tamari soja
    agave sirap
    1 röd chili fint hackad
    kokosolja
 
    På medelvärde i en rymlig kastrull fräs i några minuter  i kokosolja ingefära, vitlök och curry
    pastan. Tillsätt citrongräs och limeblad och fräs i 2 minuter till och därefter häll i kokosmjölken
    i 3 omgångar. Blanda väl efter varje gång och tillsätt sedan grönsaksbuljongen. Låt puttra i ca. 10
    minuter. Nu är det dags för rotfrukter dvs. potatis och morötter som du lägger i soppan och låter bli
    genom kokta. Nu kan du lägga i shiitake och den vita delen av pak choi. Låt soppan puttra i ca. 5
    minuter till och sedan smaka av med fisksås, agave sirap och soja.
    Servera med chlili, limesaft, risnudlar och den gröna krispiga delen av pak choi.

 
    Ramen pochodzi z Japoni i składa się z makaronu ryżowego i pysznego bulionu z różnymi
    dodatkami. Ja wybrałam sałatę pak choi, chili, ziemniaki, marchew, grzyby shitake oraz dużo
    czosnku  i imbiru .
 
    około 4 porcje
 
    1 puszkę ekologicznego mleka kokosowego
    3 dl buljonu warzywnego - oczywiście własnej produkcji
    3 łyżeczki zielonej pasty curry
    4 cm imbiru obrany i starkowany
    4 ząbki czosnku, starkowane
    2 sztuki trawy cytrynowej - opcjonalnie
    3 listki lemonki - opcjonalnie
    3 ziemniaki, obrane i pokrojone w małą kostkę
    3 marchewki. obrane i pokrojone w małą kostkę
    300 g grzybów shiitake pokrojonych na cienkie plasterki
    2 duże sałaty pak choi pokrojone w paski
    150 g makaronu ryżowego ugotowanego według instrukcji na opakowaniu
    szczypiorek
    1 lemonkę
    sos rybny
    tamari soja
    syrop z agavy
    1 chili pokrojoną drobno
    olej kokosowy
 
    Na średnim ogniu w garnku podsmaż na oleju kokosowym imbir, czosnek i pastę curry. Dodaj
    trawę cytrynową i listek lemonki jeśli je używasz oraz mleko kokosowe w trzech porcjach i
    mieszaj dokładnie po dodaniu każdej kolejnej porcji mleka kokosowego. Następnie dodaj bulion
    warzywny i pozostaw na mały gazie przez 10 minut. Dodaj ziemniaki, marchew i gotuj aż
    warzywa będą ugotowane. Następnie dodaj grzyby shiitake i białą część sałaty pak choi i gotuj
    jeszcze przez kilka minut. Dopraw sosem rybnym, soją i syropem agave. Serwuj z sokiem z
    lemonki, cząstkami chili, makaronem ryżowym i zieloną i chrupiącą częścią pak choi.
 



 
 

 
 
 
 
 
 








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar