4- 6 port.
4 mellanstora sötpotatisar ugnsbakade ( tvätta potatisar och torka dem sedan rulla i dem i en
ungs folie och baka i ugnen på 160° i ca. 40-50 minuter. Skålla dem när dem har svalnat)
ca. 2 dl frysta ärtor
ghee smör eller kokos olja utan smak
1 tsk senapsfrö
1 tsk kumminfrö
8 st. curry blad
2 gula lökar skållade och hackade tunt i fjädrar
1-2 chilli beroende på hur het vill du ha det, fint hackade
3 vitlöksklyftor
ingefära ca. 3 cm skållad och finriven
1/2 tsk gurkmeja
en näve bladpersilja hackad
salt
Smet till pannkakor:
1 dl semolina mjöl (med råge)
1 dl rårismjöl ( med råge)
1 dl ekologisk vetemjöl
1 tsk senapsfrö
3-4 dl vatten
kokos olja utan smak
salt
Börja med smeten, blanda ihop alla ingredienser och låt den stå i ca. 30 minuter.
Dem ugnsbakade och skållade sötpotatis pressa lite med gaffel. I en stekpanna värm kokosoljan
och tillsätt senapsfrön och kummin och om någon minut curry blad. Bli försiktig så att kryddorna
inte bränns vid! Lägg i lökfjädrar och stek någon minut sedan chili och vitlök som du mortlar med
en nypa salt innan och riven ingefära. Fräs allting i ca. 3 minuter. Sedan tillsätt den mosade söt-
potatisen, frysta ärtor och krydda med gurkmeja och salt. Blanda väl och stek någon minut till.
Värm upp en pålitlig stekpanna på den högsta nivån på din spis och lägg i en klick kokosolja.
Häll i ca. 1 liten dl smet och stek tills pannkakan får lite färg och sedan vänd om den och stek
lite länge på andra sidan. Pannkakorna dosa håller sig krispiga och fräscha en bra stund efter du har
stekt dem så att du behöver inte stressa:) Fyll dem med dem gudomliga röran och strö den hackade
Pomysł na te oto wspaniałe, chrupiące naleśniki dosa znalazłam wmojej ulubionej książce
Dominiki Wójciak Warzywo.
4-6 porcji
4 średnie słodkie ziemniaki upieczone w piekarniku( umyj i osusz ziemniaki a następnie zawiń w
grubą folię aluminiową i piecz w temp. 160° przez 40-50 min. obierz ze skóry po ostygnięciu )
pół szklanki mrożonego groszku
masło klarowne lub bezzapachowy olej kokosowy
1 łyżeczka ziaren musztardowca
1 łyżeczka ziaren kuminu
8 listków curry
2 żółte cebule pokrojone w piórka
1-2 papryczki chili= według własnego smaku
3 ząbki czosnku
3 cm obranego imbiru starkowanego
1:2 łyżeczki kurkumy
1:2 pęczka natki pietruszki
Ciasto
1:2 szklanki mąki semolina
1:2 szklanki mąki ryżowej pełnoziarnistej
1:4 mąki pszennej ekologicznej
1 łyżeczka ziaren musztardowca
1 1:2- 2 szklanki wody
bezwonny olej kokosowy do smażenia
sól
Przygotuj ciasto, mieszając dokładnie wszystkie składniki. Odstaw na 30 minut aby odpoczęło
Na ulubionej patelni podgrzej do wysokiej temperatury olej kokosowy i wsyp ziarna
musztardowca i kuminu.
Uważaj aby ziarna się nie przypaliły. Dorzuć liście curry i smaż jeszcze przez chwilę.
Dodaj cebulę i zeszklij ją oraz papryczki chili. Czosnek rotetrzyj na pastę ze szczyptą soli i dodaj
do cebuli a następnie starty imbir. Smaż jeszcze przez kilka minut a następnie dodaj kurkumę,
słodkie ziemniaki lekko rozgniecione widelcem, mrożony groszek, dopraw solą i wymieszaj
dokładnie. Podsmażaj jeszcze przez 5 minut.
Na mocno rozgrzaną patelnie wlej 1 łyżeczkę oleju kokosowego a następnie usmaż cienki naleśnik
a gdy się lekko zabrązowi przewróć go na drugą stronę.
Naleśniki dosa zachowują swoją chrupiącą strukturę przez długi czas więc nie musisz się martwić
tylko spokojnie usmazyć wszystkie a następnie wypełnić każdy pysznym farszem i się delektować.
Ja podałam moje z pysznym, gęstym jogurtem naturalnym.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar