måndag 3 oktober 2016

Masala dosa, tunna och krispiga pannkakor fyllda med sötpotatis röra. Czarny poniedziałek z całego serca wspieram polskie kobiety!! Masala dosa, cieniutkie i chrupiące naleśniki wypełnione nadzieniem ze słodkich ziemniaków.

Dessa tunna och krispiga pannkakor dosa är så goda att jag gjorde några versioner till med olika fyllningar... Dock den ugnsbakade sötpotatis med indiska kryddor är en stark favorite! 


    4- 6 port.
    4 mellanstora sötpotatisar ugnsbakade ( tvätta potatisar och torka dem sedan rulla i dem i en 
    ungs folie och baka i ugnen på 160° i ca. 40-50 minuter. Skålla dem när dem har svalnat)
    ca. 2 dl frysta ärtor
    ghee smör eller kokos olja utan smak
    1 tsk senapsfrö
    1 tsk kumminfrö
    8 st. curry blad
    2 gula lökar skållade och hackade tunt i fjädrar
    1-2 chilli beroende på hur het vill du ha det,  fint hackade
    3 vitlöksklyftor 
    ingefära ca. 3 cm skållad och finriven
    1/2 tsk gurkmeja
    en näve bladpersilja hackad
    salt
    Smet till pannkakor:
    1 dl semolina mjöl  (med råge)
    1 dl rårismjöl ( med råge)
    1 dl ekologisk vetemjöl 
    1 tsk senapsfrö
    3-4 dl vatten
    kokos olja utan smak
    salt
    Börja med smeten, blanda ihop alla ingredienser och låt den stå i ca. 30 minuter.
    Dem ugnsbakade och skållade sötpotatis pressa lite med gaffel. I en stekpanna värm kokosoljan
    och tillsätt senapsfrön och kummin och om någon minut curry blad. Bli försiktig så att kryddorna 
    inte bränns vid! Lägg i lökfjädrar och stek någon minut sedan chili och vitlök som du mortlar med
    en nypa salt innan och riven ingefära. Fräs allting i ca. 3 minuter. Sedan tillsätt den mosade söt-
    potatisen, frysta ärtor och krydda med gurkmeja och salt. Blanda väl och stek någon minut till. 
    
    Värm upp en pålitlig  stekpanna på den högsta nivån på din spis och lägg i en klick kokosolja.
    Häll i ca. 1 liten dl smet och stek tills pannkakan får lite färg och sedan vänd om den och stek 
    lite länge på andra sidan. Pannkakorna dosa håller sig krispiga och fräscha en bra stund efter du har 
    stekt dem så att du behöver inte stressa:) Fyll dem med dem gudomliga röran och strö den hackade 
    persiljan över. Jag serverade mina med en klick ekologisk matyoghurt:) 
    
    Pomysł na te oto wspaniałe, chrupiące naleśniki dosa znalazłam wmojej  ulubionej książce 
    Dominiki  Wójciak Warzywo.
    4-6 porcji
    4 średnie słodkie ziemniaki upieczone w piekarniku( umyj i osusz ziemniaki a następnie zawiń w 
    grubą folię aluminiową i piecz w temp. 160° przez 40-50 min. obierz ze skóry po ostygnięciu )
    pół szklanki mrożonego groszku
    masło klarowne lub bezzapachowy olej kokosowy
    1 łyżeczka ziaren musztardowca
    1 łyżeczka ziaren kuminu
    8 listków curry
    2 żółte cebule pokrojone w piórka 
    1-2 papryczki chili= według własnego smaku
    3 ząbki czosnku
    3 cm obranego imbiru starkowanego 
    1:2 łyżeczki kurkumy
    1:2 pęczka natki pietruszki
    Ciasto
    1:2 szklanki mąki semolina
    1:2 szklanki mąki ryżowej pełnoziarnistej
    1:4 mąki pszennej ekologicznej
    1 łyżeczka ziaren musztardowca
    1 1:2- 2 szklanki wody
    bezwonny olej kokosowy do smażenia
    sól
    
    Przygotuj ciasto, mieszając dokładnie wszystkie składniki. Odstaw na 30 minut aby odpoczęło
    Na ulubionej patelni podgrzej do wysokiej temperatury olej kokosowy i wsyp ziarna 
    musztardowca i kuminu.
    Uważaj aby ziarna się nie przypaliły. Dorzuć liście curry i smaż jeszcze przez chwilę. 
    Dodaj cebulę i zeszklij ją oraz papryczki chili. Czosnek rotetrzyj na pastę ze szczyptą soli i dodaj
    do cebuli a następnie starty imbir. Smaż jeszcze przez kilka minut a następnie dodaj kurkumę, 
    słodkie ziemniaki lekko rozgniecione widelcem, mrożony groszek, dopraw solą i wymieszaj 
    dokładnie. Podsmażaj  jeszcze przez 5 minut. 
    Na mocno rozgrzaną patelnie wlej 1 łyżeczkę oleju kokosowego a następnie usmaż cienki naleśnik 
    a gdy się lekko zabrązowi przewróć go na drugą stronę. 
    Naleśniki dosa zachowują swoją chrupiącą strukturę przez długi czas więc nie musisz się martwić
    tylko spokojnie usmazyć wszystkie a następnie wypełnić każdy pysznym farszem i się delektować. 
    Ja podałam moje z pysznym, gęstym jogurtem naturalnym. 
    
    
    

   
    
    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar