fredag 29 juli 2016

En polsk rödbets gazpacho:) Polskie gazpacho buraczkowe:)


   Min grönsaksodlare frågar aldrig mer om han ska ta bort blasten från mina rödbetor!! Han vet att
   " blasten" blir en fin fin kall soppa:)
 

    6 pers.
    1 stor knippe färska ekologiska rödbetor med blast:)
    1/2 liter vatten
    salt, peppar, äppelcidervinäger
    2 tsk agavesirap eller rörsocker
    En stor knippe då menar jag en knippe med minst 6 st stora rödbetor på... 3 st. rödbetor tvätta och
    rulla i aluminiumfolie. Baka i ugnen på 200 ° i ca. 50 minuter, låt svalna och gnugga bort skalet
    från rödbetorna. Resterande rödbetor tvätta och skär i små kuber,  hacka fint  blasten. Koka vatten
     i en kastrull och lägg i dem hackade rödbetorna, koka al`dente,  krydda rikligt och tillsätt dem
    ugnsbakade rödbetorna ( måste man inte göra men det gör att soppan får en intensivare smak). Låt
    soppan svalna ordentligt!
    200 g smetana
    250 g matyoghurt
    1 stor gurka- ta bort kärnor och hacka den i kuber
    2 stor knippe snittlök fint hackad
    1 knippe dill fint hackad
    I en skål häll i 2-3 dl av den avsvalnade soppan och blanda med smetana och yoghurt. Blanda
    ordentligt så att inga "klumpar" finns kvar. Häll i kastrullen med soppan och blanda. Lägg i den
    hackade gurkan, löken och dillen. Smaka av och sedan kyl i några timmar före servering!
    Jag brukar servera denna delikatess med kokta ägg ( 7 minuter så att gulan är fortfarande lite
    rinnigt!)och kokta färskpotatis:) Voila:)
 
 

    Myśle że w moim ojczystym języku nie muszę opisywać chłodnika, oto mój chłodnik na upalne
    letnie dni.
    6 porcji w wydaniu szwedzkim, polskim to myśle że 3... Ja zjadam 2 razy tyle co moja szwedzka
    połówka:))
    duży pęczek buraczków z botwinką
    1:2 litra wody
    sól, pieprz, jabłkowy ocet winny
    2 łyżeczki syropu z agawy lub cukier trzcinowy
    Duży pęczek buraczków to taki w którym będzie minimum 6 dużych buraczków. 3 buraki umyj i
    zapakuj w folię aluminiową i piecz w piekarniku w temp. 200° przez 50 minut. Następnie
    pozostaw do ostygnięcia. Delikatnie śiągnij z nich skórkę i pokrój je w kostkę.
    Pozostałe buraczki umyj dokładnie i jeśli są młode z cieniutką skórką nie trzeba ich obierać a
    następnie pokrój je w kostkę. Botwinkę dokładnie wypłucz i poszatkuj. W dużym garnku zagotuj
    wodę dodaj świeże buraczki a po 15 minutach botwinkę i wszystko ugotuj al dente i przypraw do
    smaku. Następnie dodaj upieczone i pokrojone w kostkę buraczki ( pieczenie buraczkow w
    piekarniku da zupie wyrazisty smak). Pozostaw do ostygnięcia.
    200 g tłustej i ekologicznej śmietany ( stanowczo rózni się smakiem i konsystencją, dlatego gorąco
    polecam)
    250 g jogurtu naturalnego tłustego
    1 duży ogórek - wykrój środek i pokrój go na równą kostkę.
    duży pęczek szczypiorku drobno pokrojony
    pęczek koperku  drobno pokrojony
    Wlej do małego garnuszka 100 ml ostudzonej zupy dodaj śmietanę. jogurt i bardzo dokładnie
    wymieszaj. Wlej do garnka z zupą i dokładnie wymieszaj. Dodaj pokrojpny ogórek, szypiorek
    i koperek. Dopraw do smaku i pozostaw w lodówce na kilka godzin.
    Ja uwielbiam tą zupę z jajkiem ugotowanym al dente( szwedzkie jajko gotuje 7 minut wòwczas
    zòltko jest lekko ścięte) i młodymi ziemniaczkami z koperkiem:) Mniam
 
   
 
   



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar