måndag 8 augusti 2016

En vacker hortensia och utsökt rödbets gnocchi med pepparrotsås :) Piękna hortensia i gnocchi buraczkowe z sosem chrzanowym.



    ca. 4 port
    4 medelstora rödbetor ugnsbakade ( 180° i ca. 1 timme), paketera varje rödbeta i aluminium
    folie!
    250 g ricotta
    60 g riven parmesanost
    2 äggulor
    1/4 tsk malen muskotnöt
    1-3 dl ekologisk vetemjöl( mängden beror på hur saftiga är dina rödbetor)
    Sås:
    200 g smetana
    1 stor msk färskriven pepparrot
    1 msk färskpressad citronsaft
    salt och färskmalen peppar
 
    Ta bort skalet från rödbetorna ( använd med fördel engångs handskar för att undvika rosa fingrar)
    och mixa dem till purèe. Blanda rödbetspurèe med ricottan, parmesanosten och äggulorna, krydda
    med muskotnöt, salt och peppar. Blanda ordentligt och tillsätt så mycket mjöl så att det går att
    forma till en boll.  Täck med folie och ställ i kylen i minst 1 timme.
 
    Sås:
    Blanda smetana med pepparrot, citronsaft, salt och peppar.
    Koka vatten med lite salt. Dela rödbets-ricotta massan i 4 delar och rulla varje del till en avlång
    rulle och platta till den något. Skär i små bitar och koka på ganska hög värme ( hos mig 1- power)
    och jag har en 12 tills dem har flutit till ytan ca. 5-6 minuter. Ta ut dem med en durkslag sked och
    servera med pepparrotssås. Droppa olivolja över och njut:)


 
    O książce Dominiki Wójciak Warzywo  dowiedziałam się odwiedzając moje ulubione, polskie
    blogi kulinarne. Kupiłam i nie zawiodłam się. Świetne i odważne przepisy z warzyw a
    prezentowane przeze mnie poniżej buraczkowe gnocchi jest jednym z nich z moimi małymi
    modyfikacjami.

    4 porcje
    4 średnie buraki pieczone w piekarniku w temp.180 stopni przez około godzinę zawinięte w folie
    aluminiową.
    250 g sera ricotta
    60 g sera parmesan starkowanego
    2 żółtka
    1:4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1- 1,5 szklanki mąki pszennej ekologicznej
    Sos chrzanowy
    200g śmietany tłustej
    1 łyżkę starkowanego chrzanu
    1 łyżkę soku z cytryny
    sól i pieprz świeżo zmielony
   
    Obierz buraki ze skórki ścierając ją nie zapomnij ubrać jednorazowych rękawiczek aby uniknąć
    różowych palców. Zmiksuj je na purèe, wymieszaj je z ricottą, parmesanem i żółtkiem oraz dopraw
    gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie i powoli dodawaj mąkę ale tylko tyle
    abyś mogła/ mógł uformować kulę. Zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 1 godz. tak
    aby ciasto buraczane się porządnie schłodziło.
    Wymieszaj wszystkie składniki do sosu i wstaw go do lodówki.
    Zagotuj wodę w dużym garnku i ją osól. Ciasto podziel na 4 części i z każdej uformuj rulon a z
    rulonów odcinaj małe kluseczki. Gotuj do ich wypłynięcia około 6 minut. Serwuj z sosem
    chrzanowym i delektuj się.
 
 
   
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar