Tanken var att baka något gott och nyttigt och morotskaka med äpple mos kändes helt rätt:)
300 g ekologisk vetemjöl
5 morötter skalade
ca. 130 g valnötter
200 g äpple mos ( egen tillverkad av höst mogna äpplen)
200 ml kokosolja doftfri
4 eko ägg
70 g ekologisk rörsocker
1 tsk bakpapper
1 tsk bikarbonat
1 tsk färsk malen kardemumma
Kräm:
100 g ekologisk jordnöttssmör
400 g labneh ( 800 ml av naturell ekologisk yoghurt blanda med en nypa salt. Häll över på en sil täck med en gasväv eller en tunn kökshandduk. Ställ i kylen över natten. På morgonen har du ca. 400 g av en krämig labneh)
2 msk honung
citron zest från en ekologisk citron
Du behöver en form ca. 20 cm med löstagbar botten som du täcker med bakpapper. Sätt ugnen på 180° ( 160° varmluft)
Riv morötter på ett rivjärn. Hacka valnötter. Blanda äpple mos med kokosoljan, ägg och socker tills du får en jämn massa. Blanda alla torra ingredienser förutom valnötter och häll i dem i ägg massan. Tillsätt valnötter och rivna morötter och blanda ordentligt. Häll massan i formen och baka i ugnen i ca. 40-50 minuter. Gör ett stick prov så att kakan är genombakad! Låt svalna.
När kakan är i ugnen gör en kräm: blanda jordnötssmör med labneh, honung och citron zest och sedan ställ den i kylen så att den tjocknar något.
Skär kakan i 3 tunna bottnar och smörj dem med den goda krämen. Spara mest av den till toppen. Dekorera med rårivna morötter, njut utan dåligt samvete:)
przepis na ciasto marchewkowe z moimi modyfikacjami:
300 g mąki pszennej ekologicznej
5 średnich marchewek
130 g orzechów włoskich
200 g musu jabłkowego( najlepiej własnej produkcji)
200 ml oleju kokosowego bez zapachu
4 jajka ekologiczne
70 g jasnego cukru trzcinowego
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
1 łyżeczkę sody
1 łyżeczkę świeżo zmielonego kardamonu
krem
100 g ekologicznego masła orzechowego
400 g serka labneh( 800 ml gęstego jogurtu naturalnego wymieszaj ze szczyptą soli i przełóż na sito wyłożone gazą. Wstaw do lodówki na noc. Rano masz 400 g gotowego labneh)
2 łyżki miodu
skórka otarta z 1 ekologicznej cytryny
Nastaw piekarnik na 180° ( 160° termoobieg)
Dno formy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Orzechy posiekaj. Mus jabłkowy wymieszaj z olejem kokosowym, jajkami i cukrem do powstania jednolitej masy. Połącz suche składniki oprócz orzechów i wmieszaj je do masy jajecznej. Na końcu dodaj marchewki i orzechy oraz dokładnie wymieszaj. Przełóż masę do formy i piecz przez 40 - 50 minut, sprawdź przy pomocy patyczka czy jest upieczone. Kiedy ciasto się piecze przygotuj krem. Masło utrzyj z serkiem labneh, miodem i skórką z cytryny a następnie wstaw do lodówki aby stężał. Upieczone i wystudzone ciasto przekrój na 2 lub 3 poziome placki i kazqdy z nich posmaruj kremem. Zostaw najwięcej kremu na wierzch ciasta. Udekoruj świeżą marchewką lub orzechami. Delektuj się bez wyrzutów sumienia:)
Wyglada super i jesli tak smakuje to poprosze o DUZY kawalek !!!!
SvaraRadera