6 pers.
400 g färska lasagne plattor
150 g riven parmesan
salt
Morots purèe:
10 morötter
3 msk smör
3 vitlöksklyftor
citron zest från en ekologisk citron
3 dl mjölk( mandel mjölk hos mig)
salt, peppar och en nypa muskotnöt
Morots och lins sås:
2 stora gula lökar
4 morötter
100 ml vit vin
en burk ekologiska tomater
4 dl kokta gröna linser
färsk timjan 1 msk
salt, nymalen peppar
smör eller doftfri kokosolja
Purèe:
Tvätta och skiva morötter i skivor. Stek dem i smör salta, peppra, tillsätt hackad vitlök och
citron zest. Låt puttra under lock i ca. 10-15 minuter. Ta bort locket och häll i mjölken
och fortsätt koka tills morötterna blir mjuka. Låt dem svalna lite, krydda och mixa till en slät
purèe.
Sås:
Hacka fint och stek löken med rivna morötter och timjan. Höj värmen något och häll i vinet, låt
vinet ånga bort och sedan tillsätt tomater. Koka på svag värme i ca. 20 minuter och sedan tillsätt
dem kokta linser och krydda med salt och peppar. Om du vill ha lite mera "sting" i lasagnen
krydda med chilli.
Smörj med lite smör eller kokosolja en form 24-31 cm och lägg ett tunt lager morots purèe och
sedan den färska pastan och 1/3 del av såsen, purèen och riven ost. Fortsätt med två lager till och
avsluta med purèen och den rivna osten.
Baka i ugnen på 180 ° i ca. 30 minuter.
Pyszna, zdrowa i sycąca myślę że nie potrzebuje więcej reklamy gdyż prezentuje się smakowicie...
Zainspirowała mnie Dominika Wójciak swoją świetną książką Warzywo i zawartym w niej
przepisie na lasagne w jej wykonaniu:)
6 porcji
400 g świeżych płatów do lasagne
150 ser parmesan starkowanego na grubych oczkach
sól
Purèe z marchewki
10 marchewek
3 łyżki masła
3 ząbki czosnku obrane
skórka otarta z 1 ekologicznej cytryny
3 dl mleka u mnie mleko migdalqowe
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Sos marchewkowo- soczewicowy
2 duże żółte cebule
4 marchewki
100 ml białego wina wytrawnego
1 opakowanie pomidorów bez skóry
4 dl ugotowanej soczewicy
1 łyżke listków tymianku- świeżego
sól i pieprz świeżo zmielony
masło lub bezzapachowy olej kokosowy
Purèe
Umyj i pokrój marchewki na plasterki. Podsmaż na maśle i przypraw solą, pieprzem a następnie
dodaj pokrojony czosnek i skorkę z cytryny. Duś pod przykryciem przez 10-15 minut aż
marchewki zmiękną. Pozostaw do ostygnięcia a następnie zmiksuj na gładkie purèe. Dopraw do
smaku.
Sos
Pokrój drobno cebulę i podsmaż ją z marchewką startą na grubych oczkach i tymiankiem. Wlej
wino i pozostaw do odparowania a następnie dodaj pomidory. Gotuj jeszcze przez około 20 minut.
Dodaj ugotowaną soczewice i przypraw do smaku. Jeśli chcesz nieco " podkręcic" smak dodaj
szczyptę chilli. Formę o wymiarach 24-31 cm wysmaruj tłuszczem a następnie dno formy przykryj
cienką warstwą marchewkowego purèe, płatami pasty, 1:3 sosu, sera i puree. Kontynuuj jeszcze
z dwiema warstwami a zakończ marchewkowzm puree i starkowanym parmesanem. Piecz w
piekarniku w temp. 180° przez 30 minut.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar