måndag 25 juli 2016

Morötter, linser och tomater en underbar lasagne:) Marchew, soczewica ,pomidory i lasagne doskonała!




   6 pers.
   400 g färska lasagne plattor
   150 g riven parmesan
   salt
   Morots purèe:                  
   10 morötter
   3 msk smör
   3 vitlöksklyftor
   citron zest från en ekologisk citron
   3 dl mjölk( mandel mjölk hos mig)
   salt, peppar och en nypa muskotnöt
   Morots och lins sås:
   2 stora gula lökar
   4 morötter
   100 ml vit vin
   en burk ekologiska tomater
   4 dl kokta gröna linser
   färsk timjan 1 msk
   salt, nymalen peppar
   smör eller doftfri kokosolja
   Purèe:
   Tvätta och skiva morötter i skivor. Stek dem i smör salta, peppra, tillsätt hackad vitlök och
   citron zest. Låt puttra under lock i ca. 10-15 minuter. Ta bort locket och häll i mjölken
   och fortsätt koka tills morötterna blir mjuka. Låt dem svalna lite, krydda och mixa till en slät
   purèe.
   Sås:
   Hacka fint och stek löken med rivna morötter och timjan. Höj värmen något och häll i vinet, låt
   vinet ånga bort och sedan tillsätt tomater. Koka på svag värme i ca. 20 minuter och sedan tillsätt
   dem kokta linser och krydda med salt och peppar. Om du vill ha lite mera "sting" i lasagnen
   krydda med chilli.
   Smörj med lite smör eller kokosolja en form 24-31 cm och lägg ett tunt lager morots purèe och
   sedan den färska pastan och 1/3 del av såsen, purèen och riven ost. Fortsätt med två lager till och
   avsluta med purèen och den rivna osten.
   Baka i ugnen på 180 ° i ca. 30 minuter.
    Pyszna, zdrowa i sycąca myślę że nie potrzebuje więcej reklamy gdyż prezentuje się smakowicie...
    Zainspirowała mnie Dominika Wójciak swoją świetną książką Warzywo i zawartym w niej
    przepisie na lasagne w jej wykonaniu:)
    6 porcji
    400 g świeżych płatów do lasagne
    150 ser parmesan starkowanego na grubych oczkach
    sól
    Purèe z marchewki
    10 marchewek
    3 łyżki masła
    3 ząbki czosnku obrane
    skórka otarta z 1 ekologicznej cytryny
    3 dl mleka u mnie mleko migdalqowe
    sól, pieprz i gałka muszkatołowa
    Sos marchewkowo- soczewicowy
    2 duże żółte cebule
    4 marchewki
    100 ml białego wina wytrawnego
    1 opakowanie pomidorów bez skóry
    4 dl ugotowanej soczewicy
    1 łyżke listków tymianku- świeżego
    sól i pieprz świeżo zmielony
    masło lub bezzapachowy olej kokosowy
    Purèe
    Umyj i pokrój marchewki na plasterki. Podsmaż na maśle i przypraw solą, pieprzem a następnie
    dodaj pokrojony czosnek i skorkę z cytryny. Duś pod przykryciem przez 10-15 minut aż
    marchewki zmiękną. Pozostaw do ostygnięcia a następnie zmiksuj na gładkie purèe. Dopraw do
    smaku.
    Sos
    Pokrój drobno cebulę i podsmaż ją z marchewką startą na grubych oczkach i tymiankiem. Wlej
    wino i pozostaw do odparowania a następnie dodaj pomidory. Gotuj jeszcze przez około 20 minut.
    Dodaj ugotowaną soczewice i przypraw do smaku. Jeśli chcesz nieco " podkręcic" smak dodaj
    szczyptę chilli. Formę o wymiarach 24-31 cm wysmaruj tłuszczem a następnie dno formy przykryj
    cienką warstwą  marchewkowego purèe, płatami pasty, 1:3 sosu, sera i puree. Kontynuuj jeszcze
    z dwiema warstwami a zakończ marchewkowzm puree i starkowanym parmesanem. Piecz w
    piekarniku w temp. 180° przez 30 minut.
   
   
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar