Frankrike har aldrig svikit mig. Det har varit många resor till olika områden i Frankrike för oss och Provence är ett område som har allt vi kan önska oss... Här finns dem bästa grönsaker jag har smakat, bästa viner, restauranger, trevliga människor, nya vänner... Varje onsdag kväll kommer till vackra Pernes alla bio odlare med sina grönsaker just för säsongen! Jag är i himlen... smakar, pratar, njuter, planerar och köper och sedan lagar:)
En fransk grönsaksgratäng Tian är otrolig god och enkel att göra med en hemmagjord tomatsås, grönsallad och en knaprig baguette blev det en utsökt middag.
till ca. 4 personer
En ungsform 24 cm med höga kanter.
3 små zucchini skurna i tunna skivor
1 stor aubergine skuren i tunna skivor ( salta dem och låt stå i ca. 30 minuter. Torka bort saltet och vätskan som uppstår )
2 stora färska gullökar skurna i tunna runda skivor
4 st. vitlöksklyftor skurna i tunna skivor
1 röd chilli fint hackad
4 stora potatisar ( koka dem al dente och sedan skär i skivor)
4 stora och mogna tomater
olivolja, salt, färsk malet peppar, provensalska örter
Blanda lökskivorna med några skedar olivolja, salt, peppar och chili och låt dra i ca. 30 minuter. Lägg alla grönsaker i lager börja med potatis sedan den inlagda löken , auberginer, zucchini och tomater.
Krydda efter din smak.
Baka i ugnen på 200° i ca. 1 timme. Tiden varjerar beroende på ugn , den jag hade var väldigt enkel och därför tiden ganska lång... Om du får som jag lite potatisskivor över lägg dem på en liten panna och ställ bredvid gratängen i ugnen! Smaklik måltid:)
Francja mnie jeszcze nigdy nie zawiodła. Zrobiliśmy tu mnóstwo kilometrów i odwiedziliśmy mnóstwo pięknych zakątków a Prowansja jest jednym z ulubionych gdzie zawsze wracamy... Mam tu wszystko najlepsze warzywa, wina, restauracje, miłych i przyjaznych ludzi i nowych przyjaciół...W każdą środę wieczorem w pięknym Pernes zjeżdżają się producenci bio i ja jestem w niebie! Próbuję, rozmawiam, delektuję się, planuje i kupuje a póżniej gotuje:) Francuski tian to zapiekanka warzywna którą łatwo przygotować i która smakuje wybornie z domowym sosem pomidorowym, zieloną sałatą i chrupiącą bagietką.
dla 4 osób
forma do pieczenia 24 cm z wysokim kantem
3 małe cukinie pokrojone w cienkie plasterki
1 duży bakłżan pokrojony w plastry a następnie posól każdy plaster i pozostaw na 30 minut aż puści wodę a następnie opłucz je i osusz ręcznikiem papierowym.
2 duże cebule pokrojone w cienkie plastry
4 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
1 czerwone chili drobno pokrojone
4 młode i duże ziemniaki ( ugotuj je al dente i pokrój w plastry)
4 duże i dojrzałe pomidory np. malinowe
oliwa z oliwek, sól, świeżo zmielony pieprz i zioła prowensalskie
Wymieszaj plastry cebuli z kilkoma łyżeczkami oliwy, chili, solą, pieprzem i ziołami prowensalskimi i pozostaw na min.30 minut.
Układaj warzywa partiami zaczynając od ziemniaków, marynowanej cebuli, bakłażana. cukini i pomidorów. Przypraw według własnego smaku. Piecz w piekarniku w 200° przez około 1 godzinę.
Czas pieczenia zależy oczywiście od piekarnika ja miałam bardzo prosty stąd czas pieczenia dość długi. Jeśli zostaną wam tak jak mi plasterki ziemniaków, ułóz je na małe patelni i wstaw do piekarnika razem z zapiekanką:) Smacznego:)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar