söndag 6 april 2014

Choklad fudge med pistagenötter OBS: beroende framkallande. Czekoladowe fudge z pistacjami Uwaga: uzalezniajace



 
    Przepis Nigela Lawson z moimi modyfikacjami/ Recept Nigela Lawson med mina
    modifikationer.


    När tiden inte räcker till och du är sugen på något lyxigt söt, något som innehåller mycket choklad
    då rekommenderar jag denna fantastiska fudge  som är inte alls svår att tillverka och som finns där 
    när du som mest behöver den:)
    
    Kiedy nie starcza czasu a ty masz ochote na cos luksusowo- slodkiego cos co zawiera mnostwo 
    czekolady wowczas polecam Wam ten fantastyczny  fudge, latwy do zrobienia i wystarcza go na  
    dlugo... Mi przypomina czasy dziecinstwa, kiedy moja mama robila dla nas bardzo podobny w 
    smaku fudge uzywajac zamiast mleko skondensowanego mleka w proszku.
                                          

    

   Fudge:

   350 gram av mörk choklad gärna 60-70%
   1 burk kondenserad mjölk
   30 gram smör
   170 gram osaltade pistagenötter
   
   En plastlåda jag använde en 20 *10 cm täckt med plastfolie. Värm kondenserad mjölk, smör och
   choklad bruten i små bitar på låg värme i en kastrull med tjock botten. Tillsätt pistagenötterna och
   blanda väl. Häll i din plastlåda och se till att ytan är jämn och fin. Ställ i kylskåp gärna över natten.
   Ta ut och skär i små bitar förvara dem kallt.

  
   



         Fudge:


        350 gram ciemnej czekolady 60-70%
        1 puszke skondensowanego mleka
        30 gramow masla
        szczypte soli
        170 gramow niesolonych pistacji

   Plastikowe opakowanie o rozmiarach 20 * 10 cm wylozone folia spozywcza. W garnku o grubym
   dnie rozpuszczam na malym ogniu mleko skondensowane, czekolade polamana na male kawalki
   oraz maslo. Dodaj pistacje i wymieszaj dokladnie. Wlej do przygotowanego opakowania i rozprowadz  dokladnie tak aby powierzchnia byla rowna i gladka. Wstaw do lodowki najlepiej na cala noc. Pokroj na male kawalki. Przechowuj w chlodnym miejscu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar