Det är söndag idag och många fler än jag som är fika sugna? Vad kan man hitta på för att både äta
gott och må bra... Jag har hittat ett fantastiskt alternativ för idag, en morotskaka som innehåller
massor av nyttigheter och smakar himmelsk! Nigela Lawson har inspirerat mig till denna underverk:)
Dzisiaj jest niedziela i moze wielu innych ktorzy tak jak ja maja ochote na cos slodkiego? Co mozna wymyslic aby bylo zarowno pyszne jak i pozwalalo nam nadal cieszyc sie dobrym samopoczuciem...
Ja znalazlam fantastyczne rozwiazanie na dzisiaj, ciasto marchewkowe skladajace sie z samych
" zdrowych" skladnikow i smakuje bosko! Nigela Lawson zainspirowala mnie do tego cuda:)
ingredienser:
3 msk. lätt rostade pinjenötter
2 stora morötter
75 g russin ( hos mig ekologiska)
60 ml rom
150 g strösocker ( hos mig ekologisk rörsocker)
125 ml kokosolja
1 tsk vaniljsocker( helst med en "riktig" vaniljstång inte vanilin)
3 ägg
250 g mandelmjöl
1/2 tsk muskotnöt
citron zest och saft från 1/2 citron
Till denna kakan kan du med gott samvete servera en mascarpone kräm:
250 g mascarpone , blanda ihop alla ingredienser till krämen.
2 tsk florsocker
2 msk rom
Sätt ugnen på 180°. En form 22 cm smörj med kokosfett och täck med bakpapper som du också smörjer med kokosfett. Riv morötter grovt och lägg dem på ett dubbelvikt hushållspapper för att ta bort överflödig vätska. Lägg russin i en kastrull tillsammans med rom och låt det sjuda ca.3 min
Vispa socker med kokosoljan tills du får en krämig konsistens. Tillsätt vaniljen, ägg och blanda tills du får en jämn massa.Lägg i mandelmjöl, muskotnött, rivna morötter, russin kokta i rom och cittron zest och saft. Häll massan i din förberedda form och se till att ytan är jämn. Strö över rostade pinjenötter och baka i ugnen i ca.30-40 minuter. Kakan ska vara gyllenbrun och provstickan ska vara nästan torr.
Servera med fördel din mascarpone kräm till.
Skladniki:
3 lyzki uprazonych orzeszkow piniowych
2 marchewki
75g rodzynek ( u mnie ekologiczne)
60 ml rumu
150 g mialkiego cukru
125 ml oliwy kokosowej
1 lyzeczka cukru waniliowego ( z "prawdziwa" wanilia nie z wanilina!)
3 jajka
250 g maki migdalowej
1/2 lyzeczki galki muszkatolowej
skorka otarta z 1/2 cytryny oraz sok
Do tego ciasta mozesz zaserwowac krem z mascarpone:
250 g mascarpone, wymieszaj wszyskie skladniki
2 lyzeczki cukru pudru
2 lyzki rumu
Nastaw piekarnik na 180°. Foremke o wymiarze 22cm nasmaruj tluszczem kokosowym, wyloz
papierem do pieczenia i ponownie nasmaruj tluszczem kokosowym. Zetrzyj marchewke na tarce o
duzych oczkach, przeloz na podwojna warstwe papierowego recznika aby wchlonal nadmiar soku.
Wloz rodzynki do rondelka, zalej rumem i pozostaw do wrzenia. Gotuj na malym ogniu okolo
3 minuty.
Ubij cukier z oliwa kokosowa az mieszanina bedzie lekko kremowa.
Dodaj cukier waniliowy, jajka i wymieszaj az masa bedzie jednolita. Dodaj migdaly, galke
muszkatolowa, tarta marchewke, rodzynki oraz skorke i sok z cytryny.
Przeloz ciasto do przygotowanej foremki i wygladz powierzchnie gumowa lopatka.
Posyp ciasto prazonymi orzeszkami i wstaw do piekarnika na okolo 30-40 minut, az sie zezloci
a patyczek wbity w srodek bedzie dosc czysty po wyjeciu.
Podawaj z twoim kremem z mascarpone.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar