lördag 12 april 2014

En tårta för grönsaksälskare:) Tort dla tych co kochaja warzywa:)


En tårta som tillfredställer många, passar som en ensamrätt med en god sallad till eller som en av huvudrätter på buffèn. Som "grädden på moset" är att du behöver inte vetemjöl i denna tårtan.

Tort ktory zadowoli wielu, jako danie glowne z dobra zielona salata lub jako jedno z glownych dan na "stole szwedzkim". "Wisienka na torcie" jest to ze nie potrzebujesz do niego maki.

                               

 
    Du behöver en 20cm springform, smörj den med smör och ströva med ca 2 tsk riven parmesan.

    150 g sparris
    1 gullök, hackad
    1 squash, halverad och tunt skivad
    3 vitlöksklyftor, hackade
    130 g färsk spenat
    en näve basilikablad, hackade
    100 g riven parmesan
    250 g ricottaost
    200 g mascarponeost
    5 ägg
    zest från en ekologisk citron
    en nypa muskotnöt
 
    Ta bort de träiga ändarna på sparrisen. Skiva och koka upp i lättsaltad vatten ca. 2 minuter. Låt
    sparrisen rinna av. Värm ugnen till 180°. Värm ghee smör i en kastrull och stek löken sakta
    tills den är mjuk. Höj värmen och tillsätt squashen. Stek tills den är mjuk tillsätt vitlök och till sist
    spenaten ( är bladen stora kan du hacka dem grovt). Rör tills spenaten har slaknat.
    Stäng av värmen och tillsätt sparrisen, basilikan krydda med salt och peppar.
    Tillsätt ricottan, mascarpone, ägg och 75 g av parmesanen och till sist dina grönsaker.
    Blanda väl och smaka av med salt och peppar, citron zest och muskotnöt. Häll blandningen i den
    smörjda formen och strö  över resterande parmesan.

    Ställ i ugnen på en plåt och grädda i ca. 30 minuter. Ytan ska vara gyllenbrun. Låt tårtan stå och
    svalna i 30 min och sedan kyl den i kylskåpet i min 3 timmar tills den har satt sig.


                            


    Potrzebujesz forme z obrecza o wymiarze 20 cm. Posmaruj ja maslem i obsyp potarkowanym
    parmesanem okolo 2 lyzeczki.

    150 gr. swiezych szparag
    1 zolta cebule, drobno pokrojona
    1 cukinie przepolowiona i pokrojona na cienkie plasterki
    3 zabki czosnku, posiekane
    130 gr swiezego szpinaku
    garsc listkow bazylii, posiekanej
    100gr startego parmesanu
    250 gr sera ricotta
    200 gr sera mascarpone
    5 jajek
    starta skorke z jednej ekologicznej cytryny
    szczypte galki muszkatolowej

    Odkroj"zdrewniale" koncowki szparag. Pokroj je drobno i zagotuj przez okolo 2 minut w lekko
    osolonej wodzie. Odcedz na durszlaku i pozostaw do wystygniecia. Rozgrzej piekarnik do 180°.
    Na masle klarownym podsmaz cebule na malym ogniu do miekkosci. Dodaj cukinie zwieksz gaz i
    podsmaz az zmieknie.Dodaj czosnek i na koncu szpinak ( jesli liscie szpinaku sa duze posztkuj go
    lekko). Podsmazaj az liscie szpinaku zwiedna. Wylacz gaz i dopraw sola, pieprzem, skorka z
    cytryny oraz galka nastepnie  dodaj szparagi i posiekane liscie bazylii.
    Dodaj sery: ricotta, mascarpone oraz 75 gr starkowanego sera pamesan, jajka i twoje warzywa.
    Wymieszaj dokladnie i wlej do formy posmarowanej maslem i oproszonej parmesanem.
    Posyp pozostalym parmesanem. Wstaw na blache do piekarnika na okolo  30 minut.
    Wierzch torta ma byc  zlocisty.
    Pozostaw do ostygniecia a nastepnie wloz do lodowki na minimum 3 godziny az twoj tort
    osiadzie.
   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar