söndag 23 februari 2014

Chokladbiskvier och vår i luften! Czekoladowe ciasteczka i wiosna w powietrzu!

    Vår, vår sköna vår. Idag har vi fått försmak på våren, solen har värmt min frusna själ... nu är det 

    bara att räkna ner tills den riktiga värmen kommer!För att fira detta har jag gjort dessa små

    choklad juveler, mandel botten och en ljuvlig chokladtryffel toppade med en  mörk choklad.

                                                             Voillà

    Dzisiaj poczulam pierwszy przedsmak wiosny! Slonca ogrzalo moja zmarznieta dusze... Teraz

    pozostalo mi odliczac do  poczatku tej prawdziwej, kalendarzowej wiosny!Aby to uczcic upieklam

    te male czekoladowe klejnoty. Migdalowe ciasteczka pokryte  masa truflowa i ciemna

    czekolada.




   ca. 15-20 biskvier

300 gr mandelmassa
2 äggvitor

choklad tryffel:

125 gr rumsvarmt , osaltat smör
1 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker
100 gr mörk choklad
2 äggulor

överdrag:
 250 gr mörkchoklad

Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan.  Under vispning tillsätt i omgångar äggvitan till mandelmassan. Smeten ska vara ganska tjock och jämn. Fyll en spritspåse med smeten och spritsa runda bottnar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ca. 12 min tills dem blir gyllenbruna. Låt bottnarna svalna innan de lossas och får kallna på ett galler med den släta sidan uppåt.

chokladtryffel:

Smält chokladen över ett vattenbad och låt den svalna något. Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och äggulor vitt och fluffigt med elvisp. Tillsätt den smälta chokladen och blanda väl. Ställ din tryffel i ett kylskåp i ca. 20 minuter tills den stelnar något. Toppa mandelbiskvier med tryffeln med hjälp av en köksspade eller en lång kniv. Forma till små piramider. Ställ kallt i ca. 30 min. Smält chokladen till överdrag över en vattenånga. Doppa biskvierna i chokladen och låt stelna i kylskåpet.





 okolo 15-20 ciasteczek

300 gr masy migdalowej
2 bialka

masa truflowa:

125 gr masla o temp. pokojowej
1 lyzke cukru pudru
2 lyzeczki cukru waniliowego
100 gr ciemnej czekolady
2 zoltka

250 gr ciemnej czekolady do glazury

Wstaw piekarnik na 175°. Starkuj mase migdalowa i miksujac dodawaj po troche bialka. Masa ma byc dosc gesta oraz gesta.Napelnij ja rekaw z okragla koncowka do wyciskania i wyciskaj okragle ciasteczka na blache pokryta papierem do pieczenia. Piecz okolo 12 minut lub az twoje ciasteczka lekko zbrazowieja.Pozostaw do wystygniecia a nastepnie poloz na kratce gladka strona do gory.

masa truflowa:

Rozpusc czekolade w kapieli wodnej. Ubij maslo, cukier puder, cukier waniliowy oraz zoltka na biala i puszysta mase. Dodaj rozpuszczona czekolade i wymieszaj dokladnie. Wstaw do lodowki na okolo 20 minut az masa lekko stezeje. Nakladaj za pomoca szpatulki mase na migdalowe ciasteczka formujac male piramidy. Nastepnie wstaw ciasteczka ponownie do lodowki na okolo 30 minut. Rozpusc czekolade na glazure w kapieli wodnej. Pozostaw do wystygniecia. Zanurzaj piramidki w rozuszczonej czekoladzie az przykryjesz mase truflowa. Nastepnie gotowe cistaeczka wstaw ponownie do lodowki az czekolada stezeje.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar