måndag 15 januari 2018

Vegansk soppa med frikadeller. Vegańska zupa z klopsikami.

    
   Jag har förmånen att ha två nationaliteter och ni som läser min blogg har säkert förstått det. 
   I den kulinariska världen i mitt hemland Polen händer så mycket roligt och jag håller mig 
  uppdaterad. Ett land som Polen efter många år av krig och förtryck har äntligen blivit fri och
  demokratisk, människor är "hungriga" och skapar fantastiska saker. Det är väldigt roligt att följa
  det och jag känner en enorm stolthet. 
  En av dem senaste tillskotten på den polska marknaden är Smakoterapia en kokbok med veganska 
  recept som tilltalar mig. Denna soppan kommer just från denna bok och den har fått godkänd från 
  dem som är skeptiska till den veganska maten. En mustig, smakrik och mätande soppa vad kan man 
  mer begära?...

  

   4 stora morötter
   1 persiljerot
   1 liten selleri
   2 stora gullökar
   4 st vitlöksklyftor
   1 burk krossade tomater
   tomat pure 3-4 msk
   salt, peppar
   kryddpeppar och lagerblad
   en nypa cayenne peppar
   lite agave sirap
   kokos olja smakfri
   grönsaksbuljong
   mejram

   Skär lök i tunna fjädrar och stek i kokosolja. Skala och riv på ett rivjärn alla rotfrukter. Lägg dem i
   stekpannan där du steker lök, blanda och fortsätt att steka. Lägg över dem stekta grönsaker i en
   rymlig kastrull och lägg i lager blad och kryddpeppar, häll i så mycket vätska som du tycker om
   jag hade hälften grönsaksbuljong ovh hälften vatten. Låt den koka på låg värme tills grönsakerna
   känns mjuka. Häll i tomater och tomat pure blanda väl och krydda efter din smak.

   Frikadeller
   80 g mandlar skålade
   40 g solrosfrön
   2 1/2 dl kokt hirs
   2 msk malda/ krossade linfrön
   1 klyfta vitlök
   50 g soltorkade tomater
   salt, peppar, en stor nypa en bra helst ekologisk curry blandning
   1 msk mejram
   2 stora msk potatis mjöl
   Du kan mala mandlar, hirs och tomater i en kött kvarn och sedan mixa med en stavmixer. Tillsätt
   linfrö, en pressad vitlök, kryddor och potatis mjöl. Blanda väl och sedan forma små bollar som en
   en liten valnöt. Lägg bollarna i den varma soppan och låt dem koka försiktigt. Soppan och
   frikadeller smakar mer när dem får stå över natten.

 
 
   Mam zaszczyt posiadać dwa obywatelstwa, i ci którzy śledzą mój blogg zdążyli to już zapewne
   zauważyć. W świecie kulinarnym w moim kraju Polsce dzieje się dużo a ja staram się nadążać
   i nie przeoczyć zbyt wiele. Nasz kraj Polska po wielu wojnach i prześladowaniach w końcu zaznał
   wolności i demokracji, ludzie są spragnieni i tworzą wspaniałe rzeczy. Z radością i dumą obserwuje
   to co dzieje się w moim kraju. Książka Smakoterapia Iwony Zasuwy jest moim najnowszym
   nabytkiem, ciekawe i zdrowe przepisy które mnie inspirują. Zupa na którą was zapraszam pochodzi
   właśnie z tej książki, sycąca, bogata w smaki i pyszna czego więcej można chcieć?

   4 duże marchewki
   1 pietruszkę
   1 mały korzeń selera
   2 duże cebule
   4 ząbki czosnku
   1 puszkę pomidorów w cząstkach
   przecier pomidorowy 3-4 łyżek
   sól, pieprz
   liść laurowy i ziele angielskie
   szczypta pieprzu cayenne
   syrop z agawy
   olej kokosowy bezsmakowy
   bulion warzywny
   majeranek

   Cebulę pokrój w cienkie piórka i podduś na patelni w niewielkiej ilości oleju kokosowego.
   Warzywa starkuj na tarce o grubych oczkach i dodaj do cebuli. Całość podsmaż przez chwilę,
   następnie przełóż do garnka i podlej wodą i bulionem, u mnie pół na pół. Dodaj ziele i liść laurowy
   gotuj do miękkości dolewając tyle płynu aby osiągnąć ulubioną gęstość. Dodaj pomidory i
   koncentrat oraz resztę przypraw( majeranek, ostrą paprykę, agavę)

   Klopsiki
   80 g migdałów bez skórki
   40 g pestek słonecznika
   1 szklankę ugotowanej kaszy jaglanej
   2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
   1 ząbek czosnku
   50 g suszonych pomidorów
   sól i pieprz
   duża szczypta przyprawy curry
   majeranek 1 łyżke
   2 łyżki mąki ziemniaczanej
   Migdały, kaszę jaglaną i pomidory suszone przepuść przez np. maszynkę do mięsa a później
   jeszcze zmiksuj blenderem. Dodaj siemię lniane, czosnek przeciśnięty przez praskę, resztę
   przypraw oraz mąkę. Wymieszaj dokładnie i formuj z masy kuleczki wielkości małego orzecha
   włoskiego i ugotuj je w zupie. Zupa jest najsmaczniejsza następnego dnia.
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar