Jag har förmånen att ha två nationaliteter och ni som läser min blogg har säkert förstått det.
I den kulinariska världen i mitt hemland Polen händer så mycket roligt och jag håller mig
uppdaterad. Ett land som Polen efter många år av krig och förtryck har äntligen blivit fri och
demokratisk, människor är "hungriga" och skapar fantastiska saker. Det är väldigt roligt att följa
det och jag känner en enorm stolthet.
En av dem senaste tillskotten på den polska marknaden är Smakoterapia en kokbok med veganska
recept som tilltalar mig. Denna soppan kommer just från denna bok och den har fått godkänd från
dem som är skeptiska till den veganska maten. En mustig, smakrik och mätande soppa vad kan man
mer begära?...
4 stora morötter
1 persiljerot
1 liten selleri
2 stora gullökar
4 st vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
tomat pure 3-4 msk
salt, peppar
kryddpeppar och lagerblad
en nypa cayenne peppar
lite agave sirap
kokos olja smakfri
grönsaksbuljong
mejram
Skär lök i tunna fjädrar och stek i kokosolja. Skala och riv på ett rivjärn alla rotfrukter. Lägg dem i
stekpannan där du steker lök, blanda och fortsätt att steka. Lägg över dem stekta grönsaker i en
rymlig kastrull och lägg i lager blad och kryddpeppar, häll i så mycket vätska som du tycker om
jag hade hälften grönsaksbuljong ovh hälften vatten. Låt den koka på låg värme tills grönsakerna
känns mjuka. Häll i tomater och tomat pure blanda väl och krydda efter din smak.
Frikadeller
80 g mandlar skålade
40 g solrosfrön
2 1/2 dl kokt hirs
2 msk malda/ krossade linfrön
1 klyfta vitlök
50 g soltorkade tomater
salt, peppar, en stor nypa en bra helst ekologisk curry blandning
1 msk mejram
2 stora msk potatis mjöl
Du kan mala mandlar, hirs och tomater i en kött kvarn och sedan mixa med en stavmixer. Tillsätt
linfrö, en pressad vitlök, kryddor och potatis mjöl. Blanda väl och sedan forma små bollar som en
en liten valnöt. Lägg bollarna i den varma soppan och låt dem koka försiktigt. Soppan och
frikadeller smakar mer när dem får stå över natten.
Mam zaszczyt posiadać dwa obywatelstwa, i ci którzy śledzą mój blogg zdążyli to już zapewne
zauważyć. W świecie kulinarnym w moim kraju Polsce dzieje się dużo a ja staram się nadążać
i nie przeoczyć zbyt wiele. Nasz kraj Polska po wielu wojnach i prześladowaniach w końcu zaznał
wolności i demokracji, ludzie są spragnieni i tworzą wspaniałe rzeczy. Z radością i dumą obserwuje
to co dzieje się w moim kraju. Książka Smakoterapia Iwony Zasuwy jest moim najnowszym
nabytkiem, ciekawe i zdrowe przepisy które mnie inspirują. Zupa na którą was zapraszam pochodzi
właśnie z tej książki, sycąca, bogata w smaki i pyszna czego więcej można chcieć?
4 duże marchewki
1 pietruszkę
1 mały korzeń selera
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
1 puszkę pomidorów w cząstkach
przecier pomidorowy 3-4 łyżek
sól, pieprz
liść laurowy i ziele angielskie
szczypta pieprzu cayenne
syrop z agawy
olej kokosowy bezsmakowy
bulion warzywny
majeranek
Cebulę pokrój w cienkie piórka i podduś na patelni w niewielkiej ilości oleju kokosowego.
Warzywa starkuj na tarce o grubych oczkach i dodaj do cebuli. Całość podsmaż przez chwilę,
następnie przełóż do garnka i podlej wodą i bulionem, u mnie pół na pół. Dodaj ziele i liść laurowy
gotuj do miękkości dolewając tyle płynu aby osiągnąć ulubioną gęstość. Dodaj pomidory i
koncentrat oraz resztę przypraw( majeranek, ostrą paprykę, agavę)
Klopsiki
80 g migdałów bez skórki
40 g pestek słonecznika
1 szklankę ugotowanej kaszy jaglanej
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
1 ząbek czosnku
50 g suszonych pomidorów
sól i pieprz
duża szczypta przyprawy curry
majeranek 1 łyżke
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Migdały, kaszę jaglaną i pomidory suszone przepuść przez np. maszynkę do mięsa a później
jeszcze zmiksuj blenderem. Dodaj siemię lniane, czosnek przeciśnięty przez praskę, resztę
przypraw oraz mąkę. Wymieszaj dokładnie i formuj z masy kuleczki wielkości małego orzecha
włoskiego i ugotuj je w zupie. Zupa jest najsmaczniejsza następnego dnia.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar