måndag 20 oktober 2014

Vegetarisk mat fortsättning följer. Jedzenia wegetarianskiego ciag dalszy.


     Shiitake biffar med sötpotatis/ pumpa purè och fräsch stjälkselleri sallad .



  
 till 4 pers.
 ca. 1 kg pumpa, skallad och urkärnad
 1/2 kg sötpotatis
 2 msk smör
 ghee smör
 2 gula lökar
 2-3 tsk vitvinsvinäger
 300 gr. potatis helst mandel och ekologisk
 2 dl ricottaost
 400 gr. shiitakesvampar
 1 stor msk finhackad timjan
 2 ekologiska ägg
 3 msk vetemjöl+ till panering
 till salladen:
 1/2 knippe stjälkselleri
 1/2 dl finhackad persilja
 1 msk vitvinsvinäger
 1 dl lätt rostade pumpakärnor
 salt, peppar

 Sätt ugnen på 225°. Skär den skalade pumpan i bitar. Skala sötpotatisen och skär den i grova bitar.
 Skala och klyfta den gula löken. Rosta i ugnen i ca. 30-40 minuter. Mixa till en slätt purè med 2 msk
 smör. Smaka av med salt och vinäger.
 Skala potatisen och koka den mjuk i saltat vatten. Mosa ihop med ricottan.
 Finhacka den andra löken. Hacka svampen och  stek den i smör. Tillsätt lök och stek ytterligare några
 minuter. Blanda med potatis, ricotta, timjan, ägg, vetemjöl, salt och peppar.
 Forma till biffar och rulla dem i lite vetemjöl. Stek dem i ghee smör ca. 4 minuter på varje sida.
 Ansa stjälkselleri, ta bort alla trådar från stjälkar. Skala langa nudlar med potatisskalare och lägg dem
 i en skål med isvatten.
 Torr rosta pumpakärnorna i ugnen.
 Blanda sellerin med persilja, olja och vinäger. Strö på pumpakärnor och servera salladen med biffar
 och purèe.



      Pyszne kotlety z grzybami shiitake, purè z dyni i slodkich ziemniakow oraz soczysta salatka z
      selera naciowego.

     dla 4 osob
     okolo 1 kg dyni, obranej ze skory i wydrazonej
     1/2 kg slodkich ziemniakow
     2 lyzki masla
     maslo klarowne
     2 zolte cebule
     2- 3 lyzeczki octu winnego z bialego wina
     300 gr. ekologicznych ziemniakow
     2 dl sera ricotta
     400 gr. grzybow shiitake
     1 czubata lyzke posiekanego tymianku
     2 jajka ekologiczne
     3 lyzki maki + do panierowania
     do salatki:
     1/2 peczka selera naciowego
     pol peczka natki pietruszki drobno posiekanej
     1 lyzke octu winnego z bialego wina
     1 dl lekko podprazonych pestek dyni
     sol i pieprz
     Wlacz piekarnik na 225°. Pokroj obrana dynie i slodkie ziemniaki i 1 cebule na kawalki. Piecz w
     piekarniku przez okolo 30-40 minut. nastepnie zmiksuj z 2 lyzkami masla. Dopraw sola i octem
     winnym. Obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Rozgniec na purè i zmieszaj z serem
     ricotta. Pokroj drobna druga cebule. Pokroj grzyby shiitake i podsmaz na masle klarownym.
     Dodaj cebule i podsmazaj jeszcze przez kilka minut. Dodaj tymianek, jajka, make, sol i pieprz.
     Uformujkotlety i oprosz je maka. Smaz na masle klarownym przez okolo 4 minuty z kazdej
     strony. Wyczysc seler naciowy i usun wszystkie "wasy". Pokroj na dlugie makarony za pomoca
     szpatulki do sera. Zamocz w wodzie z lodem na okolo 30 minut. Odcedz i wymieszaj seler z
     oliwa, pietruszka, octem  winnym, sola i posyp pestkami dyni.
     Serwuj z kotlecikami i purèe.

     
  

   
     
     
     
          
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar