Regn, blåst påminner om sin rätt,vintern är på väg. Jag tröstar mig med levande ljus, gott sällskap
och god/ nyttig mat. Tapenade finns i oändliga variationer, nyckeln till en lyckad tapenade är
framförallt råvaror. Jag hade en burk gröna oliver från Mallorca och ekologiska mandlar som jag
torrostade i ugnen.
3 dl skållade mandlar
2 vitlöksklyftor
1 msk kapris
3 dl urkärnade gröna oliver (det är värd att köpa oliver med kärnor för att smaken är inte jämförbart
med oliver utan kärnor!)
1 näve basilika blad
1/2 dl olivolja av god kvalitè
salt, peppar efter smak
Rosta mandeln i ugnen på 150° i ca. 30 minuter ( håll uppsikt)
Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa . Häll i olivoljan i en tunn stråle under tiden. Jag
mixar min tapenade tills den blir grovhackad så att jag kan känna mandelbitar i den. Det är en
smaksak.
Deszcz iwiatr usilnie przypomina ze zima tuz tuz. Ja pocieszam sie wybornym towarzystwem
oraz pysznym i zdrowym jedzeniem. Przepisow na tapenade jest mnostwo lecz sekretem
pysznego tapenade jest jakosc jego skladnikow. U mnie w lodowce ukryl sie sloik pysznych
zielonych oliwek z Mallorci oraz kupione niedawno migdaly ekologiczne.
3 dl migdalow obranych ze skorki ( namocz migdaly w goracej wodzie i po kilku minutach
odcedz je i obierz ze skorki, powinna lekko odchodzic)
2 zabki czosnku
1 lyzke kaparow
3 dl zielonych oliwek wypestkowanych ( naprawde warto kupicw oliwki z pestkami gdyz maja one
nieporownywalny smak)
1 garsc listkow bazylii
1/2 dl oliwy z oliwek dobrej jakosci
sol i pieprz do smaku
Wszystkie skladniki oprocz oliwy wloz do robota kuchennego i zmiksuj. Oliwe wlewaj podczas
miksowania az uzyskasz gladka mase. Ja nie miksuje zbyt dlugo gdyz lubie wyczuwac kawalki
pysznych migdalow w mojej tapenade.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar