onsdag 15 oktober 2014

En gudomilg tapenade:) Boskie tapenade:)


    Regn, blåst påminner om sin rätt,vintern är på väg. Jag tröstar mig med levande ljus, gott sällskap
    och god/ nyttig mat. Tapenade finns i oändliga variationer, nyckeln till en lyckad tapenade är
    framförallt råvaror. Jag hade en burk gröna oliver från Mallorca och ekologiska mandlar som jag
    torrostade i ugnen.
  



   
    3 dl skållade mandlar
    2 vitlöksklyftor
    1 msk kapris
    3 dl urkärnade gröna oliver (det är värd att köpa oliver med kärnor för att smaken är inte jämförbart
    med oliver utan kärnor!)
    1 näve basilika blad
    1/2 dl olivolja av god kvalitè
    salt, peppar efter smak

    Rosta mandeln i ugnen på 150° i ca. 30 minuter ( håll uppsikt)
    Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa . Häll i olivoljan i en tunn stråle under tiden. Jag
    mixar min tapenade tills den blir grovhackad så att jag kan känna mandelbitar i den. Det är en
    smaksak.

   


     Deszcz iwiatr usilnie przypomina ze zima tuz tuz. Ja pocieszam sie wybornym towarzystwem
     oraz  pysznym i zdrowym jedzeniem. Przepisow na tapenade jest mnostwo lecz sekretem
     pysznego tapenade jest jakosc jego skladnikow. U mnie w lodowce ukryl sie sloik pysznych
     zielonych oliwek z Mallorci oraz kupione niedawno migdaly ekologiczne.


    3 dl migdalow obranych ze skorki ( namocz migdaly w goracej wodzie i po kilku minutach
    odcedz je i obierz ze skorki, powinna lekko odchodzic)
    2 zabki czosnku
    1 lyzke kaparow
    3 dl zielonych oliwek wypestkowanych ( naprawde warto kupicw oliwki z pestkami gdyz maja one
    nieporownywalny smak)
    1 garsc listkow bazylii
    1/2 dl oliwy z oliwek dobrej jakosci
    sol i pieprz do smaku
 
    Wszystkie skladniki oprocz oliwy wloz do robota kuchennego i zmiksuj. Oliwe wlewaj podczas
    miksowania az uzyskasz gladka mase. Ja nie miksuje zbyt dlugo gdyz lubie wyczuwac kawalki
    pysznych migdalow w mojej tapenade.
    
  

    
   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar