lördag 20 september 2014

En lyxig chokladtårta med mandelmassa. Luksusowy tort czekoladowy z masa migdalowa.


   Ett besök hos min optiker resulterade inte bara i nya fräcka bågar men också i ett nytt recept på en
   fantastisk chokladtårta! En ganska ovanlig tårta som kräver lite framförhållning men jag lovar
   det är den värd!

  

   till ca. 10 personer

   250 g mörk choklad helst 70%
   175 g smör
   100 g honung
   4 eko ägg

   Mandelmassa:
   250 g mandelmassa
   2 äggvitor
   lite smör

   Förvärm ugnen till max temperatur. Smula ned mandelmassan i en skål. Tillsätt äggvitorna och
   vispa till en jämn masa. Smörj bakplåten med ett tunt lager smör. Lägg mandelmassan i en
   spritspåse( utan ngn munstycke) och spritsa ut massan, den ska vara ca 1 cm. Tänk på vilken form
   du vill använda för att  mandelmassan ska räcka till två bottnar! Baka i ugnen i ca 7-8 minuter tills
   mandelmassan får en fin gyllenbrun färg. Ta ut den och skär till två bottnar som passar till din
   form. Jag använde min brödform i storlek 1,5 liter. I ett vattenbad på svag värme smält chokladen,
   smöret och honungen. Dela på äggen och i en skål vispa äggulorna vita. Tillsätt den smälta choklad-
   honung blandningen och blanda tills konsistensen blir jämn. Vispa äggvitorna tills dem blir
   hårdvispade och vänd ned dem i chokladmassan. Klä formen med plastfilm. Lägg den ena mandel
   botten  i formens botten och häll choklad massan och täck med andra mandelbotten. Ställ formen i
   kylskåp helst över natten! Skär tårtan i tunna skivor och servera den som den är eller med någon
   god och syrlig sorbet.

  


   Wizyta u mojego optyka zakonczyla sie nie tylko nowymi i modnymi oprawkami ale rowniez
   nowym przepisem na fantastyczny tort czekoladowy! Nietypowy tort ktory wymaga
   wczesniejszego planowania ale obiecuje Wam jest tego wart!

   dla 10 osob
   250 g gorzkiej czekolady najlepiej 70%
   175 g masla
   100 g miodu
   4 jajka ekologiczne
 
   Masa migdalowa:
   250 g masy migdalowej
   2 bialka
   kawalek masla
 
   Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury. Rozkrusz mase migdalowa, dodaj bialka i ubij na
   gladka mase. Posmaruj blache cienka warstwa masla. Wloz mase migdalowa do rekawa do
   wyciskania ( bez koncowki) i wycisnij mase na blache, na okolo 1 cm grubosci. Pomysl wczesniej o
   tym jaka forme uzyjesz tak aby masa wystarczyla na 2 spody! Piecz w piekarniku przez okolo 7-8
   minutaz masa sie ladnie zabrazowi. Nastepnie pokroj ja na 2 spody ktore pasuja do twojej formy.
   Ja uzylam mojej formy do chleba o pojemnosci 1,5 litra. W kapieli wodnej na malym ogniu
   rozpusc czekolade, maslo i miod. 4 zoltka ubij na biala mase. Dodaj mase czekoladowa i
   wymieszaj na gladka mase. Bialka ubij na sztywna masa i dodaj do masy czekoladowej i delikatnie
   wymieszaj. Forme wyluz folia spozywcza. Dno wysciel 1 spodem migdalowym i wlej mase
   czekoladowa a nastepnie przykryj drugim spodem migdalowym. Forme wstaw do lodowki najlepiej
   na cala noc! Pokroj na cienkie plastry i  podawaj z jakims owocowym sorbetem.


  

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar