lördag 20 september 2014
En lyxig chokladtårta med mandelmassa. Luksusowy tort czekoladowy z masa migdalowa.
Ett besök hos min optiker resulterade inte bara i nya fräcka bågar men också i ett nytt recept på en
fantastisk chokladtårta! En ganska ovanlig tårta som kräver lite framförhållning men jag lovar
det är den värd!
till ca. 10 personer
250 g mörk choklad helst 70%
175 g smör
100 g honung
4 eko ägg
Mandelmassa:
250 g mandelmassa
2 äggvitor
lite smör
Förvärm ugnen till max temperatur. Smula ned mandelmassan i en skål. Tillsätt äggvitorna och
vispa till en jämn masa. Smörj bakplåten med ett tunt lager smör. Lägg mandelmassan i en
spritspåse( utan ngn munstycke) och spritsa ut massan, den ska vara ca 1 cm. Tänk på vilken form
du vill använda för att mandelmassan ska räcka till två bottnar! Baka i ugnen i ca 7-8 minuter tills
mandelmassan får en fin gyllenbrun färg. Ta ut den och skär till två bottnar som passar till din
form. Jag använde min brödform i storlek 1,5 liter. I ett vattenbad på svag värme smält chokladen,
smöret och honungen. Dela på äggen och i en skål vispa äggulorna vita. Tillsätt den smälta choklad-
honung blandningen och blanda tills konsistensen blir jämn. Vispa äggvitorna tills dem blir
hårdvispade och vänd ned dem i chokladmassan. Klä formen med plastfilm. Lägg den ena mandel
botten i formens botten och häll choklad massan och täck med andra mandelbotten. Ställ formen i
kylskåp helst över natten! Skär tårtan i tunna skivor och servera den som den är eller med någon
god och syrlig sorbet.
Wizyta u mojego optyka zakonczyla sie nie tylko nowymi i modnymi oprawkami ale rowniez
nowym przepisem na fantastyczny tort czekoladowy! Nietypowy tort ktory wymaga
wczesniejszego planowania ale obiecuje Wam jest tego wart!
dla 10 osob
250 g gorzkiej czekolady najlepiej 70%
175 g masla
100 g miodu
4 jajka ekologiczne
Masa migdalowa:
250 g masy migdalowej
2 bialka
kawalek masla
Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury. Rozkrusz mase migdalowa, dodaj bialka i ubij na
gladka mase. Posmaruj blache cienka warstwa masla. Wloz mase migdalowa do rekawa do
wyciskania ( bez koncowki) i wycisnij mase na blache, na okolo 1 cm grubosci. Pomysl wczesniej o
tym jaka forme uzyjesz tak aby masa wystarczyla na 2 spody! Piecz w piekarniku przez okolo 7-8
minutaz masa sie ladnie zabrazowi. Nastepnie pokroj ja na 2 spody ktore pasuja do twojej formy.
Ja uzylam mojej formy do chleba o pojemnosci 1,5 litra. W kapieli wodnej na malym ogniu
rozpusc czekolade, maslo i miod. 4 zoltka ubij na biala mase. Dodaj mase czekoladowa i
wymieszaj na gladka mase. Bialka ubij na sztywna masa i dodaj do masy czekoladowej i delikatnie
wymieszaj. Forme wyluz folia spozywcza. Dno wysciel 1 spodem migdalowym i wlej mase
czekoladowa a nastepnie przykryj drugim spodem migdalowym. Forme wstaw do lodowki najlepiej
na cala noc! Pokroj na cienkie plastry i podawaj z jakims owocowym sorbetem.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar