tisdag 26 augusti 2014

Vild fångad lax i en syrlig citrus marinad med sommar primörer och basilika yoghurt:) Losos dziki w marynacie cytrusowej z nowalijkami letnimi i yoghurtem bazyliowym:)


Ingredienser:
för ca 4 personer

Lax file med skinn ca. 800g delad på 4 portions bitar
2 msk socker
1 msk salt
1/2 msk fint riven skal av ekologiska citroner och apelsiner

Till basilika såsen:
2 stora nävar basilikablad
2 vitlöksklyftor
1/2 tsk ekologisk citronskal
1 tsk honung
ca,2 dl matlagningsyoghurt

Primörerna:
1 knippe rädissor
500 g färskpotatis
150 g grön sparris
1 knippe med små morötter
1/2 av ett litet blomkålshuvud
100 g färska bönor tex. haricovert
En näve rucollasallad och färsk spenat

Blanda alla ingredienser till marinaden gnid in lax filèerna  med den och låt fisken stå i rumstemperatur i ca. 30 min. Sedan ställ fisken i kylen i minimum 2 timmar.
Mixa alla ingredienser till basilikasåsen med tex. en stavmixer. Smaka med salt, peppar och honung.
Blanchera alla grönsaker eftersom dem har olika koktid blanchera dem för sig. Blanda grönsakerna med basilikasåsen.
Sätt ugnen på 155 grader och lägg den marinerade laxen på en plåt klädd med bakpapper. Lägg på varje file en liten bit smör och baka i ugnen i ca. 15-18 minuter.
Servera på en bädd av grönsaker,  dekorera med sallader och ringla över lite extra av den fantastiska basilikasåsen:)




Skladniki:
dla okolo 4 osob

Filet z lososia ze skora okolo 800g podzielony na 4 porcje
2 lyzki cukru
1 lyzke soli
1/2 lyzki skorki z otartych ekologicznych cytrusow np. cytryny i pomaranczy

Sos bazyliowy:
2 duze garscie listkow bazylii
2 zabki czosnku
1/2 lyzeczki skorki z ekologicznej cytryny
1 lyzeczke miodu
2 dl gęstego jogurtu

Nowalijki letnie:
1 peczek rzodkiewek
500 g mlodych ziemniaczkow
150 g zielonych szparag
1 peczek malych marchewek
1/2 malego kalafiora
100 g fasolki szparagowej
garsc rucolli i szpinaku

Wymieszaj wszystkie skladniki do marynaty i natrzyj nia lososia oraz pozostaw w temperaturze pokojowej na minimum 30 min. Wstaw pozniej lososia do lodowki na minimum 2 godziny.
Zmiksuj wszyskie skladniki do sosu bazyliowego za pomoca np. blendera. Dopraw sola, pieprzem i eventualnie jeszcze miodem.
Warzywa oprocz ziemniakow ugotuj al dente na parze. Ziemniaki ugotuj i wymieszaj wszystkie warzywa z wieksza czescia sosu bazyliowego.
Wlacz piekarnik na 155°i wyloz zamarynowanego lososia na blache pokryta papierem do pieczenia.
Na kazdy kawalek lososia poloz kawalek masla i piecz w piekarniku przez okolo 15-18 minut.
Serwuj lososia na warzywach, udekoryj rucolla i szpinakiem i skrop reszta wspanialego sosu bazyliowego:))








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar