tisdag 26 augusti 2014

Spenat gnudi med tomatsås och nyplockat karljohansvamp. Szpinakowe gnudi z sosem pomidorowym i pachnacymi lasem prawdziwkami.

Gnudi eller gnocchi en italiensk uppfinning som går att variera på många olika sätt. Spenat gnudi innehåller inte potatis men mycket spenat, ost och ägg. Går jätte bra att göra smeten en dag i förväg och låta den stå i kylskåp. Då har man gjort nästan all jobb sedan behöver man bara rulla, skära och koka våra gnudi.



Ingredienser:
till ca. 5 personer
500 g fryst spenat (blad eller hackad helst ekologisk)
25 g smör
1 lök, finhackad
en nypa muskotnöt
150 g ricotta
150 g nyriven parmesan
60 g vetemjöl
2 stora äggulor helst från ekologiska ägg
havssalt, nymalen peppar
1 tsk citronzest från en ekologisk citron

 Tina upp spenaten och pressa ur all vätska. Smält smöret i en panna lägg i den hackade löken och fräs på medelvärme utan att den får färg. Lägg i spenaten och fräs alltsammans. Lägg över i en skål, krydda med muskot, salt, peppar och citronzest. Låt svalna. Tillsätt  ostarna, mjölet och äggulorna och blanda till en smidig deg. Låt stå i kylskåp i minst några timmar!

Tomatsås:
3 st. kartonger med krossade tomater( helst ekologiska)
4 vitlöksklyftor, pressade
havssalt, nymalen peppar
en nypa rörsocker
en skvätt vinäger av god kvalitè
ghee smör
en näve färska basilikablad

 Smält ghee smöret i en kastrull. Lägg i den pressade vitlöken och stek på låg värme. Tillsätt krossade tomater krydda och koka på låg värme tills såsen tjocknar något. På slutet lägg i den hackade basilika bladen.

Mjöla en arbetsyta och rulla spenatdegen till längder med ca. 3 cm i diameter. Skär med en vass kniv ca. 3 cm stora gnocchinbitar och lägg dem på en mjölat plåt. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Lägg i gnocchin i omgångar och koka i ca. 3 minuter eller tills dem flyter upp till ytan. Servera med tomatsås, färskriven parmesan och några droppar med olivolja. Pricken över it har blivit mina karljohan svampar stekta i smör på hög värme:)



Gnudi lub gnocchi to wloski wynalazek ktory mozna serwowac na mnostwo sposobow. Szpinakowe gnudi nie zawieraja ziemniakow ale duzo szpinaku, serow i jajek. Z powodzeneim mozna przygotowac szpinakowy farsz dzien wczesniej ale farsz musi byc przechowany w lodowce! Wowczas wykonalismy prawie cala robote a do wykonanie zostalo nam juz tylko formowanie, krojenie i gotowanie naszych gnudi.

skladniki:
dla okolo 5 osob
500 g mrozonego szpinaku
25 g masla
1 zolta cebule, drobno pokrojona
szczypte galki muszkaltowej
150 g sera ricotta
150 g swiezo startego parmesanu
60 g maki pszennej
2 duze zoltka najlepiej z jajek ekologicznych
sol morska, swiezo zmielony pieprz
1 lyzeczke skorki z otartej cytryny ekologicznej

Rozmroz szpinak i odcisnij z niegocala wode. Maslo rozpusc w garnku dodaj cebule i podsmazaj na malym ogniu tak aby cebula nie dostala koloru. Dodaj odsaczony szpinak i podsmazaj jeszcze przez chwilke. Przeloz szpinak do miski przypraw sola, pieprzem, galka i skorka z cytryny  oraz pozostaw do ostudzenia. Dodaj sery, make i zoltka i wymieszaj na gladka mase. Pozostaw w lodowce na minimum pare godzin.

Sos pomidorowy:

3 kartoniki krojonych pomidorow ekologicznych
4 zabki czosnku, wycisbiete przez praske
sol morska, swiezo zmielony pieprz
szczypte cukru brazowego
do smaku octu winnego dobrej jakosci
maslo klarowne
garsc listow bazylii

Rozpusc maslo w garnuszku. Dodaj czosnek i podsmazaj na malym ogniu. Dodaj pomidory przyprawy i gotuj na malym ogniu az sos sie nieco zagesci. Na koniec dodaj posiekane listki bazylii.

Posyp maka stolnice lub duza deske do krojenia i formuj twoja mase szpinakowa na waleczki wielkosci 3 cm. Kroj ostrym nozem na gnocchi wielkosci 3 cm oraz poloz je na blache oproszona maka. Zagotuj i posol wode w dyzym garnku. Gnocchi gotuj partiami okolo 3 minut lub az wyplyna na powierzchnie. Serwuj z sosem pomidorowym, swiezo zmielonym parmesanem i skropione oliwa z oliwek. Kropka na i okazaly sie zebrane i podsmazone na masle prawdziwki:)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar