söndag 24 augusti 2014

Provensalsk saffran från Pernes les Fontaines och min favorite risotto. Prowensalski szfran z Pernes les Fontaines i moje ulubione risotto.

Provence har mycket att bjuda på och mina besök på provensalska marknader resulterade i många fantastiska fynd! Ett av dem är provensalsk saffran och saffran vinäger;)
En saffran risotto med ung rostade provensalska grönsaker förgyllde en varm och solig kväll.


Prowancja ma wiele do zaoferowania a moje liczne odwiedziny prowensalskich ryneczkow zaowocowaly mnostwem fantastycznych " znalezisk". Jedne z nich to prowensalski szafran oraz ocet winny z szafranem! Risotto z szafranem i prowensalskimi warzywami pieczonymi umililo nam cieply i sloneczny wieczor.

ca. 4 portioner
ingredienser:

ca. 1 liter buljong grönsaks eller höns
ghee smör
1 gul lök finhackad
2 dl vitt vin
300g rissottoris
havssalt och nymald peppar
en msk smör
en stor näve färsk riven parmesanost
en nypa saffran

Värm buljongen i en kastrull och låt den stå på svag värme.  I en djup gryta ( jag brukar använda min wokpanna) värm ghee smöret och stek löken försiktig utan att den får färg. Höj värme och tillsätt riset salt, saffran  och rör om. Tillsätt vinet och rör om tills all vätska absorberas. Tillsätt 1 slev av  den heta buljongen, rör om och vänta tills den har absorberats innan du håller på mer buljong. Koka i ca. 15 min tillsätt mera buljong ca. 1 gång i minuten. Rör om tills riset blir al dente. Stäng av värmen och tillsätt smör och parmesan ost, blanda väl och njut:)
Denna gången serverade jag ungsbakade grönsaker( Jag bakade dem på 120° i ca. 2 timmar) och sallad med haricovert och tomater till min risotto.  


dla 4 osob

 Skladniki:

1 litr bulionu ( z warzyw lub rosolu)
maslo klarowne
1 zolta cebule pokrojona w drobna kostke
2 dl bialego wina
300 g ryzu do risotta ( avorio, carnaroli)
sol morska, swiezo zmielony pieprz
1 lyzke stolowa masla
jedna duza garsc swiezo starkowanego parmesanu
szczypte szafranu

Podgrzej bulion w garnku i pozostaw go zmniejszajac cieplo do minimum. W glebokim garnku ( ja uzywam mojego woka) rozgrzej maslo klarowne i dodaj pokrojona cebule. Podsmazaj cebule w sredniej temperaturze tak aby nie dostala koloru. Zwieksz temperature i dodaj ryz, sol i szfran. Dodaj wino i wymieszaj az ryz pochlonie caly plyn. Dodaj 1 chochle cieplego bulionu wymieszaj az ryz ponownie pochlonie caly plyn i dodaj kolejna porcje bulionu. Gotuj risotto przez okolo 15 minut i dodawaj  jedna porcje bulionu na minute. Ryz ma byc al dente. Wylacz palnik i dodaj maslo a nastepnie parmesan. Wymieszaj i delektuj sie:)
Tym razem do risotta podalam warzywa pieczone w piekarniku w temp. 120° przez okolo 2 godziny
oraz salatke z pomidorow i fasolki.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar