Man ska beskära fruktträd, vinrankor har jag lärt mig. Min 5 åriga vinrankan har fått
ett nytt liv när jag " missade beskärningen" i år!
Nauczylam sie ze co roku nalezy przycinac wszystkie drzewa owocowe oraz winorosl. Moja 5
letnia winorosl w tym roku przezywa swoja swietnosc poniewaz zapomnialam ja "przyciac"!
Den kommer ge oss många söta druvor men innan det är dags så vill jag använda dem fina, färska
bladen och göra en delikatess :dolma. Jag väljer den vegetariska varianten med råris, pinjenötter
och örter:)
Wrotce bedziemy sie cieszyc malutkimi, slodkimi winogronami ale za nim to nastapi chce uzyc
swiezutkich lisci i zrobic ten oto specjal: dolma. Wybieram wersje wegetarianska z ryzem
brazowym, orzeszkami pinii i ziolami:)
Vinbladsdolmar
ca. 6 personer
ca. 25 färska vinblad
2 dl fullkornsris
50 g lättrostade pinjenötter
10-15 st. hackade myntablad
3 msk hackad persilja
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
salt, peppar
saft från 1 citron och 1 citron till garnering
ghee smör
olivolja
Förväll färska vinblad genom att koka bladen ca. 2 minuter. Tänk på att koka ca 5 st. åt
gången!Lyft upp dem med en hålslev och lägg dem i en skål med kallt vatten. Ta sedan
upp dem och bred tex. på en handduk.
Koka upp riset, rosta lätt pinjenötter i en stekpanna på låg värme! Hacka myntan och persiljan.
skala och finhacka lökarna och vitlökar. Fräs lök och vitlök i lite ghee smör tillsätt
mynta, persilja, pinjenötter, det kokta riset och salt, peppar. Smaksätt med citronsaft efter egen
smak och tycke. Lägg drygt en msk på varje vinblad, vik in ändarna och rulla till små dolmar.
Lägg dem tätt i en ugnsform med skarvarna nedåt. Häll lite kallt vatten ca. 2 dl (jag brukar spara
vattnet från vinblads förvällningen!Grädda i vattenbad ( ställ formen på en plåt som du fyller med
ca. 3 cm ljummet vatten) i 200° i ca. 50 minuter. Garnera med citronklyftor och droppa rikligt med
god olivolja:)Servera med tsatsiki, oliver och gott bröd till.
Dolma z lisci winorosli:
dla okolo 6 osob
25 sztuk lisci winorosli
2 dl ryzu brazowego
50 g lekko prazonych orzeszkow pinii
10-15 sztuk listkow miety
3 lyzki posiekanej natki pietrzuszki
2 zolte cebule
3 zabki czosnku
sol, pieprz
sok z 1 cytryny i 1 cytryne do dekoracji
maslo klarowne
oliwa z oliwek
Spaz liscie winorosli w garnku z goraca woda, okolo 2 minut. Pamietaj aby wkladac nie wiecej jak
5 lisci naraz! Nastepnie zanurz je w misce z zimna woda. Rozluz np. na reczniku kuchennym.
Ugotuj ryz i upraz orzeszki pinii na patelni ale pamietaj aby temperatura byla niska, poniewaz
latwo je przypalic!Pokroj drobno miete i natke pietrzuszki. Obierz i pokroj w kostke cebule i
czosnek.Podsmaz cebule i czosnek na masle klarownym, dodaj orzeszki pinii, miete, natke oraz
dopraw sola i pieprzem oraz ugotowany ryz, wymieszaj. Dopraw wedlug wlasnego smaku sokiem
z cytryny. Okolo 1 lyzke stolowa ryzowej masy nakladaj na liscie winogron. Zwin koncowki liscia
i uformuj male golabki. Forme do pieczenia wypelnij 2 dl wody ( ja uzywam wody z blanszowania
lisci). Ukladaj golabki w formie dosc ciasno. Piecz w kapieli wodnej ( Forme wstaw na blache
ktore wypelnij ciepla woda okolo 3 cm). Piecz w temperaturze 200° okolo 50 minut. Po upieczeniu
polej oliwa z oliwek i sokiem z cytryny. Serwuj z tsatstikami, oliwkami i dobrym chlebem:)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar