onsdag 18 juni 2014

Vinrankan och dolma. Winorosl i dolma.


   
    Man ska beskära fruktträd, vinrankor har jag lärt mig. Min 5 åriga vinrankan har fått
    ett nytt liv när jag " missade beskärningen" i år!
 
    Nauczylam sie ze co roku nalezy przycinac wszystkie drzewa owocowe oraz winorosl. Moja 5
    letnia winorosl w tym roku przezywa swoja swietnosc poniewaz zapomnialam ja "przyciac"! 
    Den kommer ge oss många söta druvor men innan det är dags så vill jag använda dem fina, färska
    bladen och göra en delikatess :dolma. Jag väljer den vegetariska varianten med råris, pinjenötter
    och örter:)
    Wrotce bedziemy sie cieszyc malutkimi, slodkimi winogronami ale za nim to nastapi  chce uzyc
    swiezutkich lisci i zrobic ten oto specjal: dolma. Wybieram wersje wegetarianska z ryzem
    brazowym, orzeszkami pinii i ziolami:)
   
    Vinbladsdolmar
    ca. 6 personer
    ca. 25 färska vinblad
    2 dl fullkornsris
    50 g lättrostade pinjenötter
    10-15 st. hackade myntablad
    3 msk hackad persilja
    2 gula lökar
    3 vitlöksklyftor
    salt, peppar
    saft från 1 citron och 1 citron till garnering
    ghee smör
    olivolja

    Förväll färska vinblad genom att koka bladen ca. 2 minuter. Tänk på att koka ca 5 st. åt
    gången!Lyft upp dem med en hålslev  och lägg dem i en skål med kallt vatten.  Ta sedan
    upp dem och bred tex. på en handduk.
     Koka upp riset, rosta lätt pinjenötter i en stekpanna på låg värme! Hacka myntan och persiljan.
    skala och finhacka lökarna och vitlökar. Fräs lök och vitlök i lite ghee smör tillsätt
    mynta, persilja, pinjenötter, det kokta riset och salt, peppar. Smaksätt med citronsaft efter egen
    smak och tycke. Lägg drygt en msk på varje vinblad, vik in ändarna och rulla till små dolmar.
    Lägg dem tätt i en ugnsform med skarvarna nedåt. Häll lite kallt vatten ca. 2 dl (jag brukar spara
    vattnet från vinblads förvällningen!Grädda i vattenbad ( ställ formen på en plåt som du fyller med
    ca. 3 cm ljummet vatten) i 200° i ca. 50 minuter. Garnera med citronklyftor och droppa rikligt med
    god olivolja:)Servera med tsatsiki, oliver och gott bröd till.
 

   

    Dolma z lisci winorosli:
 
    dla okolo 6 osob
    25 sztuk lisci winorosli
    2 dl ryzu brazowego
    50 g lekko prazonych orzeszkow pinii
    10-15 sztuk listkow miety
    3 lyzki posiekanej natki pietrzuszki
    2 zolte cebule
    3 zabki czosnku
    sol, pieprz
    sok z 1 cytryny i 1 cytryne do dekoracji
    maslo klarowne
    oliwa z oliwek
    Spaz liscie winorosli w garnku z goraca woda, okolo 2 minut. Pamietaj aby wkladac nie wiecej jak
    5 lisci naraz! Nastepnie zanurz je w misce z zimna woda. Rozluz np. na reczniku kuchennym.
    Ugotuj ryz i upraz orzeszki pinii na patelni ale pamietaj aby temperatura byla niska, poniewaz
    latwo je przypalic!Pokroj drobno miete i natke pietrzuszki. Obierz i pokroj w kostke cebule i
    czosnek.Podsmaz cebule i czosnek na masle klarownym, dodaj orzeszki pinii, miete, natke oraz
    dopraw sola i pieprzem oraz ugotowany ryz, wymieszaj. Dopraw wedlug wlasnego smaku sokiem
    z cytryny. Okolo 1 lyzke stolowa ryzowej masy nakladaj na liscie winogron. Zwin koncowki liscia
    i uformuj male golabki. Forme do pieczenia wypelnij 2 dl wody ( ja uzywam wody z blanszowania
    lisci). Ukladaj golabki w formie dosc ciasno. Piecz w kapieli wodnej ( Forme wstaw na blache
    ktore wypelnij ciepla woda okolo 3 cm). Piecz w temperaturze 200° okolo 50 minut. Po upieczeniu
    polej oliwa z oliwek i sokiem z cytryny. Serwuj z tsatstikami, oliwkami i dobrym chlebem:)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar