torsdag 5 juni 2014

Tiden går aldelles för fort när allting är så vackert, sörjer stunder jag har missat och vill njuta av varje sekund...Några fotografier från min trädgård och en ljuvlig tarte med rabarber. Czas uplywa stanowczo za szybko kiedy wszystko wokol jest takie piekne, oplakuje chwile ktore przeaczam i chce delektowac sie kazda chwila... Kilka fotografi z mojego ogrodu i przepis na pyszna tarte Elizy Morawskiej z rabarbarem.

Har ett privilegium att bo i ett så vackert land som Sverige. Njuter av det varje vår och sommar och även höst ibland. Jag njuter av min mitt vackra trädgård och kan inte få nog av det. Sörjer varje år min vackra magnolia när den börjar vissna, vackra vallmo som snart har blommat färdigt och rhododendron... Skulle önska att kunna njuta av allt mycket längre men då kanske jag inte hade njutit lika mycket... Idag har jag fotat några skönheter och bakat en tarte av det jag har i min trädgård just nu: rabarber:) Tarten blev ljuvlig, mycket godare än den ser ut kan jag lova!



    Mam przywilej mieszkania w tak pieknym kraju jak Szwecja. Delektuje sie tym kazdego lata,
    kazdej wiosny i czasami jesienia... Uwielbiam moj piekny ogrod i nie moge sie nim nasycic!
    Jestem przygnebiona gdy moja piekna magnolia zaczyna przekwitac, piekne maki ktore juz za
    chwilke zaczna gubic platki i rododendron... Chcialabym moc delektowac sie dlugo dluzej choc
    moze wowczas nie delektowalabym sie tak intensywnie... Dzisiaj sfotografowalam kilka pieknosci
    i upieklam tarte z tego co mialam w ogrodzie: rabarbar. Przepis znalazlam w ksiazce Elizy
    Morawskiej. Tarten smakuje wybornie duzo lepiej niz sie prezentuje na zdjeciu:)

 


     Deg:
 
    100 gr smör
    170 gr vetemjöl
    1 äggula
    60 gr. socker( jag använder ett ekologisk strösocker med små korn som är lättare att arbeta med)

    Rabarber:
    700 gr rabarber i bittar ca. 1 cm
    200 gr strösocker
    2 tsk apelsinskal

    Fyllning:
    120 gr smör
    60 gr malda mandlar
    100 gr socker
    2 ägg
    1 tsk av apelsinskal

    Sätt ugnen på 175°.Förbered  en tart form (26cm)
    Deg: Av mjöl, socker och kall smör i små bitar forme ett deg tillsätt äggula och fortsätt arbeta
    (dock inte för länge!)tills degen blir elastisk. Lägg mellan två bakpappersark och kavla ut ganska
    tunn. Klä en tarte form med degen, nagga botten med en gaffel och baka i ugnen i ca. 10-13 min.

    Rabarber bitar lägg tillsammans med socker, apelsinskal i en kastrull och koka tills rabarber det
    kommer saft ur den. Låt stå och svalna. Sila bort all vätska.

    Fyllning: smör och socker blanda väl och tillsätt ett ägg i taget. Tillsätt malda mandlar och
    apelsinskal.

    Till den förbakat botten lägg över rabarber och sedan mandel massan. Baka i ca. 30 min.
 
 

    Ciasto:
    100 g masla
    170 g maki pszennej
    1 zoltko
    60 g drobnego cukru
    Rabarbar:
    700 g rabarbaru pokrojonego na 1 cm kawalki
    200 g cukru
    2 lyzeczki skorki pomaranczowej
    Masa:
    120 g masla
    60 g migdalow mielonych
    100 g cukru
    2 jajka
    1 lyzeczke skorki pomaranczowej

    Nastaw piekarnik na 175°. Przygotuj forme do tarty 26 cm
    Ciasto: Make,  cukier i zimne maslo w malych kawalkach umiesc w misce i zagniec ciasto, na
    koniec dodaj zoltko. Wloz ciasto pomiedzy 2 arkusze papieru do pieczenia i rozwalkuj na cienki
    placek. Pokryj nim twoja forme, ponakljuwaj dno widelcem i piecz w piekarniku przez okolo
    10-13 min.

    Rabarbar umiesc w garnku razem z cukrem i skorka pomaranczowa, zagotuj i kiedy pusci sok 
    odstaw na 10 min. Nastepnie odcedz dokladnie.
 
    Masa: Maslo utrzyj z cukrem dodawaj po 1 jajku i skorke pomaranczowa.

    Na podpieczony spod wyloz rabarbar a na wierzch mase migdalowo- pomaranczowa: Piecz przez
    okolo 30 minut.

 

    
   
    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar