Mam przywilej mieszkania w tak pieknym kraju jak Szwecja. Delektuje sie tym kazdego lata,
kazdej wiosny i czasami jesienia... Uwielbiam moj piekny ogrod i nie moge sie nim nasycic!
Jestem przygnebiona gdy moja piekna magnolia zaczyna przekwitac, piekne maki ktore juz za
chwilke zaczna gubic platki i rododendron... Chcialabym moc delektowac sie dlugo dluzej choc
moze wowczas nie delektowalabym sie tak intensywnie... Dzisiaj sfotografowalam kilka pieknosci
i upieklam tarte z tego co mialam w ogrodzie: rabarbar. Przepis znalazlam w ksiazce Elizy
Morawskiej. Tarten smakuje wybornie duzo lepiej niz sie prezentuje na zdjeciu:)
Deg:
100 gr smör
170 gr vetemjöl
1 äggula
60 gr. socker( jag använder ett ekologisk strösocker med små korn som är lättare att arbeta med)
Rabarber:
700 gr rabarber i bittar ca. 1 cm
200 gr strösocker
2 tsk apelsinskal
Fyllning:
120 gr smör
60 gr malda mandlar
100 gr socker
2 ägg
1 tsk av apelsinskal
Sätt ugnen på 175°.Förbered en tart form (26cm)
Deg: Av mjöl, socker och kall smör i små bitar forme ett deg tillsätt äggula och fortsätt arbeta
(dock inte för länge!)tills degen blir elastisk. Lägg mellan två bakpappersark och kavla ut ganska
tunn. Klä en tarte form med degen, nagga botten med en gaffel och baka i ugnen i ca. 10-13 min.
Rabarber bitar lägg tillsammans med socker, apelsinskal i en kastrull och koka tills rabarber det
kommer saft ur den. Låt stå och svalna. Sila bort all vätska.
Fyllning: smör och socker blanda väl och tillsätt ett ägg i taget. Tillsätt malda mandlar och
apelsinskal.
Till den förbakat botten lägg över rabarber och sedan mandel massan. Baka i ca. 30 min.
Ciasto:
100 g masla
170 g maki pszennej
1 zoltko
60 g drobnego cukru
Rabarbar:
700 g rabarbaru pokrojonego na 1 cm kawalki
200 g cukru
2 lyzeczki skorki pomaranczowej
Masa:
120 g masla
60 g migdalow mielonych
100 g cukru
2 jajka
1 lyzeczke skorki pomaranczowej
Nastaw piekarnik na 175°. Przygotuj forme do tarty 26 cm
Ciasto: Make, cukier i zimne maslo w malych kawalkach umiesc w misce i zagniec ciasto, na
koniec dodaj zoltko. Wloz ciasto pomiedzy 2 arkusze papieru do pieczenia i rozwalkuj na cienki
placek. Pokryj nim twoja forme, ponakljuwaj dno widelcem i piecz w piekarniku przez okolo
10-13 min.
Rabarbar umiesc w garnku razem z cukrem i skorka pomaranczowa, zagotuj i kiedy pusci sok
odstaw na 10 min. Nastepnie odcedz dokladnie.
Masa: Maslo utrzyj z cukrem dodawaj po 1 jajku i skorke pomaranczowa.
Na podpieczony spod wyloz rabarbar a na wierzch mase migdalowo- pomaranczowa: Piecz przez
okolo 30 minut.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar