måndag 16 juni 2014

Jordgubbar my love:) Truskawki moja milosc:)


    Äntligen har dem kommit små, söta, obesprutade, ekologiska gubbar. Sommar värmen håller i sig
    och gör att allting mognar tidigt i år. Efter många liter uppätna naturella jordgubbar så är det dags
    att ge dem lite sällskap i form av en ljuvlig tarte med tiramisu kräm. Fräsch kräm höjer
    jordgubbsaromen till skyarna och en knaprig tarte botten ger struktur.

    En form med löstagbar botten ca. 26 cm
    Botten:
    100 gr. smör
    180 gr vetemjöl ( helst ekologisk)
    1 äggula
    60 gr socker ( helst ekologisk, den har små korn och är lättare att jobba med)
    Blanda smör med socker tillsätt vetemjöl och äggula. Knåda lite tills du får en fin elastisk deg.
    Lägg degen mellan 2 bakpappers bitar och kavla till en tunn botten,lite större än din form eftersom
    du behöver täcka kanter av din form!
    Täck din form med den utkavlade degen, nagga med gaffel och baka på 180° i ca. 10 min eller tills
    degen blir gyllenbrun. Låt svalna.
 
    Tiramisukräm:
    1 mascarpone rumstempererat
    2 ägg
    2 äggulor
    4 msk socker
    citronzest från 1 ekologisk citron
    2 dl vispgrädde
    2 blad av gelatin
   
    Vispa 2 st ägg och 2 äggulor med 4 msk socker till en vit massa. Tillsätt den rumstempererade
    mascarpone och blanda väl, Mixa inte! Lägg gelatinblad i kallt vatten i ca. 5 min och sedan
    smält i en kastrull med 1 msk vatten. Låt svalna. Tilsätt zest från 1 ekologisk citron och blanda
    med krämen. Tillsätt gelatinet och blanda väl.
    Fyll din form med krämen och låt stå i kylen i ca. 2 timmar. Dekorera med färska jordgubbar:)


   


Nareszcie sa male, slodkie, niepryskane, ekologiczne truskawki. W Szwecji mamy juz lato i
wszystko dojrzewa wczesniej w tym roku. Nasycona kilogramami zjedzonych truskawek przyszla pora na truskawki w towarzystwie kremu Tiramisu i chrupiacego spodu do tart. Swiezutki, orzezwiajacy krem podkresla wspanialy aromat truskawek:)

Forma do tart okolo 26 cm.
Ciasto:
100 gr masla
180 gr maki pszennej
1 zoltko
60 gr drobnego cukru
Maslo wymieszaj z cukrem, dodaj make i zoltko. Zagniec ciasto. Poloz je pomiedzy dwa arkusze
papieru do pieczenia i rozwalkuj na cienki placek. Troche wiekszy niz spod twojej formy gdyz ma go starczyc rowniez na boki formy. Odklej papier z zewnatrz przewroc rozwalkowane ciasto do dolu i wyloz nim twoja forme. Nakluj widelcem. Piecz okolo 10 min w temperaturze 180°. Pozostaw do ostygniecia.

Krem tiramisu:
1 mascarpone w temp. pokojowej
2 jajka ( ekologiczne i sparzone wrzatkiem!)
2 zoltka( Jajka   ekoprzed oddzieleniem od bialek sparz wrzatkiem!)
4 lyzki cukru
skorke otarta z 1 ekologicznej cytryny
2 dl smietanki slodkiej 36%
2 platki zelatyny

Ubij jajka, zoltka z 4 lyzkami cukru na biala mase. Dodaj mascarpone i wymieszaj dokladnie, nie miksuj!Platki zelatyny zanurz w zimnej wodzie i pozostaw na okolo 5 minut.a pozniej rozpusc z 1 lyzka wody w garnku na malym gazie. Pozostaw do wystygniecia. Do kremu mascarpone dodaj skorke z cytryny i ostygnieta zelatyne, wymieszaj delikatnie. Wypelnuj kremem twoja forme i wstaw do lodowki na min. 2 godziny. Nastepnie udekoruj swiezymi truskawkami:)




     

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar