Smaczna rozgrzewajaca zupa na zimowy dzien to jest wszystko czego potrzebuje. Ta zupe pomidorowo- paprykowa mozna serwowac rowniez letnia jako przystawke. Z grzankami z chleba na zakwasie przykrytego mozarella i opiekanego w piekarniku ta oto kompozycja stala sie jednym z ulubionych dan moich bliskich.
15 st. mogna tomater(hos mig mina gula sommar tomater som jag pastöriserade), du kan använda krossade tomater av god kvalitè
4 stora röda paprikor
ghee smör
1 msk urkärnad och hackad röd chili
salt och nymalen peppar och ev. lite rörsocker beroende på tomaternas syrlighet
2 vitlöksklyftor posiekane
2 msk rödvinsvinäger eller efter smak
ca. 5 dl kyckling eller grönsaksbuljong
2 nävar färska basilika blad
ca. 5 msk olivolja
Skladniki (6 porcji):
15 sztuk dojrzalych pomidorow (u mnie moje letnie, zapasteryzowane pomidory) mozesz uzyc pomidorow z puszki dobrej jakosci
4 duze, czerwone papryki
maslo klarowne
1 lyzke drobno pokrojonej czerwonej papryczki chili bez pestek
sol i swiezo mielony pieprz oraz szczypte brazowego cukru w zaleznosci od kwasowosci pomidorow
2 zabki czosnku
2 lyzki octu z czerwonego wina
okolo 5 dl buljonu drobiowego lub warzywnego
2 garscie listkow bazylii
okolo 5 lyzek oliwy z oliwek
Lägg den hackade paprikan i en uppvärmd tjockbottnad gryta med 2 msk ghee smör och den hackade röda chilin. Strö på en nypa salt, peppar och stek sakta i 5 minuter. Lägg i den hackade vitlöken och fräs ca 2 min. till. Tillsätt dem grovhackade tomaterna och sjud i ca. 10 min med ännu en nypa salt och rödvinsvinäger så att allting smälter samman och kokar ihop. Häll i buljongen och sjud ytterligare
15 minuter. Jag brukar mixa soppan med en stavmixer för att få slätare konsistens. Smaka med salt, peppar, rödvinsvinäger och rörsocker.
Kör basilikan med en nypa salt i en matberedare till en massa. Rör i oilvoljan och några droppar rödvinsvinäger. Droppa basilikavinägret över soppan. Servera gärna med rostade brödskivor toppade med mozarella som du grillar i ugnen en stund tills mozarellan smälter något.
Ponacinaj pomidory jesli uzywasz swiezych. zanurz je we wrzatku na okolo 20 sekund a pozniej sciagnij z nich skorke i wykruj z nich pestki. Cale papryki piecz w piekarniku az beda z wierzchu czarne ( aby uzyskac jak najslodszy smak z papryk), pozostaw do ostygniecia w naczyniu przykrytym folia spozywcza. Nastepnie obierz ze skorki i pokroj na kawalki. Pokrojona papryke wloz do rozgrzanego garnka i dodaj 2 lyzki masla klarownego oraz pokrojona papryczke chili. Dodaj sol, pieprz i podsmaz na malym ogniu okolo 5 minut. Dodaj czosnek i podsmaz kolejne 2 minuty. Nastepnie dodaj pomidory i gotuj okolo 10 minut, dodaj jeszcze szczypte soli i octu winnego az wszystko sie ze soba polaczy i powstanie gesta zupa. Dodaj bulion i pogotuj jeszcze 15 minut. Ja zwykle miksuje zupe blenderem dla uzyskania gladkiej konsystencji. Przypraw jeszcze sola, pieprzem, octem winnym oraz brazowym cukrem.
Listki bazylii zmiksuj ze szczypta soli nastepnie dodaj oliwe z oliwek i pare kropli octu winego. Polej zupe winegretem bazyliowym oraz podawaj z grzankami przykrytymi rozpuszczona mozarella.
Nedan ett foto på samma soppa gjort på röda tomater:)
Ponizej zdjecia tej samej zupy zrobionej z czerwonych pomidorow:)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar