onsdag 25 september 2013

Smakrik och fantastisk grönsaksbuljong. Fantastyczny bulion warzywny.


Egen grönsaksbuljong enligt Jamie Oliver med egna förändringar

Wlasny buljon warzywna wedlug Jamie Oliver z moimi zmianami

Alla grönskasbuljonger som jag har hitils tillverkat har varit ok, bara ok . Jag använde min goda polska kycklingbuljong istället tills en dag skulle vi ha en gäst som inte äter kött och på menyn hade vi den omtyckta saffrans risotto. Jag vet hur viktigt det är att använda en smakrik, egen buljong och bestämde mig för att hitta den perfekta grönsaksbuljongen! Det är en buljong gjort på rostade grönsaker och där tror jag ligger succén. Smaken är fantastiskt och smaken av min risotto tog oss till skyarna



Wszystkie buljony warzywne ktore do tej pory wyprodukowalam byly ok ale tylko ok. Uzywalam wiec mojego pysznego, polskiego rosolu az pewnego dnia mielismy miec u nas goscia ktory nie je miesa a moje meny skladalo sie miedzy innymi z ulubionego risotta szfranowego. Wiem jakie to wazne aby uzyc smacznego, wlasnego buljonu i zdecydowalam sie aby znalezc ten perfekcyjny bulion warzywny! Ten buljon jest ugotowany na warzywach pieczonych w piekarniku i w tym mysle jest caly jego sukces. Jego smak jest fantastyczny a smak mojego risotta wzbil sie w przestworza



 Ingredienser:

 3 vitlöksklyftor, 3 selleristjälkar, 2 gula lökar delade i fyra delar, 3 morötter, 3 tomater( jag hade mina goda orange tomater från Polen men du kan använda de du har, tänk bara att de är mogna) delade i halvor, 3 purjolökar skurna bitar  i en långpanna. Droppa på kokosolja och ugns stek i 40 minuter i 200°. Lägg över grönsakerna i en kastrull. Häll 4 dl vatten i långpannan och vispa ur den. Lägg detta i kastrullen, stoppa ner en bouquet garni ( persilja, timjan, lagerblad) och fyll på med 1 liter vatten. Låt koka upp och sedan sjuda i ca. 90 minuter. Sila buljongen pressa ut så mycket det går av grönsakerna genom silen. Klart

  p.s Jag brukar göra en dubbelsats och frysa in i små boxar till senare användning.

Skladniki:

 3 zabki czosnku, 3 lodygi selera naciowego, 2 zolte cebule podzielone na cztery czesci, 3 marchewki, 3 pomidory ( ja mialam moje wspaniale, pomaranczowe pomidory z Polski, uzyj z powodzeniem tych ktore masz, wazne jest jednak to aby byly dojrzale), podziel je na polowki, 3 pory podzielone na kawalki i wszystkie te skladniki rozloz na blasze, polej olejem kokosowym i piecz w piekarniku 40 minut w temp. 200°. Przeloz wszystkie warzywa do garnka. Wlej 4 dl wody na blache i rozprowadz rownomiernie zbierajac to co na niej pozostalo. Dodaj do garnka z warzywami oraz wloz rowniez bouquet garni ( natke pietruszki, tymianek, lisc laurowy) i zalej 1 litrem wody. Zagotuj a nastepnie na malym ogniu gotuj okolo 90 minut. Przecedz bulion i wycisnij z warzyw jak najwiecej rowniez przy pomocy sitka. Gotowe

 p.s Ja robie zazwyczaj podwojna porcje bulionu i zamrazam go w malych pudelkach do pozniejszego uzycia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar