Morots soppa med sötpotatis och en het salsa
600 g ekologiska morötter
300 g ekologiska sötpotatis
1 stor ekologisk gullök hackad
2 stora vitlöksklyftor hackade
salt, peppar
en liten nypa gurkmeja
ca. 600 ml bulionu warzywnego
kokosolja utan smak
salsa:
1/2 färsk och mogen mango
1/2 liten rödlök
saft från 1/2 lime
färsk koriander
1/2 färsk röd chilli
Jag brukar aldrig skåla moröter om dem är ekologiska, det räcker att
tvätta dem ordentligt. Skär sedan morötterna I jämna bitar ca. 1 cm. Skåla sötpotatis
och skär dem i jämna bitar något större än morötter eftersom dem behöver
kortare tid för tillagning. I en rymlig kastrull fräs lök i kokosoljan i ca.
4-5 minuter på medelvärme. Tillsätt morötter, sötpotatis och vitlök, krydda och
låt allting fräsa ihop i ytterligare 10 minuter
på medelvärme och sedan häll i buljongen. Koka allting tills grönsaker
blir mjuka. Låt soppan svalna och sedan mixa med en stavmixer. Du kan hälla i
lite olivolja medan du mixar för att få en krämigare konsistens.
Hacka smått alla ingredienser till salsan och pressa i saften från 1/2
lime och blanda.
Toppa soppan med mango salsan
Zupa marchewkowa
ze słodkimi ziemniakami i salsą z mango
600
g ekologicznych marchewek
300 g ekologicznych ziemniaków słodkich
1 dużą białą cebule drobno pokrojoną
2 duże ząbki czosnku drobno pokrojone
sól, pieprz
szczyptę kurkumy
600 ml bulionu warzywego
olej kokosowy bez smakowy
salsa
1/2 dojrzałego mango
1/2 małej czerwonej cebuli
sok
wyciśnięty z 1/2 lemonki
świeżą
kolendre
1/2 świeżej chili
Nie
obieram marchewek ekologicznych wystarczy je porządnie umyć. Pokrój marchewki
na centymetrowe kawałki a ziemniaki słodkie obierz i pokrój na nieco większe
kawałki ponieważ czas ich gotowania jest krótszy. W garnku podsmaż na oleju
kokosowym cebulę przez około 4-5 minut na średnim ogniu.
Następnie
dodaj marchewkę, słodkie ziemniaki i czosnek oraz przyprawy i podsmażaj jeszcze
10 minut a następnie wlej bulion i gotuj aż warzywa będą miękkie. Po
ostygnięciu zupy zmiksuj ją blenderem, podczas miksowania możesz dodać trochę
oliwy z oliwek wówczas konsystencja będzie bardziej kremowa.
Pokrój
drobno wszystkie składniki na salsę i wymieszaj z sokiem z limonki.
Zupę
podawaj z salsą.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar