torsdag 20 juli 2017

Soppa, morot och sötpotatis. Zupa, marchew i słodki ziemniak




Morots soppa med sötpotatis och en het salsa

600 g ekologiska morötter
300 g ekologiska sötpotatis
1 stor ekologisk gullök hackad
2 stora vitlöksklyftor hackade
salt, peppar
en liten nypa gurkmeja
ca. 600 ml bulionu warzywnego
kokosolja utan smak

salsa:
1/2 färsk och mogen mango
1/2 liten rödlök
saft från 1/2 lime
färsk koriander
1/2 färsk röd chilli

Jag brukar aldrig skåla moröter om dem är ekologiska, det räcker att tvätta dem ordentligt. Skär sedan morötterna I jämna bitar ca. 1 cm. Skåla sötpotatis och skär dem i jämna bitar något större än morötter eftersom dem behöver kortare tid för tillagning. I en rymlig kastrull fräs lök i kokosoljan i ca. 4-5 minuter på medelvärme. Tillsätt morötter, sötpotatis och vitlök, krydda och låt allting fräsa ihop i ytterligare 10 minuter  på medelvärme och sedan häll i buljongen. Koka allting tills grönsaker blir mjuka. Låt soppan svalna och sedan mixa med en stavmixer. Du kan hälla i lite olivolja medan du mixar för att få en krämigare konsistens.
Hacka smått alla ingredienser till salsan och pressa i saften från 1/2 lime och blanda.
Toppa soppan med mango salsan





Zupa marchewkowa ze słodkimi ziemniakami i salsą z mango

600 g ekologicznych marchewek
300 g ekologicznych ziemniaków słodkich
1 dużą białą cebule drobno pokrojoną
2 duże ząbki czosnku drobno pokrojone
sól, pieprz
szczyptę kurkumy
600 ml bulionu warzywego
olej kokosowy bez smakowy

salsa
1/2 dojrzałego mango
1/2 małej czerwonej cebuli
sok wyciśnięty z 1/2 lemonki
świeżą kolendre
1/2 świeżej chili

Nie obieram marchewek ekologicznych wystarczy je porządnie umyć. Pokrój marchewki na centymetrowe kawałki a ziemniaki słodkie obierz i pokrój na nieco większe kawałki ponieważ czas ich gotowania jest krótszy. W garnku podsmaż na oleju kokosowym cebulę przez około 4-5 minut na średnim ogniu.
Następnie dodaj marchewkę, słodkie ziemniaki i czosnek oraz przyprawy i podsmażaj jeszcze 10 minut a następnie wlej bulion i gotuj aż warzywa będą miękkie. Po ostygnięciu zupy zmiksuj ją blenderem, podczas miksowania możesz dodać trochę oliwy z oliwek wówczas konsystencja będzie bardziej kremowa.
Pokrój drobno wszystkie składniki na salsę i wymieszaj z sokiem z limonki.

Zupę podawaj z salsą.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar