söndag 21 februari 2016

Plättar mjuka, fluffiga och gudomliga! Placuszki mięciutkie, puszyste i boskie!


 
     Inspirationen till dessa delikata plättar hittade jag i Yotam Ottolenghi vegetariska bok Plenty.

      till ca. 4 personer

     130 g färsk ekologisk spenat
     130-140 g ekologisk vetemjöl
     1 msk bakpulver
     3 ekologiska ägg
     50 g smör, smält
     ca. 1/2 tsk salt
     1 tsk malen spiskummin
     1 1/2 havre mjölk
     ca. 100 g  salladslökar, hackade
     1 röd ekologisk chilifrukt fint hackad
     2 äggvitor från ekologiska ägg
     kokos fett utan smak till stekning

    Koka lite vatten i en kastrull och lägg i spenaten. Sjud en stund tills den slaknar häll över i en
    durkslag låt svalna och krama ur så mycket vätska du kan. Hacka den grovt. Vispa mjöl, bakpulver
    ägg, smält smör, salt, spiskummin och havremjölk till en slät smet. Tillsätt den hackade
    salladslöken, chili och spenat och blanda med gaffel. Vispa äggvitorna hårt och vänd försiktigt
    ner i smeten. Värm upp en klick av kokosfett med medelhög värme. Häll ca. 2 msk av smeten per
    plätt och stek dem i ca. 2 minuter på varje sida. Dem ska få en  gyllene/ grön färg.
    Servera som en lättare lunch rätt med en grön sallad till eller som en huvudrätt med tillbehör som
    tex. ungs rostad potatis, guacamole och en härlig sallad:)
 

 

    Inspiracje do tych smakowitych palcuszkòw znalazłam w książce Yotam Ottolenghi Plenty.
 
    porcja dla około 4 osób
    130 g świeżego szpinaku ekologicznego
    130-140 g mąki pszennej ekologicznej
    1 łyżka proszku do pieczenia
    3 jajka z hodowli ekologicznej
    50 g rozpuszczonego masła
    około pół łyżeczki soli
    1 łyżeczkę mielonego kminu
    1, 5 dl ulubionego  mleka roślinnego
    100 g szczypiorku pokrojonego drobno
    1 chili ekologiczna pokrojona drobno
    2 białka z jajek ekologicznych
    do smażenia tłuszcz kokosowy bez smakowy

    W garnuszku zagotuj wodę i wrzuć do niej szpinak na kilka minut aż zwiędnie, a następnie
    przelej go na sitko i pozostaw do ostygnięcia. Wyciśnij z niego tyle wody ile możesz i poszatkuj.
    Ubij mąkę, proszek do pieczenia, jajka, roztopione masło, sól, kminek i mleko roślinne na gładką
    masę. Dodaj szczypiorek, chili, i szpinak i wymieszaj wszystko widelcem. Białka ubij na sztywno
    i ostrożnie mieszając dodaj do masy. Tluszcz kokosowy rozgrzej na patelni na średnim ogniu i
    nakładaj około 2 łyżek masy na jednego placuszka. smaż około 2 minut na każdej stronie, mają
    być złocisto zielone. Podawaj jako lekkie danie lunczowe z zieloną sałatą lub na obiad z
    ulubionymi dodatkami ( pieczone ziemniaczki, guacamole i pyszna sałata).

   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar