måndag 17 augusti 2015
Mormors sommar vitkålsgryta. Kapusta jak u babci.
Barndomssmaker är dominerande i mitt vuxna liv. Tack vore min mormor fick jag smaka på " riktiga grönsaker och frukter" som hon själv odlade. Tack vore min älskade mormor uppskattar jag dem riktiga smaker av riktiga råvaror och älskar laga mat. Råvaror är avgörande i min matlagning och jag väntar med spänning varje gång säsongen drar igång i vackra Sverige och "min eko bonde"fyller sin lada med vackra primörer.
Vitkål har sin speciella plats i mitt hjärta och en gryta med andra primörer finns ofta hos mig på sommaren.
1 st. vitkålshuvud
4-5 morötter
2 stora gula lökar
mogna tomater 2-3 st
en stor knippe med dill
salt, krydpeppar, svart peppar, en nypa rörssocker
1 msk ghee smör
Hacka vitkålen och morötter i små strimlor/ skivor. Hacka löken fint och fräs den i ghee smör på medel värme tills sötman träder fram. Tillsätt vitkålen och morötterna, häll i ca. 2 dl vatten och låt sjuda tills grönsakerna börjar bli al`dente. Krydda med kryddor och lägg i tomater skivade i små bitar. Koka en liten stund till. På slutet lägg i dillen som du hackar fint innan.
Smaki z dzieciństwa dominują w moim dorosłym życiu. Dzięki mojej kochanej babci mogłam jako dziecko nauczyć się jak smakują prawdziwe warzywa i owoce gdyż pochodziły one z jej ogródka.
Dzięki babci doceniam smak prawdziwych warzyw i owoców i uwielbiam gotować. Jakość jest dla mnie najważniejsza i z utęsknieniem czekam na rozpoczęcie nowego sezonu w pięknej Szwecji kiedy to " mój eko rolnik" wypełnia po brzegi swój sklepik.
Kapusta ma specjalne miejsce w moim sercu a bigos z młodej kapusty gości często na naszym stole.
1główka kapusty
4-5 marchewek
2 duże żółte cebule
2-3 dojrzałe pomidory malinowe
pęczek koperku
sól. pieprz, ziele angielskie i szczypte brązowego cukru.
1 łyżke masla klarownego
Poszatkuj kapuste, i pokrój marchewkę na plasterki. Cebule pokrój drobno i podsmaż na maśle aż cebula wypuści słodycz. Dodaj posytkowaną kapuste, pokrojoną marchewkę i około 2 dl wody. Gotuj na małym ogniu aż warzywa będą al`dente. Dodaj przyprawy oraz pomidory pokrojone na małe cząstki. Gotuj jeszcze chwilę. Na koniec dodaj drobno pokrojony koperek.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar