Sommar soppa till kyliga dagar
till ca. 3 personer
1 burk med ekologisk kokosmjölk
1/2 ekologisk purjolök strimlat
2 ekologiska schalottenlök, skalade och fint hackade
100 g ekologisk brocoli eller romanesco ( små buketter)
100 g ekologisk blomkål ( små buketter)
1 ekologisk söt potatis skalad och skuren i fina bitar
2 stora ekologiska färskpotatis skalade och skurna i fina bitar
en näve ekologisk kokt majs
färska ekologiska bönor ca. 50 g( gula haricovert, sugar snaps...) om sugar snaps skär dem diagonalt i tunna skivor
chilli pasta: 1/2 grön eko chilli med kärnor ( för en mildare variant, vill du ha mera heta använd en hel chilli), 3 vitlöks klyftor skalade, 1 cm skalad eko ingefära, riven skal av en eko lime och saft från en 1/2 lime. Mixa alla ingredienser till chilli pastan med en stav mixer.
På medel värme i en tex. wokpanna koka fettet från kokosmjölken ( bara den hårda ytan från burken)
Tillsätt chillipastan och koka några minuter. Lägg i båda potatis och låt dem koka tills dem har blivit mjuka. Tillsätt purjolök, schalottenlök, blomkål och koka på svag värme i några minuter. Lägg i den varma soppan brocoli buketter och låt dem bara värmas i soppan. Krydda med salt och peppar och eventuellt pressa den andra lime halvan i din soppa.
Zupa wyszła pyszna. Właśnie wtedy kiedy tęsknota za latem i promieniami słońca wydawała się nie do zniesienia... Moja zupa rozgrzała prawie tak dobrze jak promienie słońca a oprócz tego jest zdrowa. sycąca i bardzo szybko się ją gotuje
Zupa letnia na chłodniejsze dni
dla 3 osób
1 puszke ekologicznego mleka kokosowego
1/2 ekologicznej pory pokrojonej w paski
2 cebule szarlotki drobno pokrojone
100 g eko brokuł tylko drobne różyczki
100 g eko kalafiora tzlko drobne różyczki
1 eko ziemniak słodki pokrojony w półksiężyce
2 duże ekologiczne i młode ziemniaki pokrojone w półksiężyce
garść ekologicznej i gotowanej kukurydzy
swieżą ekologiczną fasolkę około 50 g
chilli pasta: 1/2 zielonej ekologicznej chilli, 3 ząbki czosnku. 1 cm świeżego imbiru, skórka otarta z 1 ekologicznej limonki oraz sok wyciśnięty z 1/2 limonki . Zmiksuj wszystkie składniki na pastę.
Na średnim ogniu rozgrzej tylko tluszcz kokosowy ( po otwarciu puszki tluszcz który tworzy twardą skorupę na powierzchni). Dodaj pastę chilli i gotuj przez kilka minut a następnie oba rodzaje ziemniaków. Gotuj aż będą miękkie i dodaj porę, szarlotki oraz kalafior i gotuj ponownie na małym ogniu przez kilka minut. Na koniec dodaj różyczki brokuła i je tylko zagrzej w zupie.Dopraw solą i pieprzem oraz ewentualnie wciśnij drugą połowę limonki.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar