torsdag 7 januari 2016

Choklad tårta to die for:) Tort czekoladowy to die for:)



Vi har förmånen att ha ett underbart bageri i vår lilla stad Halmstad. En gång fick jag del av en av bageriets recept till en gudomlig brownie. Det blev denna fantastiska tårta som jag baserade just på
bageriets Feldts brownie recept.
Tårtan är minst sagt mäktig och jag tycker att den räcker till minst 12 personer!
Du behöver en form med löstagbar botten ca. 18-20 cm

375 g mörk choklad ( jag hade en Callebaut 65%)
375 g ekologisk smör
300 g ekologiska ägg
200 g ekologisk rörsocker
60 g ekologisk siktad dinkelmjöl
100 g valfria rostade nötter ( jag hade pistage, valnötter och mandlar)
Smält smöret och chokladen i vattenbad ( till 50 grader! använd termometer)
Ta av värmen, rör i socker. Låt svalna några minuter och tillsätt äggen och vispa tills det blir en homogen smet.Tillsätt dem rostade nötter och blanda väl. Vänd sedan i mjölet försiktigt och häll upp i formen. Baka i 175° i ca. 25-30 minuter
Konsistensen  ska vara något dallrig. Låt den svalna.

 Ganache

100 g vit choklad tex. Lindt
100 g mörk choklad
100 g pralinè på hasselnötter ( köpte på nätet Pralinè Michel Cluizel)
155 g ekologisk vispgrädde
Lägg alla ingredienser förutom grädde i en skål. Koka upp grädden och slå den varma grädden i omgångar över choklad och pralinè. Blanda ordentligt tills alla klumpar har löst upp sig. Mixa massan tills du får en homogen massa. Låt den vila och sedan lägg den över den kalla brownie.
Toppa med nötter och tex. färska hallon och låt den kallna ordentligt i kylskåp.


    Ten oto wspaniały tort jest bardzo czekoladowy i sycący dlatego uważam że z powodzeniem może
    nasycić 12 osób. Potrzebna jest forma z odpinanym dnem o średnicy 18-20 cm.

    375 g czekolady deserowej
    375 g masła ekologicznego
    300 g jajek ekologicznych
    200 g cukru brązowego
    60 g mąki orkiszowej
    100 g orzechów wcześniej podprażonych np. migdałów, pistacji i orzechów włoskich
    Rozpuść masło i czekoladę w kąpieli wodnej do 50 stopni, użyj termometra.
    Następnie dodaj cukier i wymieszaj dokładnie. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Dodaj
    jajka i ubij na jednolitą masę. Dodaj orzechy i wymieszaj dokładnie a następnie przesianą mąkę
    orkiszową. Wymieszaj delikatnie i wlej masę do formy. Piecz w temp. 175 stopni 25-30 minut.
    Ciasto ma mieć nieco luźną konsystencje. Pozostaw do ostygnięcia.

    Ganache- polewa
    100 g białej czekolady np. Lindt pokrojonej na małe kawałki
    100 g czekolady deserowej pokrojonej na małe kawałki
    100 g kremu orzechowego Pralinè np. marki Michel Cluizel kupiłam przez internet
    155 g śmietanki słodkiej
    Wszystkie składniki oprócz śmietanki umieść w miseczce a śmietankę zagotuj a następnie dodawaj
    po trochę do czekolady aż się rozpuści. Następnie ubij masę czekoladową aż będzie jednolita.
    Pozostaw do ostygnięcia a następnie wyłóż na ostygnięte ciasto czekoladowe. Udekoruj orzechami
    i np. świeżymi owocami.
   
   
   
   



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar