Kallt, halt vinter är igång! Tar på mig flera lager och fryser ändå, istället för frisk luft så blev det denna fantastiska ostkakan. Med en varm kopp te eller en stark och fyllig espresso belönar jag mig med en stor bit av ostkakan och genast känns allting bättre:)
Receptet kommer från en av mina favorit matbloggar: whiteplate.blogspot.com
botten:
200 g savoiardi kex
60 ml* socker
60 ml* smör/ smält
fyllning:
450 g mascarpone
450 g färskost( Arlas färskost naturell passar bra!)
230 ml socker
60 ml rum
60 ml potatismjöl
4 ägg rumsvarma!
espresso överdrag:
120 ml varm och stark espresso
120 ml hett vatten
2 blad av gelatin
en form 22 cm
Sätt ugnen på 170 °. Smörj en form med löstagbar botten med smör. Mixa kexen och blanda
dem med socker och det smälta smöret. Fyll formens botten och 1/2 av formens höjd med kex
blandningen. Baka i ugnen i ca. 7 minuter.
Sänk värmen till 100°. Mixa på låg hastighet färskosten, mascarpone och socker. Tillsätt
potatismjöl och rum och sedan äggen ett i tåget och mixa tills massan blir slet och krämig.
Häll massan i formen och ställ i ugnen. Baka 3-4 timmar tills mitten av ostkakan fast.
Ställ ostkakan i kylen helst över natten.
espresso överdrag:
Smält gelatinen i det heta vattnet och häll i den varma espresson. Ställ i kylen och blanda ofta tills
gelatinet börjar stelna något ( håll uppsikt för att det kan gå snabbt). Häl espresso blandningen över
ostkakan och ställ i kylen till den stelnar ännu mer.
* i receptet använder dem en ml mått till alla ingredienser!
Zimno, slisko zima daje sie znaki! Ubieram sie "na cebulke" ale i tak marzne. Zamiast spaceru
upieklam ten fantastyczny sernik. Z kubkiem goracej herbaty lub filizanka mocnego espresso
swiat za oknem od razu wydaje sie lepszy:)
Przepis pochodzi z bloga kulinarnego: whiteplate
Spod
200 g ciasteczek savoiardi
60 ml* cukru
60 ml* masla/ rozpuszczonego
masa:
450 g mascarpone
450 g twarogu zmielonego min. 2 razy
230 ml cukru
60 ml rumu
60 ml maki ziemniaczanej
4 jajka w temp. pokojowej
galaretka espresso:
120 ml cieplego i mocnego espresso
120 ml goracej wody
2 platki zelatyny
en form 22 cm
Nastaw piekarik na 170 °. Forme z obroza 22 cm nasmaruj maslem. Ciasteczka savoiardi zmiksuj
z cukrem i rozpuszczonym maslem. Wyloz nimi spod i boki formy do okolo 1/2 wysokosci formy.
Piecz w piekarniku przez okolo 7 minut.
Nastepnie zniz temperature do 100°. Zmiksuj na wolych obrotach twarog,mascarpone i cukier.
Dodaj make ziemniaczana i rum a nastepnie po jednym jajku. Miksuj az masa bedzie gladka i
kremowa.
Wlej gotowa mase do formy z podpieczonym spodem. Piecz 3-4 godzin az srodek sernika bedzie
staly. Po ostudzeniu wstaw do lodowki najlepiej na cala noc.
Galaretka z espresso:
Rozpusc zelatyne w goracej wodzie i dodaj gorace espresso, wymieszaj dokladnie. Wstaw do
lodowki i mieszaj czesto az galaretka zacznie gestniec ( uwazaj bo ten proces gestnienia szybko sie
odbywa!)Polej galaretka wierzch sernika i odstaw do lodowki az calkowicie stezeje!
*wszystkie skladniki odmierzlam miarka z podzialem na mililitry
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar