onsdag 4 februari 2015

En krämig ostkaka med espresso överdrag. Kremowy sernik pod galaretka espresso.

Kallt, halt vinter är igång! Tar på mig flera lager och fryser ändå, istället för frisk luft så blev det denna fantastiska ostkakan. Med en varm kopp te eller en stark och fyllig espresso belönar jag mig med en stor bit av ostkakan och genast känns allting bättre:)


    Receptet kommer från en av mina favorit matbloggar: whiteplate.blogspot.com
    botten:
    200 g savoiardi kex
    60 ml* socker
    60 ml* smör/ smält

    fyllning:
    450 g mascarpone
    450 g färskost( Arlas färskost naturell passar bra!)
    230 ml socker
    60 ml rum
    60 ml potatismjöl
    4 ägg rumsvarma!

    espresso överdrag:
    120 ml varm och stark espresso
    120 ml hett vatten 
    2 blad av gelatin
    en form 22 cm

    Sätt ugnen på 170 °. Smörj en form med löstagbar botten med smör. Mixa kexen och blanda
    dem med socker och det smälta smöret. Fyll formens botten och 1/2 av formens höjd med kex
    blandningen. Baka i ugnen i ca. 7 minuter.
    Sänk värmen till 100°. Mixa på låg hastighet färskosten, mascarpone och socker. Tillsätt
    potatismjöl och rum och sedan äggen ett i tåget och mixa tills massan blir slet och krämig.

    Häll massan i formen och ställ i ugnen. Baka 3-4 timmar tills mitten av ostkakan fast.
    Ställ ostkakan i kylen helst över natten.
    espresso överdrag:
    Smält gelatinen i det heta vattnet och häll i den varma espresson. Ställ i kylen och blanda ofta tills
    gelatinet börjar stelna något ( håll uppsikt för att det kan gå snabbt). Häl espresso blandningen över
    ostkakan och ställ i kylen till den stelnar ännu mer.
 
    * i receptet använder dem en ml mått till alla ingredienser!

     Zimno, slisko zima daje sie znaki! Ubieram sie "na cebulke" ale i tak marzne. Zamiast spaceru
     upieklam ten fantastyczny sernik. Z kubkiem goracej herbaty lub filizanka mocnego espresso
     swiat za oknem od razu wydaje sie lepszy:)
     Przepis pochodzi z bloga kulinarnego: whiteplate
    
     Spod
    
    200 g ciasteczek savoiardi    
    60 ml* cukru
    60 ml* masla/ rozpuszczonego

    masa:
    450 g mascarpone
    450 g twarogu zmielonego min. 2 razy
    230 ml cukru
    60 ml rumu
    60 ml maki ziemniaczanej
    4 jajka w temp. pokojowej

    galaretka espresso:
    120 ml cieplego i mocnego espresso
    120 ml goracej wody 
    2 platki zelatyny
    en form 22 cm

    Nastaw piekarik na 170 °. Forme z obroza 22 cm nasmaruj maslem.  Ciasteczka savoiardi zmiksuj
    z cukrem i rozpuszczonym maslem. Wyloz nimi spod i boki formy do okolo 1/2 wysokosci formy.
    Piecz w piekarniku przez okolo 7 minut.
    Nastepnie zniz temperature do 100°. Zmiksuj na wolych obrotach twarog,mascarpone i cukier.
    Dodaj make ziemniaczana i rum a nastepnie po jednym jajku. Miksuj az masa bedzie gladka i
    kremowa.
    
    Wlej gotowa mase do formy z podpieczonym spodem. Piecz 3-4 godzin az srodek sernika bedzie
    staly. Po ostudzeniu wstaw do lodowki najlepiej na cala noc.
   
    Galaretka z espresso:
    Rozpusc zelatyne w goracej wodzie i dodaj gorace espresso, wymieszaj dokladnie. Wstaw do
    lodowki i mieszaj czesto az galaretka zacznie gestniec ( uwazaj bo ten proces gestnienia szybko sie
    odbywa!)Polej galaretka wierzch sernika i odstaw do lodowki az calkowicie stezeje!

 
    *wszystkie skladniki odmierzlam miarka z podzialem na mililitry

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar