Hade inga stora förhoppningar när jag testade det här receptet från boken Friendly bread.
Glutenfria mjölsorter har hittills inte imponerat på mig och jag ersätter oftast
majsmjöl med andra mer hälsosamma sorter.
Pizza degen är lätt att jobba med, du kan göra en stor pizza som fyller hela plåten eller
små fina pizzor med olika pålägg.
4 st små pizzor
2 dl sojamjöl
2 dl rismjöl
2 dl potatismjöl
1/2 dl psyliumfröskal
1/2 dl pofiber
2- 3 tsk salt
50 g jäst
50 g smör, rumstempererat
3 1/2 dl vatten
Blanda alla torra ingredienser i en bunke och tillsätt jäst, smör och vatten. Blanda väl
och knåda en en stund så att degen blir smidig. Låt den jäsa under bakduk 30-45
minuter. Sätt ugnen på 250°. Dela degen i 4 delar.
Kavla ut på rismjöl , lägg valfri fyllning därefter
lägg pizzorna i ugnen på en varm plåt! Grädda pizzan minst 15 minuter tills kanterna
har fått fin färg!
Jag hade på mina pizzor min egen tomatsås: 2 pkt med ekologiska, krossade tomater
2 vitlöksklyftor, salt, peppar, en nypa rörsocker, en näve basilika blad,
en nypa chili och en tsk rödvinsvinäger.
Mixa alla ingredienser med en stavmixer till en slät sås. Krydda eventuellt efter egen smak.
2 st. mozarella di bufala, ugnsbakade tomater och färsk oregano.
Przepis na pizze bezglutenowa znalazlam w ksiazce szwedzkich piekarzy ze Sztokholmu
"Friendly bread". Ciasto na pizze zrobilam bez przekonania gdyz do tej pory przepisy
bezglutenowe ie zrobily na mnie wrazenia!To ciasto jest pyszne i lekkie do wyrobienia.
Male, okragle i chrupiace pizze zadowola nawet najwybredniejszych smakoszy pizzy!
4 male pizze
2 dl maki sojowej
2 dl maki ryzowej
2 dl maki ziemniaczanej
1/2 dl lupinek plesznika ( taka znalazlam nazwe w jez. polskim)
1/2 dl otrebow ziemniaczanych
2-3 lyzeczek soli
50 g swiezych drozdzy
50 g masla o temp. pokojowej
3 1/2 dl wody
Wymieszaj w misce wszystkie suche skladniki. Dodaj drozdze, maslo i wode.
Wymieszaj dokladnie i zagniec na blyszczace ciasto.Pozostaw do wyrosniecia
na okolo 30-45 minut.Wlacz piekarnik na 250°. Podziel ciasto na 4 czesci.
Rozwalkuj kazda czesc wczesniej posypujac blat maka ryzowa!
Na kazda pizze poloz wybrane skladniki a nastepnie wloz pizze na goraca
blache do piekarnika. Piecz minimum 15 minut az brzegi pizzy sie zarumienia.
Zrobilam na moje pizze sos pomidorowy:
2 opakowania pomidorow w czastkach ekologicznych.
2 zabki czosnku, sol, pieprz, szczypte cukru brazowego, garsc listkow bazyli,
szczypte chili i lyzeczke octu winnego z czerwonego wina.
Zmiksuj wszystkie skladniki przy pomocy blendera. Dopraw do smaku.
2 mozarella di bufala, pomidorki suszone i swieze oregano.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar